Εκείνος, περιζήτητος γαμπρός, βασιλόπουλο γαρ, και εκείνη περιζήτητη νύφη. Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία, ένα από τα ομορφότερα πριγκιπικά ζευγάρια, πριν από 58 χρόνια ένωσαν τις ζωές τους. Αποχωρίστηκαν πριν από μερικές ημέρες, όταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή και με κάθε τιμή η Άννα-Μαρία και τα μέλη της οικογένειάς τους τον αποχαιρέτησαν.

Το Live News σε ρεπορτάζ του κάνει μια σύντομη αναφορά στη γνωριμία τους και στην κοινή ζωή τους.

Η Άννα-Μαρία φτάνει συγκινημένη και καταχειροκροτούμενη στη Μητρόπολη Αθηνών. Η φόρτιση μεγάλη, καθώς ήταν η μέρα που κήδευε τον άνθρωπο με τον οποίο πέρασε σχεδόν 60 χρόνια μαζί, αποκτώντας πέντε παιδιά και εννέα εγγόνια.

Μια σχέση ζωής που κράτησε στην πάροδο των χρόνων, με εκείνη να εκθειάζει τη μεγαλοκαρδία του.

 «Έχει υπομονή, έχει χιούμορ αλλά κυρίως έχει μεγάλη καρδιά…»

 Και εκείνος να παραδέχεται πως η τέως βασίλισσα είχε μεγάλη υπομονή.  «Πραγματικά αν κάτι θαυμάζω σε εκείνη, είναι η υπομονή της που με αντέχει…».

 Μπαίνει στη Μητρόπολη Αθηνών, εκεί όπου πριν από ακριβώς 58 χρόνια κατέφτανε με την άμαξα ως η πιο περιζήτητη νύφη που είχε πει το πολυπόθητο «ναι» στον διάδοχο Κωνσταντίνο.

 Οι συμβολισμοί κατά τη χθεσινή τελετή πολλοί και μεγάλοι. Στην κηδεία θα φορέσει τον ίδιο σταυρό που φορούσε ανήμερα του γάμου τους. Ο ναός θα είναι στολισμένος αποκλειστικά και μόνο από τις λευκές καμπανούλες μιγκέ, τα λουλούδια που κρατούσε ως ανθοδέσμη στον γάμο τους.

 Οι μνήμες πολλές και τα συναισθήματα εκ διαμέτρου αντίθετα.

 Τα αγαπημένα μιγκέ του ζευγαριού πλέον κοσμούν το συγκινητικό στεφάνι που έστειλε η Άννα-Μαρία στον τέως βασιλιά.

 Η γνωριμία στα 13

Θα γνωριστούν σε ένα ιστιοπλοϊκό οικογενειακό ταξίδι στα προάστια της Δανίας. Θα κοιταχτούν για πρώτη φορά στο μαγευτικό Frederiksborg, ένα παραμυθένιο κάστρο βόρεια της Κοπεγχάγης, χτισμένο τον 17ο αιώνα.

 Εκείνος ήταν 19 και εκείνη μόλις 13… Έρωτας με την πρώτη ματιά; «Όχι… Ήταν ένας ξάδελφος όπως πολλοί άλλοι…», θα απαντήσει η Άννα-Μαρία σε παλιότερη συνέντευξή της.

 Όλα θα αλλάξουν τρία χρόνια αργότερα, όταν ο 22χρονος πλέον Κωνσταντίνος θα ξανασυναντήσει την έφηβη Άννα-Μαρία στην Αθήνα στον γάμο της αδελφής του, Σοφίας, με τον Χουάν Κάρλος.

 Εκείνος θα γοητευτεί από τη φυσική ομορφιά της, με τη 16χρονη Άννα-Μαρία να εξελίσσεται σε μία από τις πιο περιζήτητες νύφες της Ευρώπης.

 Η πρόταση και το κλείδωμα… στο μπάνιο

Ο Κωνσταντίνος θα κάνει πρόταση γάμου αιφνιδιαστικά στο παλάτι της Κοπεγχάγης και ο πατέρας της μέλλουσας νύφης τον κλειδώνει στην τουαλέτα μέχρι να το συζητήσει με τη γυναίκα του.

 «Ο καημένος έπαθε τέτοιο σοκ. Δεν μου είπε ποτέ λέξη. Απλώς σηκώθηκε, με πήρε από το χέρι και με έβαλε σε ένα δωμάτιο και με έκλεισε εκεί χωρίς φώτα. Έπρεπε, λοιπόν, να κάνω μια στροφή γύρω για να βρω το φως. Και μετά βρήκα το φως και το άναψα. Και ανακάλυψα ότι ήμουν στην τουαλέτα», είχε περιγράψει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

 Μετά το καψόνι του πεθερού, άρχισε η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της Άννας-Μαρίας.

 Τα πυροβόλα του Λυκαβηττού αναγγέλλουν βροντερά ότι στην Ελλάδα βασιλεύει ο Κωνσταντίνος με τη βασίλισσά του.

 Η πανέμορφη νύφη με την εντυπωσιακή τιάρα, την αλαβάστρινη επιδερμίδα και την τέλεια κουπ θα αποκαλύψει σχεδόν 50 χρόνια αργότερα πως εκείνη την ημέρα έσβηνε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

 Η κοινή αγάπη για την Ελλάδα

«Γεννήθηκα Έλληνας, είμαι Έλληνας και θα πεθάνω Έλληνας», είχε δηλώσει ο τέως βασιλιάς.

 Κάτι παρόμοιο θα πει και η Άννα-Μαρία, αν και έζησε ως βασίλισσα μόλις τρία χρόνια στην Ελλάδα. «Γεννήθηκα στη Δανία, αλλά τώρα είμαι Ελληνίδα…».

 Αγάπησε το χρώμα, το φως και τη θάλασσα της Ελλάδας… ακόμα και την ελληνική γλώσσα που τόσο την έχει παιδεύσει.

 Μια μεγάλη ελληνική οικογένεια θα δημιουργήσουν, με 5 παιδιά και 9 εγγόνια, στα οποία θα μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για την Ελλάδα αλλά και θα τα αφήσουν ελεύθερα να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν όταν μεγαλώσουν.

 Η δυσκολότερη στιγμή

Αν και μεγάλωσε ως πριγκιποπούλα και παντρεύτηκε έναν βασιλιά, η Άννα-Μαρία θα πει με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως η ζωή δεν είναι πάντα σαν παραμύθι.

 Η δυσκολότερη στιγμή θα έρθει στις 21 Απριλίου του 1967, με τους δύο τους, άλλοτε στη Ρώμη, άλλοτε στη Μαδρίτη και άλλοτε στο Λονδίνο, να σκέφτονται τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά για να διατηρήσουν το στέμμα.

 Η επιστροφή

Στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, το 2013, οι συνθήκες ωρίμασαν ώστε να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι η εποχή των μνημονίων, της ανεργίας και των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ευτυχώς είχαμε ως συντροφιά τον γιο μας Νικόλαο, θα πει ο Κωνσταντίνος σε πρόσφατη συνέντευξή του.

 Το πάθος για τη θάλασσα και τα σκάφη ήταν κοινό για τον τέως και τη βασίλισσά του. Γι’ αυτό και ήταν σίγουρος για την αντίδρασή της όταν της έκανε δώρο για τα 60ά γενέθλιά της το πανέμορφο ξύλινο καΐκι «Αφρόεσσα».

 «Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα. Της ζήτησα να βγει στο μπαλκόνι με κλειστά τα μάτια και μέτωπο προς τη θάλασσα. Όταν τα άνοιξε, αντίκρισε την Αφρόεσσα. Γύρω, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να την αγκαλιάζουν και να τη φιλάνε. Με αγκάλιασε, με φίλησε και μου είπε “Σ’ ευχαριστώ”», είχε αποκαλύψει ο τέως βασιλιάς.

 Η ιστιοπλοΐα άλλωστε ήταν καρμική για το ζευγάρι. Σε ιστιοπλοϊκό ταξίδι γνωρίστηκαν, σε ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα αρραβωνιάστηκαν, ενώ στον ναυτικό όμιλο Πειραία γιόρτασαν τα 50 χρόνια γάμου.

 Δύο χρόνια πριν συμπληρώσουν τα 60 χρόνια γάμου, ο Κωνσταντίνος «έφυγε» από το πλευρό της Άννας-Μαρίας.

 Η ελληνική σημαία που κάλυπτε το φέρετρο του τέως παραδίδεται, σε κλίμα κατάνυξης, στην πολυαγαπημένη του σύζυγο, με την οποία έζησε για 5 και πλέον δεκαετίες.