Ο Φιλοποίμην Φίνος το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία, “Η Φωνή της Καρδιάς”, έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου.

 

Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Δημήτρης Χορν, η Καίτη Πάνου, η Σμαρούλα Γιούλη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας κ.ά. Και την στιγμή που η ταινία γνώριζε απίστευτη επιτυχία – για τα δεδομένα της εποχής – ήρθε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για να του στερήσει την χαρά. Ο Φιλοποίμην μαζί με τον πατέρα του Γιάννη συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς και ο Γιάννης Φίνος τον Ιούλιο του '44 απαγχονίστηκε με την κατηγορία τού «δρώντος κομμουνιστή».

 

Finos_1962

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

 

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Κάτω Τιθορέα της Φθιώτιδας (στους πρόποδες του Παρνασσού) και ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς του κινηματογράφου κατά τις δεκαετίες του '40, '50, '60 και '70. Ίσως ο σημαντικότερος. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 187 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές. Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης όταν ήταν 31 ετών (“Το Τραγούδι του Χωρισμού”, γυρίστηκε το 1939 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1944) που ήταν αποτυχία. Ο νεαρός Φίνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία. Άλλωστε όπως είχε πει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, περισσότερο τον ενδιέφερε το τεχνικό μέρος του κινηματογράφου παρά το καλλιτεχνικό. Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.

 

Από το 1944 λοιπόν που ξεκίνησε ως παραγωγός μέχρι και το 1977 που η Finos Film κατέβασε ρολά, ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά κατάφερε να ολοκληρώσει 187 ταινίες, δίνοντας οριστική πνοή σ' αυτό που αποκαλούμε Ελληνικός Κινηματογράφος.

 

Filopimin_Finos

Για τη ζωή του Φίνου έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά, παρότι ο ίδιος σπανιότατα μιλούσε δημοσίως για τον εαυτό του και πολύ περισσότερο για τα τεχνικά επιτεύγματά του.

Ο Φίνος έφερε πρώτος τα μαγνητόφωνα Nagra στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, τα “Κορίτσια για φίλημα” (1964).

  • Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάποιοι κουλτουριάρηδες τον κατηγόρησαν ότι επένδυσε σε ένα «φτηνό», είδος κινηματογράφου με ταινίες μελό, δήθεν κοινωνικού προβληματισμού, με σενάρια ανεδαφικά, με κλισέ και ψεύτικα είδωλα. Η απάντηση μας είναι πως οι ταινίες του Φίνου προβάλλονται ακόμα και σήμερα και τις ευχαριστιόμαστε ακόμα.

________________________

Η πρώτη ομιλούσα ταινία του κινηματογράφου μας, “Το Τραγούδι του Χωρισμού” (1939), την οποία σκηνοθέτησε ο Φιλοποίμην Φίνος. Την ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (στα τραγούδια τον ντουμπλάριζε ο φημισμένος τενόρος Πέτρος Επιτροπάκης), την είδαμε για πρώτη φορά στα τέλη του '95 - αρχές '96, στο Παλλάς, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα «Τα πρώτα 100 χρόνια του κινηματογράφου», καθώς έως τότε εθεωρείτο χαμένη.

 

_______________

Το 1947 ο Φίνος παντρεύτηκε με την (προπολεμική) τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού Τζέλλα Βανάκου, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους.

 

_________________________2

 Με δύο από τα μεγαλύτερα αστέρια της Φίνος φιλμ. Την Αλίκη και τον Κούρκουλό.

_____________________

Ο Φίνος δίνει ένα φιλάκι στην ξαφνιασμένη Κατίνα Παξινού. Πιο κει η Αλίκη.

 

_____-______-___________
_____-______-___________

Φίνος, Αλίκη και Μάνος Χατζιδάκις.

 

__________________________________________

Με σκηνοθέτες τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Αλέκο Σακελλάριο, έκανε μερικές πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται” και ο “Μεθύστακας” από τα γυρίσματα της οποίας είναι και η φωτογραφία, με τον Τζαβέλα και τον Ορέστη Μακρή.

_______-______

Όλους τους συνεργάτες του τους αγαπούσε, αλλά όπως έχει πει σε συνέντευξη του θεωρούσε τον Χορν θαυμάσιο συνεργάτη, και πως έτρεφε μια αδυναμία στη Ζωίτσα (σ.σ. Λάσκαρη).

 

_____-____________________

Η τελευταία ταινία του ήταν “Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται”

 

__________________________________

Από τις σπάνιες φορές που η Αλίκη αδιαφορεί για την εικόνα της. Στην κηδεία του Φίνου, σπάραξε…

 

_________________-________

Το φέρετρο στην κηδεία σήκωσαν γνωστοί ηθοποιοί και συνεργάτες με πρώτους τον Νίκο Κούρκουλο και τον Κώστα Καζάκο.


finos1
___________________________________________
______________
___________________
___________
_____-__________