My precious... Το παραµύθι, που στην προκειµένη είναι πέρα για πέρα αληθινό, ξεκινάει κάπως έτσι... Το 1867, όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ παντρεύτηκε τη µεγάλη δούκισσα της Ρωσίας, Ολγα Κονσταντίνοβνα, η µητέρα της, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, κάτοχος πολλών κοσµηµάτων από τη συλλογή της δυναστείας Ροµανόφ, της πρόσφερε ένα πολύτιµο µέρος τους. Ετσι, η 16χρονη νέα βασίλισσα της Ελλάδας, µαζί µε κούκλες που πήρε στη χώρα µας, έφερε και τον θησαυρό της: εκπληκτικά κοσµήµατα, που τα τιµούσε φορώντας τα σε όλη τη διάρκεια της µακρόχρονης βασιλείας της. Εµείς «βυθιστήκαµε» σε αυτό το µοναδικό παραµύθι των 24 καρατίων, που ονοµάζεται ελληνική βασιλική συλλογή κοσµηµάτων, έχοντας προφανώς ήδη ζαλιστεί από την οµορφιά τους... Και από την ανεκτίµητη αξία τους!

8
To ανυπολόγιστης αξίας ζαφείρι κοσμεί το Μουσείο του Κατάρ

Κάπως έτσι σας παρουσιάζουµε το Top 5 τους - µαζί µε ένα απίθανο ζαφείρι, που έφυγε από τα χέρια τους και πλέον φυλάσσεται στο Κατάρ. Το διαµαντένιο διάδηµα µε µαργαριτάρια, που ονοµάζεται «Antique Corsage Tiara», κληροδοτήθηκε στη βασίλισσα Ινγκριντ της ∆ανίας. Αφού το φόρεσε σε µετρηµένες επίσηµες εµφανίσεις, το έδεσε, δηµιούργησε διάδηµα και το δώρισε στη µικρότερη κόρη της, Αννα Μαρία, στις 30/8/1964, όταν έκλεισε τα 18. Σε λιγότερο από έναν µήνα, στις 18/9/1964, παντρεύτηκε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ των Ελλήνων και έγινε βασίλισσα, τιµώντας το διάδηµα πολύ τακτικά. Μεγαλώνοντας, επέλεγε µεγαλύτερα διαδήµατα, που της κληροδοτήθηκαν από τη Φρειδερίκη. Οταν οι κόρες της µεγάλωσαν, καθιερώθηκε ως πρωτοφόρετο διάδηµα µεταξύ των πριγκιπισσών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, καθώς η υπόλοιπη συλλογή αποτελείται από πιο βαριά διαδήµατα, που δεν θα φορούσαν τόσο νέες.

1_2
Η πριγκίπισσα Σοφία με τα περίφημα σμαράγδια

Το διαµαντένιο διάδηµα

Το διαµαντένιο διάδηµα του αντιβασιλέα (χεδίβη) της Αιγύπτου έχει ροµαντικό στόρι. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ανιψιά του βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ του Ηνωµένου Βασιλείου, βρισκόταν σε περιοδεία µε τους γονείς της, πρίγκιπα Αρθούρο και πριγκίπισσα Λουίζα της Πρωσίας. Ενώ βρίσκονταν στο Κάιρο, ο διάδοχος της Σουηδίας την ερωτεύτηκε, της έκανε πρόταση γάµου στο βρετανικό προξενείο και παντρεύτηκαν στον πύργο του Ουίνδσορ το 1905. Ο χεδίβης της Αιγύπτου, λοιπόν, Αµπάς B’ (τότε η χώρα ήταν υπό βρετανική κατοχή), καθώς είχαν γνωριστεί εκεί, θέλησε να τους κάνει ένα κατάλληλο γαµήλιο δώρο. Ετσι, παρήγγειλε στον Cartier ένα ξεχωριστό διάδηµα, που περιγράφεται ως «συµµετρικά επαναλαµβανόµενο σχέδιο περιστρεφόµενων φυλλωµάτων από διαµάντια, δεµένα σε πλατίνα».

Το διαμαντένιο διάδημα του αντιβασιλέα (χεδίβη) της Αιγύπτου έχει ρομαντικό στόρι


Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, το 1920, το διάδηµα κληροδοτήθηκε στην κόρη της, Ινγκριντ, που το πήρε µαζί της, το 1935, όταν παντρεύτηκε τον µελλοντικό βασιλιά Φρειδερίκο IX της ∆ανίας. Οταν οι τρεις κόρες της παντρεύτηκαν, φόρεσαν το διάδηµα ως ένδειξη σεβασµού στη µνήµη της γιαγιάς τους: Πρώτα το φόρεσε η Αννα-Μαρία το 1964, µετά η Μαργκρέτε το 1967 και τέλος η Μπενεντίκτε το 1968. Επειτα από τον θάνατο της Ινγκριντ, το 2000, κληροδοτήθηκε στην Αννα-Μαρία (που στην πορεία ανύψωσε το µπροστινό του µέρος), µε τον όρο να το δανείζει στις απογόνους της Ινγκριντ, για να το φορούν την ηµέρα του γάµου τους. Τι σηµαίνει αυτό; Η Θεοδώρα, που ασφαλώς θα ακολουθήσει την παράδοση, θα το φορέσει στον γάµο της. Οπως και η Μαρία-Ολυµπία και η Αριέτα Μοράλες. Tip: Η Αννα-Μαρία το έχει τιµήσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, µεταξύ των οποίων το 2001 στον γάµο του διαδόχου της Νορβηγίας, Χάακον, και έναν χρόνο µετά, στην 40ή επέτειο της ενθρόνισης της αδελφής της, βασίλισσας Μαργκρέτε Β’ της ∆ανίας.

2_2
Η Αννα-Μαρία με το ρουμπινένιο διάδημα

Τα αγαπηµένα σµαράγδια της βασίλισσας Ολγας

Η ιστορία τους ξεκινά από την πριγκίπισσα Ελισάβετ, που µε τα αγαπηµένα σµαράγδια της βασίλισσας Ολγας δηµιούργησε διαδήµατα σε στυλ art deco. Mετά τον Β’ Παγκόσµιο, η πριγκίπισσα Ελισάβετ, που είχε χωρίσει από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ από το 1935 στη Ρουµανία (τέσσερα χρόνια αργότερα επισήµως στην Ελλάδα), αναγκάστηκε να πουλήσει µέρος των κοσµηµάτων της, για να εξασφαλίσει ρευστό, καθώς οι κοµµουνιστές ανάγκασαν την ίδια και τα µέλη της βασιλικής οικογένειας να εγκαταλείψουν τη Ρουµανία. Το πολύτιµο διάδηµα αγόρασε ο βασιλιάς Παύλος µε την ασορτί καρφίτσα του και τα σκουλαρίκια, για να τα προσφέρει στη βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία το φορούσε συχνά µε την καρφίτσα και τα σκουλαρίκια και άλλες φορές ως περιδέραιο. Υπάρχει όµως και ένα ντεσού πίσω από αυτά τα σµαράγδια: Το 1953, Παύλος και Φρειδερίκη πραγµατοποίησαν επίσηµη επίσκεψη στην Αµερική. Στον Λευκό Οίκο λοιπόν, σε δείπνο προς τιµήν τους, η Φρειδερίκη κάθισε δίπλα στον πρέσβη της τότε ΕΣΣ∆, ονόµατι Σιρίνσκι, που θαµπώθηκε από την οµορφιά των σµαραγδιών της. Τη ρώτησε από πού προέρχονταν, για να εισπράξει την απάντηση-καταπέλτη: «Από τους Ροµανόφ, που εξολοθρεύσατε το 1918». Εντεκα χρόνια µετά, ο τέως παντρεύτηκε την Αννα-Μαρία και η Φρειδερίκη τής πρόσφερε το σετ, που την ενθουσίασε τόσο ώστε το φόρεσε και προ γάµου. Είναι το πλέον αγαπηµένο της, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι ανέκαθεν το επέλεγε για πολλές επίσηµες περιστάσεις - και φορεµένο µε διαφορετικούς τρόπους.

3_2
Η Τατιάνα Μπλάτνικ με το «Antique Corsage»

Τα ρουμπίνια

Οπως το σµαραγδένιο διάδηµα, έτσι και το ρουµπινένιο ξεκινά από τη βασίλισσα Ολγα, που τη συλλογή της φρόντιζε να εµπλουτίζει ο σύζυγός της, βασιλιάς Γεώργιος Α’, δωρίζοντάς της κάθε χρόνο στα γενέθλιά της νέα κοσµήµατα, ιδιαίτερα ρουµπίνια, γιατί πίστευε πως ήταν ιδανικά για την πάλλευκη επιδερµίδα της. Ωστόσο, µετά τη δολοφονία του άνδρα της σταµάτησε να τα φορά, εκτός από µερικές σειρές µαργαριταριών (και όχι κραυγαλέων, γκρο, διακριτικών). Τα ρουµπίνια όµως τα τοποθέτησε σε µια µπιζουτιέρα τεράστιας αξίας, που συµβόλιζε την αρχαία Ελλάδα. Κληροδοτήθηκε στην οικογένεια και δωρίστηκε από τη Φρειδερίκη στη νύφη της, Αννα-Μαρία, για τον γάµο της µε τον τέως. Εκτοτε, η Αννα-Μαρία τα τιµούσε σε διάφορες επίσηµες εκδηλώσεις.

4_2
Η Αλεξία με το διάδημα του χεδίβη

«Miller Fringe Tiara»

Η λεγόµενη «Miller Fringe Tiara», το διάδηµα της οικογένειας της Μαρί-Σαντάλ, που η σύζυγος του Παύλου, ανάµεσα σε άλλες ξεχωριστές περιστάσεις, διάλεξε για τον γάµο της πριγκίπισσας Μαντλέν της Σουηδίας το 2013, είναι σε ρωσικό στυλ και -ασφαλώς- αποτελεί µία από τις πρόσφατες προσθήκες στη συλλογή των Greek royals. Λέγεται πως είναι παλαιό και αγοράστηκε σε δηµοπρασία από τους γονείς της Μαρί-Σαντάλ - µην ξεχνάµε ότι ο πατέρας της, Ρόµπερτ Μίλερ, ως συνιδρυτής των Dute Free, είναι κροίσος. Η τιάρα φορέθηκε από τη Μαρί-Σαντάλ όταν η κόρη της, Μαρία-Ολυµπία, κλήθηκε στη δεξίωση για τα 50ά γενέθλια του εστεµµένου πρίγκιπα Φρειδερίκου της ∆ανίας (το 2012). Ορισµένοι υποστηρίζουν ότι προσφέρθηκε στη Μαρία-Ολυµπία ως δώρο ενηλικίωσης.

5
Η ΑνναΜαρία με τα αγαπημένα της σμαράγδια

6
Η Θεοδώρα με το «Antique Corsage»

ΧΧL ζαφείρι

Ανάµεσα στα υπόλοιπα, στην κατοχή της ελληνικής βασιλικής οικογένειας ξεχώριζε και ένα εξαιρετικό διαµαντένιο κολιέ, µε µοναδικό, µονόπετρο, ΧΧL ζαφείρι, που κληρονόµησε ο εγγονός της βασίλισσας Μαρίας της Ρουµανίας, Μιχαήλ, γιος της Ελληνίδας πριγκίπισσας Ελένης και του βασιλιά Καρόλου. Το 1948 τελέστηκαν στην Αθήνα οι γάµοι του εκδιωχθέντος από τους κοµµουνιστές βασιλιά της Ρουµανίας Μιχαήλ µε την Αννα των ΒουρβόνωνΠάρµας, παρουσία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Η πριγκίπισσα Αννα φορούσε το µακρύ περιδέραιο από µπριγιάν, αλλά το γκράντε ζαφείρι απουσίαζε. Το ζαφείρι το είχε ήδη πουλήσει ο βασιλιάς Μιχαήλ στον περιώνυµο νεοϋορκέζικο Οίκο Harry Winston, για να καλύψει έστω κάποια έξοδα της ζωής του στην εξορία... Σύµφωνα µε το «Royal Chronicles», αγοράστηκε από Ελληνα εφοπλιστή, που το δώρισε στη Φρειδερίκη. Η Φρειδερίκη το φορούσε συχνά σε επίσηµες εκδηλώσεις, σε αντίθεση µε την Αννα-Μαρία, που δεν το τίµησε ούτε µία φορά. Πουλήθηκε στις 19/11/2003 στη Γενεύη από τον Christie’s έναντι 1.494.480 δολ. και επανεµφανίστηκε µε τον ίδιο περίπου τρόπο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1919, στην έκθεση του Οίκου Quartier («Καρτιέ, το στυλ και η ιστορία»), στο Παρίσι, στις 4/12/2013, µαζί µε άλλα ιστορικά κοσµήµατα του ίδιου οίκου. Το αγαπηµένο ζαφείρι της Φρειδερίκης πλέον αποτελεί ιδιοκτησία του Μουσείου του Κατάρ.

7
Η Mαρί-Σαντάλ με την οικογενειακή τιάρα των Μίλερ

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23