Ένας άνθρωπος διαφορετικός απ' ό,τι έχουµε συνηθίσει µέχρι στιγµής θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας στις επικείµενες εκλογές και θα αντιπροσωπεύει µε τον καλύτερο τρόπο τον αγροτικό κόσµο. Αυτός δεν είναι άλλος από την κτηνοτρόφο τέταρτης γενιάς Μάγδα Κοντογιάννη, η οποία θα δώσει τη µάχη του σταυρού στην Ανατολική Αττική και θα προσπαθήσει να φέρει µέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες - κτηνοτρόφοι, προκειµένου αυτά να ακουστούν. Η ίδια, µιλώντας στo «S», ανέφερε ότι επιβάλλεται «οι Ελληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και υλοτόµοι να µπουν στη Βουλή, προκειµένου τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν να έρθουν στο φως».

Η κυρία Κοντογιάννη µαζί µε τον αδερφό της διατηρεί στάβλο και κοπάδι στο Μενίδι, µόλις 16 χιλιόµετρα µακριά από την Πλατεία Συντάγµατος, και γνωρίζει πολύ καλά όλα τα θέµατα που απασχολούν τον αγροτικό κόσµο. Από το πρωί µέχρι και το βράδυ βρίσκεται δίπλα στα ζωντανά της, προσπαθώντας να βιοποριστεί από τον πρωτογενή τοµέα. Εναν τοµέα γεµάτο κακουχίες και ιδρώτα, εξαρτηµένο πάντα από τα στοιχεία της φύσης.

Στάβλο και κοπάδι στο Μενίδι διατηρεί η κ. Κοντογιάννη, η οποία γνωρίζει πολύ καλά όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο


Εκείνη όµως δεν απογοητεύεται, καθώς αγαπά πραγµατικά αυτό που κάνει και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. «Τα σηµαντικά προβλήµατα που έχει ο κλάδος των παραγωγών δεν φτάνουν στον εκάστοτε κοµµατικό µηχανισµό και δεν έρχονται τόσο εύκολα οι λύσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Το 2019 πήρα πρώτη φορά την απόφαση να κατέβω υποψήφια, προσπαθώντας να δώσω φωνή σε όλους εµάς. ∆υστυχώς, δεν λαµβάνονται σοβαρά υπόψη οι θέσεις των οργανωµένων παραγωγών. Από τότε µέχρι τώρα συγκέντρωσα πολλές εµπειρίες, συνοµίλησα µε κόσµο από όλη την Ελλάδα και διαπίστωσα ότι πρέπει επιτέλους να ακουστεί η φωνή της παραγωγικής τάξης µε οργανωµένο τρόπο στη Βουλή. Αυτός είναι ο βασικός µου στόχος και θα δώσω όλες µου τις δυνάµεις για να τον εκπληρώσω».

2_5
3_3
4_2
5_2
6_2
1_3
Φωτογραφίες: Ρapadakis Ρress

«Μεγάλο βήμα»

Σε ό,τι έχει να κάνει µε το τι της είπαν οι γνωστοί και οι φίλοι όταν τους ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφια, η ίδια ανέφερε: «Την πρώτη φορά που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα, ήταν ένα πολύ µεγάλο βήµα για µια κτηνοτρόφο. Αρκετοί µε υποστήριξαν και άλλοι είδαν το γεγονός θετικά. Βέβαια, υπήρξαν και αυτοί που το είδαν αρνητικά. Είναι δύσκολο να συσπειρώσεις τον αγροτικό κόσµο και πολύ εύκολο να τον διχάσεις».

Μια σχολή κτηνοτροφίας θα βοηθήσει όλους τους νέους ανθρώπους


Η κυρία Κοντογιάννη δεν θα µπορούσε να µην αναφερθεί λεπτοµερώς και στα τρία σοβαρά ζητήµατα που αντιµετωπίζουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι και γίνονται «βαρίδια» για όλους τους επαγγελµατίες, ειδικότερα για τους νέους που αποφασίζουν να ασχοληθούν µε τον κλάδο. «Το πρώτο πρόβληµα που αντιµετωπίζει ο κλάδος µας είναι η χρήση γης. Για να πάει κάποιος κτηνοτρόφος καλά στη δουλειά του και να έχει µια αίσθηση κατοχύρωσης, θα πρέπει να έχει σταθερές χρήσεις γης. Να γνωρίζει ο παραγωγός πού θα κάνει την εκτροφή του, πού θα φτιάξει τον στάβλο του και πού θα έχει την τροφή για τα ζώα του», είπε. Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο µεγάλο πρόβληµα του κλάδου µας είναι ότι δεν υπάρχει σχολείο µαθητείας. Ο,τι µάθαµε εµείς το µάθαµε δίπλα στους γονείς µας. Μια σχολή κτηνοτροφίας θα βοηθήσει όλους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν µε το επάγγελµα να ξεκινήσουν πιο εύκολα την παραγωγή τους. Το τρίτο και βασικότερο από όλα είναι τα αγροτικά επιµελητήρια. ∆εν γίνεται οι περισσότεροι κλάδοι να έχουν επιµελητήριο και εµείς οι κτηνοτρόφοι να µη στηριζόµαστε από πουθενά».

Από το πρωί έως το βράδυ η Μάγδα Κοντογιάννη βρίσκεται δίπλα στα ζωντανά της φροντίζοντάς τα


Τέλος, σηµειώνεται ότι η κυρία Κοντογιάννη είναι γραµµατέας στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο της Περιφέρειας Αττικής και από τη θέση αυτή προσπαθεί να δηµιουργήσει µια διαδικτυακή «βιβλιοθήκη γνώσης» για την κτηνοτροφία, η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους της. «Κάθε Τετάρτη, 20.30, µε τον σύλλογο πραγµατοποιούµε διαδικτυακές συζητήσεις πάνω σε διάφορα θέµατα που απασχολούν τον κλάδο. Με τον τρόπο αυτόν οι συνάδελφοι ενηµερώνονται για όλα τα ζητήµατα που µπορεί να συναντήσουν πάνω στη δουλειά και να τα αντιµετωπίσουν. Είναι µια προσπάθεια επιµόρφωσης, που ξεκίνησε µέσα στην πανδηµία του κορονοϊού και τη συνεχίζουµε», κατέληξε.