Αφιέρωμα στο ΠΑΣΟΚ έκανε η εκπομπή «Vinyλιο», όπου ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ μίλησε για τη σχέση του με τον ιδρυτή του κόμματος και αποκάλυψε άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία τους. 

Ο σκηνοθέτης συνέδεσε το όνομά του με τη σκηνοθετική επιμέλεια των συγκεντρώσεων του κόμματος, είπε πως ο ίδιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχαν μεταξύ τους πέντε κώδικες για να μπορούν να συνεννοούνται για τα πλάνα που έπρεπε να γίνουν, χωρίς να τους αντιλαμβάνεται κανείς.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πάντα υπήρχε αρκετός κόσμος στις ομιλίες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να αναδειχθεί το πλήθος από τα πλάνα του.

Το παρασκήνιο πίσω το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη το 1998

Ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στο περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη στο αεροδρόμιο το 1988, το οποίο έγραψε ιστορία, αποκαλύπτοντας άγνωστο παρασκήνιο.

Ο τότε πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα από το Λονδίνο, όπου είχε πάει για επέμβαση καρδιάς, και κατεβαίνοντας τις σκάλες του αεροσκάφους –με το πλήθος να τον χειροκροτεί– έκανε νόημα στη Δήμητρα Λιάνη να τον ακολουθήσει, αποκαλύπτοντας έτσι δημόσια τη σχέση τους.
63ce5d3ef35a5

«Θα σας πω, μπορώ να το πω πια. Περπατούσαμε στο σαλόνι και κάποια στιγμή, όπως είχα τον Ανδρέα Παπανδρέου αγκαζέ και περπατούσαμε, μου είπε ότι θα έρθει και η Δήμητρα. Εγώ βέβαια, μάλλον, άσπρισα. Με είδε που άλλαξα χρώμα και μου λέει "μην ανησυχείς"», ανέφερε ο κ. Μπιρσίμ.

Όπως είπε, δεν θα μπορούσε να μη συμφωνήσει με αυτό που του είπε, ωστόσο του έδωσε μια καθοριστική -για την εξέλιξη της ιστορίας- συμβουλή.

«Ναι, να έρθει και η κ. Δήμητρα, αλλά να αφήσετε λίγο χρόνο, γιατί θα έχουμε πολύ κόσμο στο Ελληνικό (που θα γινόταν τότε η υποδοχή)», τόνισε ο Τάσος Μπιρσίμ, συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό και καθυστέρησε να έρθει η Δήμητρα».

Δήμητρα Λιάνη: Ο Ανδρέας ήταν ο σκηνοθέτης αυτής της κίνησης

«Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης. Τη μεγαλειότητα αυτής της κίνησης την κατάλαβα αργότερα, όταν πολλές γυναίκες μου έλεγαν “μπράβο, αυτός είναι άντρας”. Ο Ανδρέας έκανε αυτή την κίνηση για να νομιμοποιήσει και να μονιμοποιήσει εμένα στον ελληνικό λαό», δήλωσε η Δήμητρα Λιάνη σε πρόσφατη συνέντευξή της για την ιστορική χειρονομία.

«Ήταν μία πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση, μία κίνηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας», δήλωσε πρόσφατα η ίδια.

«Ήταν μία πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση, μία κίνηση που άλλαξε τον ρου της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει να περιμένω να βγει να χαιρετήσει και μετά κάποιο σήμα του. Εγώ φαντάστηκα ότι το σήμα που μου είπε θα ήταν διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα μου κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση», συμπλήρωσε.