Με µια λιτή ανακοίνωση 68 λέξεων ο Κώστας Καραµανλής επιβεβαίωσε τις φήµες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους µήνες στα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία για την απόφασή του να βάλει τέλος στην κοινοβουλευτική του διαδροµή.

Μια διαδροµή που µετρά 34 χρόνια από την ηµέρα που πρωτοεξελέγη βουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 1989, ενώ στη συνέχεια αναδείχθηκε πρόεδρος της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, το 1996.

Παρέµεινε στην αξιωµατική αντιπολίτευση για µία επταετία, έως τις 7 Μαρτίου του 2004, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας για πεντέµισι χρόνια.

ΣΙΩΠΗ

Από τις εθνικές εκλογές του 2009, όταν ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, και µε εξαίρεση ορισµένες παρεµβάσεις του σε κοµβικές στιγµές για τη χώρα, ο Κ. Καραµανλής επιλέγει την πολιτική σιωπή. Σε αυτά τα δέκα και πλέον χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ραφήνα, όπου ζει µόνιµα µε τη σύζυγό του, Νατάσα Παζαΐτη, και τα δύο τους παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αλίκη.

Οι πληροφορίες για την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα λίγες, ενώ µετά τις εκλογές του 2009 οι δηµόσιες εµφανίσεις των διδύµων Αλέξανδρου και Αλίκης Καραµανλή είναι µετρηµένες στα δάχτυλα. Το µόνο µέλος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού που καταγράφει δηµόσια δραστηριότητα στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η σύζυγός του, η οποία µέσω της επαγγελµατικής σελίδας στα social media δηµοσιεύει ιατρικά άρθρα, µελέτες και έρευνες αλλά και τις πρωτοβουλίες του Κέντρου Υγείας Μαστού που διατηρεί στους Αµπελοκήπους.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Συχνά, µάλιστα, η άλλοτε πρώην πρώτη κυρία της Ελλάδας, ως χειρουργός, είναι οµιλήτρια σε εκδηλώσεις επιστηµονικού ενδιαφέροντος, µε αντικείµενο τον καρκίνο του µαστού.

Σε µία από τις εξαιρετικά σπάνιες προσωπικές αναρτήσεις της, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού στην περίοδο της καραντίνας, και συγκεκριµένα τον Απρίλιο του 2020, είχε δηµοσιεύσει µια οικογενειακή φωτογραφία από τα γενέθλιά της, η οποία αποτέλεσε την πιο πρόσφατη εικόνα της οικογένειας Καραµανλή έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία.

«Πόσο µεγάλωσαν τα δίδυµα», είχαν παρατηρήσει τότε όλοι όσοι θυµούνταν τον Αλέξανδρο και την Αλίκη στο Μαξίµου να ακούν τα κάλαντα µαζί µε το τότε πρωθυπουργικό ζεύγος ή στο λούνα παρκ να παίζουν στα συγκρουόµενα µαζί µε τους γονείς τους.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, τα παιδιά του Κώστα και της Νατάσας Καραµανλή αποφοίτησαν από την Εράσµειο Ελληνογερµανική Σχολή, ολοκληρώνοντας τη σχολική φοίτησή τους και ξεκινώντας τις σπουδές τους στο πανεπιστήµιο.

Ο Αλέξανδρος Καραµανλής µέσω πανελλαδικών εξετάσεων πέρασε στη Σχολή ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αδελφή του, Αλίκη, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και παράλληλα Επικοινωνία και Media στο Deree.

Όταν όµως πρόκειται για µια οικογένεια του πολιτικού µεγέθους Καραµανλή, το ερώτηµα πάντα είναι αν η επόµενη γενιά θα ακολουθήσει τα βήµατα του πρώην πρωθυπουργού µέσα από την εµπλοκή της στον δηµόσιο βίο.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Μετά και την απόφαση του τελευταίου να εγκαταλείψει τα έδρανα της Βουλής, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν ο Αλέξανδρος θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση ή θα τραβήξει µια διαφορετική πορεία από αυτήν του πατέρα του.

Η απάντηση είναι πως είναι ακόµη πολύ νωρίς, µιας και ο 20χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού, όπως και οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία του, αυτή την περίοδο είναι αφοσιωµένος στις σπουδές του και έχει πολύ καιρό µπροστά του για να αποφασίσει αν επιθυµεί την ενασχόλησή του µε τα κοινά.

Όσοι τον γνωρίζουν µιλούν άλλωστε για έναν ισορροπηµένο και σοβαρό νεαρό, που ζυγίζει τις αποφάσεις του, λειτουργεί µε µέτρο και θέτει τις προτεραιότητές του, ακόµα και εάν το επώνυµο που φέρει θα τον συνδέει για όλη του τη ζωή µε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ

Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται πως επηρεάστηκε από το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο µεγάλωσε, καθώς επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές στις πολιτικές επιστήµες, αλλά και στην επικοινωνία.

Μάλιστα, η Αλίκη Καραµανλή έχει κάνει τα πρώτα της βήµατα στον επαγγελµατικό στίβο και από τον περασµένο Νοέµβριο εργάζεται στη µεγάλη εταιρεία κοινωνικοπολιτικών ερευνών και δηµοσκοπήσεων MRB.

Και παρότι τα «Καραµανλάκια» έχουν ακόµη αρκετό καιρό µπροστά τους έως ότου πάρουν τις αποφάσεις για τη µετέπειτα πορεία τους, η σχέση τους µε την πολιτική θα παραµένει άρρηκτη, µιας και µόνον η γέννησή τους αποτέλεσε µεγάλο «πολιτικό» γεγονός.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Ο Κώστας και η Νατάσα Καραµανλή έγιναν γονείς στις 12 Ιουνίου του 2003, µε τον ερχοµό των διδύµων του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας περίπου µιάµιση ώρα µετά τα µεσάνυχτα να αποτελεί πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων και Νο 1 θέµα στις πρωινές ενηµερωτικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκποµπές. Έξω δε από το µαιευτήριο «Ιασώ» είχαν «κατασκηνώσει» δηµοσιογράφοι, ενώ στη Βουλή ο Απόστολος Κακλαµάνης είχε ευχηθεί από το προεδρείο στον Αχιλλέα Καραµανλή «Να σου ζήσουν τα εγγονοανίψια!».

Και ενώ ο 8ος όροφος του µαιευτηρίου είχε πληµµυρίσει από λουλούδια, δώρα και ευχετήριες κάρτες, µε αποστολείς µεταξύ άλλων τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σηµίτη, τον επίτιµο πρόεδρο της Ν.∆., Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Μακαριστό Χριστόδουλο, και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, στη γενέτειρα των Καραµανλήδων, την Πρώτη Σερρών, η χαρά ήταν απερίγραπτη.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Τα ΜΜΕ µετέδιδαν ότι οι γυναίκες έπλεκαν µωρουδιακά, µοίραζαν κεράσµατα, στα καφενεία έπιναν στην υγειά των διδύµων και ένα ολόκληρο χωριό ευχόταν «Να τον δούµε και πρωθυπουργό».

Και ενώ ο γάµος του Κώστα Καραµανλή µε την εκλεκτή της καρδιάς του έγινε µε δόξα και τιµή στην Πρώτη Σερρών παρουσία σχεδόν 10.000 καλεσµένων, η οικογένεια επέλεξε η βάφτιση των παιδιών να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, τον Σεπτέµβριο του 2003, στην εκκλησία Παναγία η Παντοβασίλισσα, στη Ραφήνα.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Το ζεύγος Καραµανλή έδωσε στα παιδιά του τα ονόµατα του πατέρα και της µητέρας του προέδρου της Ν.∆., ενώ νονοί των διδύµων ήταν ο αδελφός του Κ. Καραµανλή, Γιώργος, και η αδελφή της Νατάσας Παζαΐτη, Χρύσα.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Τα 20χρονα πλέον παιδιά του πρώην πρωθυπουργού είναι δύο νέοι που κρατούν χαµηλό προφίλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι κρατούν «κλειστά τα χαρτιά» τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η παρουσία τους το τελευταίο διάστηµα είναι πιο συχνή, συνοδεύοντας τους γονείς τους σε εκδηλώσεις και παραστάσεις στο Ηρώδειο, ενώ το «παρών» δίνουν και σε επιστηµονικές οµιλίες της µητέρας τους.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή

Πρόσφατα είδαµε τον Αλέξανδρο και την Αλίκη να χειροκροτούν τον πατέρα τους στο Μέγαρο Μουσικής, στην οµιλία µε θέµα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη µεγάλων αλλαγών», ενώ τα βλέµµατα είχαν τραβήξει στην εκδήλωση του Ιδρύµατος Καραµανλή µε αφορµή τη συµπλήρωση 47 ετών από την ίδρυση του κυβερνώντος κόµµατος.

Η άλλη ζωή της οικογένειας Καραμανλή