Αλέκα Παπαρήγα: Διακριτική και εμβληματική - Η μακρά πορεία της στο ΚΚΕ, οι τραγωδίες της ζωής της και οι τίτλοι τέλους στην παρουσία της στη Βουλή μετά από 30 χρόνια
Δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές
«Η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, έπειτα από 30 χρόνια παρουσίας στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα και με τη δική της γνώμη, δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, στο πλαίσιο της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο Περισσός σήμανε το τέλος εποχής για την εμβληματική ηγέτιδα της Αριστεράς και τη μακροβιότερη αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.
Για την Αλέκα Παπαρήγα ο πολιτικός μέντοράς της δεν ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά ο αείμνηστος σύζυγός της, δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή το 2002, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη.
Στην ίδια περιοχή κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της και η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Οταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ, διακήρυξε με απόλυτη σαφήνεια την πολιτική αυτονομία του κόμματος. «Δεν διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ», είχε τονίσει το 1991 σε συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίον του Αρεως. Χρόνια αργότερα δεν χαρίστηκε ούτε στον Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας πως ήταν λάθος η πολιτική των συμμαχιών το 1989, ούτε και στους συντρόφους της που εγκατέλειψαν το κόμμα, σημειώνοντας σε κάποια συνέντευξή της ότι «την κοπάνησαν σαν τα ποντίκια».
Η αλήθεια είναι πως στις εκλογές του 2012 το κόμμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, ενώ στην υποχώρηση των ποσοστών του συνέβαλε σημαντικά και ο προπογανδιστικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου, δεδομένου πως ο Αλ. Τσίπρας επιχειρούσε να εκθέσει τον Περισσό με το να απευθύνει προσκλήσεις για κοινή συμπόρευση. Μέχρι και τηλεοπτικό κανάλι της Αριστεράς ζητούσε να φτιάξει μαζί με το ΚΚΕ.
Το 2011 με επίσημη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών αποκατέστησε τον ιστορικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος είχε καθαιρεθεί και διαγραφεί το 1957. Το ίδιο έγινε με τον Αρη Βελουχιώτη σε εκδήλωση στη Λαμία, αλλά και για τον Νίκο Πλουμπίδη, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ήρωα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο Περισσός σήμανε το τέλος εποχής για την εμβληματική ηγέτιδα της Αριστεράς και τη μακροβιότερη αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.
Ανέλαβε το 1991
Η Αλέκα Παπαρήγα ανέλαβε τα ηνία του ΚΚΕ μετά την κατάρρευση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» και εν μέσω της μεγάλης διάσπασης του κόμματος το 1991. Αν και η Ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, πολλοί είναι εκείνοι που μερικά χρόνια νωρίτερα δεν έβλεπαν αυτή για διάδοχο του Χαρίλαου Φλωράκη, αλλά το αγαπημένο παιδί του ηγέτη της Αριστεράς, τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος έκλεισε την πολιτική του καριέρα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.Για την Αλέκα Παπαρήγα ο πολιτικός μέντοράς της δεν ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά ο αείμνηστος σύζυγός της, δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή το 2002, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη.
Η φωτιά στο Μάτι
Στην ίδια περιοχή κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της και η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Οταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΕ, διακήρυξε με απόλυτη σαφήνεια την πολιτική αυτονομία του κόμματος. «Δεν διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ», είχε τονίσει το 1991 σε συγκέντρωση του κόμματος στο Πεδίον του Αρεως. Χρόνια αργότερα δεν χαρίστηκε ούτε στον Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας πως ήταν λάθος η πολιτική των συμμαχιών το 1989, ούτε και στους συντρόφους της που εγκατέλειψαν το κόμμα, σημειώνοντας σε κάποια συνέντευξή της ότι «την κοπάνησαν σαν τα ποντίκια».Εγκαίρως
Η Αλέκα Παπαρήγα δεν υπέκυψε στη λογική των αλλοπρόσαλλων συμμαχιών ούτε την περίοδο των «Αγανακτισμένων», όταν το έδαφος ήταν πρόσφορο. Αλλωστε, το ΠΑΜΕ, που συγκροτήθηκε επί θητείας της και σήμερα αποτελεί το πιο συμπαγές και πολυπληθές συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν αυτό που «προστάτευσε» το ελληνικό Κοινοβούλιο από τις ετερόκλητες δυνάμεις «Αγανακτισμένων», που την εποχή των μνημονίων επεδίωξαν να μπουκάρουν σε αυτό με τις γνωστές ιαχές «να καεί, να καεί, το μπ@@@ λο η Βουλή». Το ΚΚΕ ήταν αυτό που επίσης είχε διαγνώσει εγκαίρως την «κάλυψη» που πρόσφεραν στην Ακροδεξιά οι πλατείες των «Αγανακτισμένων».Η αλήθεια είναι πως στις εκλογές του 2012 το κόμμα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, ενώ στην υποχώρηση των ποσοστών του συνέβαλε σημαντικά και ο προπογανδιστικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου, δεδομένου πως ο Αλ. Τσίπρας επιχειρούσε να εκθέσει τον Περισσό με το να απευθύνει προσκλήσεις για κοινή συμπόρευση. Μέχρι και τηλεοπτικό κανάλι της Αριστεράς ζητούσε να φτιάξει μαζί με το ΚΚΕ.
Δεν μετάνιωσε
Για πολλούς, το κόμμα περιχαρακώθηκε και απομονώθηκε εκείνη την περίοδο, ωστόσο η Αλέκα Παπαρήγα δεν έδειξε να έχει μετανιώσει για τη στάση που κράτησε. Αποχώρησε από τη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ το 2013, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στο τιμόνι του Περισσού. Επί θητείας της το ΚΚΕ δρομολόγησε την «αποκατάσταση» τριών αποκηρυγμένων μορφών της Αριστεράς.Το 2011 με επίσημη εκδήλωση που οργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών αποκατέστησε τον ιστορικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος είχε καθαιρεθεί και διαγραφεί το 1957. Το ίδιο έγινε με τον Αρη Βελουχιώτη σε εκδήλωση στη Λαμία, αλλά και για τον Νίκο Πλουμπίδη, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ήρωα.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Ιανουαρίου 2023.