Πάνω από 40 χρόνια στην Ινδία και στις ζούγκλες της Σρι Λάνκα ως βουδιστής μοναχός και λόγιος έζησε ο Σερραίος, Ιωάννης Τσέλιος.

Ο 64χρονος που εδώ και δεκαετίες ακούει στο όνομα Μπάντε (σεβάσμιος) Νανιαντάσανα, όχι μόνο έχει ασπαστεί τη συγκεκριμένη θρησκεία αλλά μεταδίδει και τη διδασκαλία του Βούδα. Ανέκαθεν δήλωνε αθεϊστής: «Πώς είναι δυνατό ο πανάγαθος και παντοδύναμος Θεός να επιτρέπει το κακό που είναι τόσο συχνό στον κόσμο;», αναρωτιόταν στα νιάτα του, ενώ ονειρευόταν να δουλέψει στη NASA.

Ζητείται νόημα

Στα τέλη του '70 με αρχές του '80, ο Ιωάννης Τσέλιος ταξίδεψε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αναζήτησε ένα νόημα ζωής: «Δεν μου αρκούσε η θεωρητική γνώση, ήθελα να δω τον κόσμο, γι’ αυτό έκανα πολλά ταξίδια μόνος μου σε ευρωπαϊκές χώρες και στο Μαρόκο, φτάνοντας στη Σαχάρα», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ. Ώσπου ένα ταξίδι στην Ινδία, το 1981, του άλλαξε τη ζωή: «Στο Νέο Δελχί έφτασα με μία τσάντα γεμάτη βιβλία κι ένα σλίπινγκ μπαγκ. Επί μήνες περιφερόμουν από τα Ιμαλάια στον Βορρά και έως τον Νότο, συχνά στις οροφές τρένων».

Ένα τουριστικό φυλλάδιο, όπου τυχαία διάβασε μια φράση του Βούδα («αυτή είναι η τελευταία μου γέννηση, έχω περάσει πέρα από τον ωκεανό της ύπαρξης»), υπήρξε η αφετηρία μιας νέας πορείας: «Αποφάσισα ότι πρέπει να μάθω για τον Βούδα», είπε και άρχισε, υπό την καθοδήγηση ενός Ινδού βουδιστή μοναχού να κάνει συστηματικά διαλογισμό και να διαβάζει βουδιστικά βιβλία.

Το 1986, ο Νανιαντάσανα (το μοναστικό όνομά του σημαίνει «γνώση και όραση») έλαβε την ανώτερη χειροτονία. Έζησε σε διαφορετικά μοναστήρια στη Σρι Λάνκα, κατά περιόδους απομονωμένος σε καλύβες, οικίσκους και σπηλιές στις ζούγκλες. Η πιο πρόσφατη διαμονή του ήταν στο μεγαλύτερο βουδιστικό κέντρο διαλογισμού στη χώρα.

Γνωστός πια διεθνώς ως «ο Έλληνας Νανιαντάσανα», έχει αναπτύξει τις γνώσεις του στις βουδιστικές γραφές και έχοντας γίνει Πρεσβύτατος, δίδαξε ο ίδιος ντόπιους και ξένους που έρχονταν στα μοναστήρια, ενώ έγραψε και μετέφρασε δέκα βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Απρίλιο του 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του ελληνικού Κέντρου Τεραβάδα και επίτιμου προξένου της Σρι Λάνκα στη χώρα μας, Μιχαήλ Ξυνού.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/3