Μια λιθογραφία που απεικονίζει άποψη της Μονής Βατοπαιδίου στο Αγιον Ορος και έχει φιλοτεχνηθεί από τον βασιλιά Κάρολο της Αγγλίας είναι διαθέσιµη σε περιορισµένη έκδοση για αγορά, µέσω του ηλεκτρονικού καταστήµατος του Highgrove House, που υπάγεται στο ίδρυµα του Καρόλου, Prince’s Foundation.

Ο πίνακας ζωγραφικής, που φέρει τον τίτλο «Mount Athos», αποτελεί το πρώτο από τα έργα του Καρόλου που διατίθεται προς πώληση από την ηµέρα που ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ ανέλαβε τα καθήκοντα του συνταγµατικού µονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, και αποτυπώνει την ιδιαίτερη πνευµατική σχέση που έχει αποκτήσει ο βασιλιάς µε την Αθωνική Πολιτεία µέσα από τις -περίπου δέκα- ιδιωτικές επισκέψεις που έχει πραγµατοποιήσει εκεί από τη δεκαετία του ’90 έως σήµερα.



Τον συγκίνησαν

Η απόλυτη ηρεµία, η γαλήνη και το απαράµιλλο φυσικό κάλλος του Αθω συγκίνησαν τον τότε πρίγκιπα διάδοχο της Βρετανίας από την πρώτη του επίσκεψη στις µονές και αποτυπώθηκαν µέσα από τα πινέλα και τις ακουαρέλες του στο συγκεκριµένο έργο Τέχνης, το οποίο αναπαρήχθη σε 100 λιθογραφίες, πιστές στο πρωτότυπο έργο του, που µπορεί κανείς να αποκτήσει έναντι 2.950 λιρών (σχεδόν 3.356 ευρώ). Οι λιθογραφίες, που απεικονίζουν τη Μονή Βατοπαιδίου, όπου διέµεινε ο βασιλιάς Κάρολος σε ορισµένες από τις επισκέψεις του, φέρουν την υπογραφή του και χρονολογούνται το 2022.

Συμβολισμοί

Η επιλογή του πίνακα «Mount Athos» ως του πρώτου έργου προς πώληση του Καρόλου κρύβει ιδιαίτερους συµβολισµούς. Ο βασιλιάς είχε εκµυστηρευτεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο ότι το Αγιον Ορος αποτελεί το αγαπηµένο του µέρος στην Ελλάδα, ενώ, πέρα από το Βατοπαίδι, το οποίο έχει υπάρξει προσωπικό ησυχαστήριο για τον Κάρολο και το επισκέφθηκε για πρώτη φορά κατόπιν παρότρυνσης Κύπριων εφοπλιστών, ιδιαίτερες είναι οι σχέσεις του µε τη Μονή Ξενοφώντος, η οποία συνδέεται και µε τη µεγάλη του αδυναµία, τη ζωγραφική. Στο κατανυκτικό κλίµα του Αθω ο Βρετανός βασιλιάς είχε την ευκαιρία να απο-λαύσει ατελείωτους περιπάτους, να θαυµάσει την απερίγραπτη οµορφιά του τοπίου και να εξασκηθεί στην αγαπηµένη του ασχολία, τη ζωγραφική «en plein air».



Στήριξη

Αξιοσηµείωτη είναι επίσης η σχέση του µε τη Μονή Χιλανδαρίου, η καταστροφή της οποίας από την πυρκαγιά του 2004 στάθηκε αφορµή για την ίδρυση του συλλόγου «Φίλοι του Αγίου Ορους» στο Λονδίνο. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Κάρολος στήριξε οικονοµικά την αποκατάσταση των ζηµιών στη µονή. Μάλιστα, η επιρροή του µονάρχη από το Αγιον Ορος έχει «ταξιδέψει» µέχρι την προσωπική του κατοικία, στο Highgrove, όπου έχει χτίσει ένα παρεκκλήσι, στο οποίο βρίσκονται οι βυζαντινές εικόνες που δώρισαν οι µοναχοί στον τότε πρίγκιπα διάδοχο.

Τοπία

Στις εικόνες που αναδεικνύονται στους πίνακες του βασιλιά Καρόλου, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν αποτελέσει αντικείµενα έκθεσης και έχουν σηµειώσει εξαιρετικές πωλήσεις, περιλαµβάνονται τοπία από τη γαλλική ύπαιθρο και τις ελβετικές Αλπεις, το Νεπάλ, την Τανζανία, τα υψίπεδα της Σκωτίας, αλλά και κάστρα. Ωστόσο αναµέσα στις ακουαρέλες του την τιµητική τους έχουν τα ελληνικά τοπία, που συγκίνησαν καλλιτεχνικά τον µονάρχη της Βρετανίας. Στο eshop του Highgrove House πωλείται επίσης ο πίνακας «Corfu», έναντι 3.500 αγγλικών λιρών, ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί από τον βασιλιά Κάρολο στα βορειοανατολικά της Κέρκυρας.



«Τιρκουάζ Ιόνιο»

Όπως αναφέρεται στη σχετική περιγραφή του έργου, «ο πίνακας αποτυπώνει την όµορφη, ζωντανή, πυκνή βλάστηση και τα ψηλά πεύκα της περιοχής απέναντι στο τιρκουάζ Ιόνιο Πέλαγος και τα µακρινά, απόκρηµνα βουνά της Αλβανίας». Αλλα στοιχεία της χώρας µας που έχουν εµπνεύσει τον «καλλιτέχνη» Κάρολο είναι το νησί του Ιονίου Σκορπιός, το οποίο ανήκε στον Ελληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ από τα πινέλα του βασιλιά έχουν αποτυπωθεί σε ακουαρέλα ψαρόβαρκες µέσα στα καταγάλανα νερά των ελληνικών θαλασσών. Μάλιστα, στο παρελθόν υπήρχε η ιδέα οι εµπνευσµένες από την Ελλάδα ζωγραφικές απεικονίσεις του Καρόλου να τυπωθούν σε καρτ ποστάλ, σκέψη η οποία ωστόσο δεν προχώρησε.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 7 Ιανουαρίου 2023.