Μία από τις τραγικές εικόνες της επόμενης ημέρας μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία αφορά οικογένειες που αδυνατούν να βρουν τα παιδιά τους, καθώς πολλά εξ αυτών βρέθηκαν κάτω από τα χαλάσματα, ενώ πολλά άλλα σώθηκαν μεν, αλλά λόγω ιδιαιτέρως μικρής ηλικίας δεν μπορούν να μιλήσουν και να συνεννοηθούν ώστε να βοηθήσουν τους εθελοντές να τα επιστρέψουν στους γονείς τους.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι 574 παιδιά που ανασύρθηκαν από χαλάσματα κτιρίων ήταν ασυνόδευτα. Από αυτά, τα 76 ενώθηκαν τελικά με μέλη της οικογένειάς τους.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 200 εθελοντές, μεταξύ των οποίων ψυχολόγοι, δικηγόροι και γιατροί, έστησε κέντρα συντονισμού στις 10 πληγείσες επαρχίες. Στόχος τους, να εντοπίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά και να τα επιστρέψουν στις οικογένειές τους, με τη συνδρομή της αστυνομίας.

«Δεχόμαστε κατακλυσμό κλήσεων», είπε η Χατιτσέ Γκοζ, εθελόντρια στο κέντρο συντονισμού της επαρχίας Χατάι.

Η ομάδα καταγράφει επίσης τις οικογένειες που αναζητούν τα παιδιά τους, συγκεντρώνει πληροφορίες για την ηλικία τους, τα χαρακτηριστικά τους και τη διεύθυνσή τους. «Έχουμε αφοσιωμένες ομάδες. Αναλύουν συνεχώς όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και τις συγκρίνουν με τους νοσοκομειακούς φακέλους», εξήγησε η Χατιτσέ.

«Όταν είδα χθες τη λίστα, ο αριθμός των αγνοούμενων παιδιών για τα οποία έχουμε ενημερωθεί έφτανε τα 180. Παραδώσαμε τα 30 στις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Τα παιδιά που ανασύρονται ζωντανά από τα συντρίμμια μεταφέρονται στα κοντινότερα νοσοκομεία, αλλά δεν συνοδεύονται πάντα από κάποιον γονιό. «Αν το παιδί αδυνατεί να μιλήσει, η οικογένεια δεν μπορεί να το βρει», σχολίασε η Χατιτσέ.