Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, το τελευταίο μέλος της «χρυσής γενιάς» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που το 2004 πανηγύρισε το Euro στην Πορτογαλία, αποφάσισε να εισβάλει στην πολιτική σκηνή.

Με δύο φωτογραφίες μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε πως θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα για τις προσεχείς εκλογές.

Ο ίδιος εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ως δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Ωστόσο, η κάθοδός του πλέον στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου είναι το επόμενο μεγάλο του βήμα.


Τον βάφτισαν Γιώργο, αλλά κανείς ποτέ δεν τον φώναξε έτσι

Γεώργιος βαφτίστηκε ο Σεϊταρίδης, όμως στη ζωή του κανείς δεν τον φώναξε με αυτό το όνομα. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, «ο παπάς αρνήθηκε να με βαφτίσει Γιούρκα ή Γιωρίκα -όπως είναι στα ποντιακά-, γιατί έλεγε ότι δεν είναι χριστιανικό όνομα, αλλά κανείς ποτέ δεν με φώναξε έτσι».

Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο Σταυράκι των Ιωαννίνων, όντας συμπαίκτης με τον Ξενοφώντα Γήττα. Σχεδόν ταυτόχρονα έκαναν το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο (επιλογή του Μάκη Κατσαβάκη, που οδηγούσε τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Β' Εθνική τότε) και ξανάσμιξαν στον Παναθηναϊκό το 2003. Το καλοκαίρι του 1998 υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα έναντι 50.000 δραχμών τον μήνα, σε ηλικία 17 χρόνων. Από την επόμενη περίοδο ήδη ξεχώρισε και ολοκλήρωσε τη σύντομη πρώτη επαγγελματική του θητεία με 40 συμμετοχές και 5 γκολ.

«Παίζαμε με τον Πανιώνιο στους Ζωσιμάδες. Τέσσερις ώρες πριν από το παιχνίδι τρώγαμε όλη η ομάδα στο ξενοδοχείο και μου λέει ο κ. Γιώργος Παράσχος: “Πήγαινε στα γραφεία, σε θέλει ο πρόεδρος”. Ρώτησα τι συμβαίνει, αλλά δεν μου απάντησαν. Πήγα στα γραφεία, όπου με περίμενε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, και μου λέει “φεύγεις το βράδυ, πετάς για Αθήνα, σε πουλήσαμε στον Παναθηναϊκό”», θυμάται.

Ο αστικός μύθος λέει ότι ναι μεν είχε συμφωνηθεί νωρίτερα η μεταγραφή, αλλά λόγω κρίσιμων αγώνων του ΠΑΣ Γιάννινα θα ολοκληρωνόταν στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου. Ωστόσο, κάποιοι τραυματισμοί στον Παναθηναϊκό υποχρέωσαν τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Άγγελο Φιλιππίδη, να ζητήσει την άμεση υλοποίησή της. Έτσι έγινε και ο Γιώργος Παράσχος παραιτήθηκε.


«Who is Giourkas?»

Η πρώτη φορά που το όνομά του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην ποδοσφαιρική κοινωνία -ευρωπαϊκή και ελληνική- ήταν με το περίφημο «Who is Giourkas?», που εκφώνησε ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σε έναν αγώνα όπου το ταλέντο του Σεϊταρίδη αποκαλύφθηκε στους πάντες.

Στις 7 Μαρτίου του 2001 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τους «Κόκκινους Διαβόλους» στο ΟΑΚΑ, δίχως ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Champions League, αλλά με περίσσιο κίνητρο για να τη... σπάσει στον μεγάλο αντίπαλο.

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παίρνοντας στα χέρια του τις συνθέσεις, αναρωτιόταν φωναχτά «Who is Giourkas?», καθώς αγνοούσε την ύπαρξη του νεαρού τότε μπακ. Ο Σεϊταρίδης φρόντισε να του... συστηθεί καταλλήλως. Στο 25’ η μπάλα έφτασε λίγο έξω από την περιοχή έπειτα από διώξιμο της άμυνας των Άγγλων. Εκεί την υποδέχτηκε ο 19χρονος άσος και με έναν απευθείας κεραυνό την έστειλε στη δεξιά γωνία του Φαμπιάν Μπαρτέζ. Ο Παναθηναϊκός σπατάλησε πολλές ευκαιρίες για έναν ευρωπαϊκό θρίαμβο, με τον Λυμπερόπουλο, τον Μπόατενγκ και τον Μπασινά, για να τιμωρηθεί στο 90’ από τον Πολ Σκόουλς, που ισοφάρισε σε 1-1. Εκείνη η βραδιά όμως ανήκε στον Γιούρκα Σεϊταρίδη, που φρόντισε να τον μάθει ο Ουαλός τεχνικός.

Στο τέλος της περιόδου εκείνης αναδείχτηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής, μαζί με τους Παντελή Καφέ και Άγγελο Χαριστέα στην Ελλάδα.


Η μεταγραφή στην Πόρτο και η Ρεάλ Μαδρίτης

Καλύτερη χρονιά της καριέρας του ήταν το 2003-2004, όταν κατέκτησε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό και σήκωσε το Euro 2004 με την εθνική μας ομάδα στην Πορτογαλία.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτά τα δύο γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του τη συγκεκριμένη χρονιά, αφού στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υπέγραψε στην Πόρτο. Οι προτάσεις δεν έλειψαν για καριέρα στο εξωτερικό. Ο μάνατζέρ του, Πασχάλης Παπαδόπουλος, μίλησε με την Ίντερ, είχε έγγραφη πρόταση από τη Στουτγάρδη, ενώ ο Βλάοβιτς τον βομβάρδιζε καθημερινά με προτάσεις της Βαλένθια. Ωστόσο, η «επίθεση» της Πόρτο αποδείχτηκε καταλυτική για τις εξελίξεις.

Την επομένη της πρεμιέρας του Ευρωπαϊκού με την Πορτογαλία, έφτασε στο ξενοδοχείο της Εθνικής ο Ζόρζε Μέντες (μετέπειτα μάνατζερ του Γιούρκα), που λειτουργούσε ως συνεργάτης του προέδρου της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα, αλλά και εξ απορρήτων του Ζοζέ Μουρίνιο. Υπήρχε ήδη η φημολογία ότι θα φύγει ο Μουρίνιο, αλλά το βέβαιο ήταν ότι θα αποχωρούσε το δεξί μπακ, ο Πάουλο Φερέιρα, και στον σχεδιασμό υπήρχε το όνομά του ως αντικαταστάτη. «Μιλήσαμε και υπογράψαμε με διαδικασία εξπρές», θυμάται ο Σεϊταρίδης.

Μετά το ματς κόντρα στην Τσεχία στα ημιτελικά έφτασε στα χέρια του 23χρονου τότε Γιούρκα πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά ο ίδιος... τραβούσε τα μαλλιά του. Ήταν ένα όνειρο ζωής για τον ίδιο -και για ποιον δεν είναι, άλλωστε;-, όμως είχε ήδη βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο συμβόλαιο των Πορτογάλων.

Μετά από χρόνια, δεν έκρυψε ότι πνίγηκε σε δεύτερες σκέψεις, αλλά δεν προχώρησε σε δύσκολα νομικά μονοπάτια που του προτάθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις: «Ήθελα σαν τρελός να πάω στη Ρεάλ, αλλά δεν μπορούσα να παραβλέψω το συμβόλαιό μου με την Πόρτο. Μίλησα και με τον Παναθηναϊκό, ξαναμίλησα με τη Ρεάλ, μίλησα με δικηγόρους, αλλά δεν ήθελα να κάνω που...ιά. Θα μπορούσα να υπογράψω και στη Ρεάλ, στο χειρότερο σενάριο να τιμωρηθώ με έξι μήνες αποκλεισμό και ακολούθως να παίξω στη Μαδρίτη. Δεν το έκανα...».


Μεταγραφή-ρεκόρ στην Ντιναμό Μόσχας και εντέλει... Μαδρίτη

Τρία εκατομμύρια ευρώ στοίχισε η μεταγραφή του στην Πόρτο και 10 (!) η επόμενη στην Ντιναμό Μόσχας. Αυτή ήταν και η ακριβότερη Έλληνα στο εξωτερικό εκείνη την εποχή. «Η πρόταση αφορούσε τρία άτομα πακέτο και έτσι κι έγινε. Μας μίλησε και ο πρόεδρος της Ντιναμό, που είχε τότε μεγαλεπήβολα σχέδια κι ένα τεράστιο μπάτζετ μεταγραφών και ανέγερσης νέου γηπέδου.

Τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί», έχει πει ο Γιούρκας σε συνέντευξή του, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν πια ιστορία.

Την επόμενη κιόλας χρονιά ήρθε η πρόταση της Ατλέτικο, η οποία πλήρωσε έξι εκατομμύρια για να τον αποκτήσει. Το όνειρο της Ατλέτικο έγινε πραγματικότητα, όμως δεν ήταν η Ρεάλ. Ο ιδιοκτήτης, Άνχελ Μιγκέλ, και ο προπονητής Χαβιέ Αγκίρε τον καλοδέχθηκαν και ο Μεξικανός του εξήγησε το μεσομακροπρόθεσμο πρότζεκτ, που ήθελε την Ατλέτικο να διεκδικεί την Πριμέρα Ντιβιζιόν και να καθιερώνεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Champions League.

Στη Μαδρίτη, με μέσο όρο συμμετοχών 20 ανά χρονιά, έκλεισε μια τριετία και, παρά τις προτάσεις για να συνεχίσει στην Ισπανία, δέχτηκε την πρόταση του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ταλαιπωρήθηκε από τον αχίλλειο τένοντα, δεν έβρισκε γιατρειά, πήγαινε από γιατρό σε γιατρό και από φυσιοθεραπευτή σε φυσιοθεραπευτή.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Contra.gr είχε μιλήσει γι' αυτές τις δυσκολίες και είχε ευχαριστήσει τον κολλητό του Άγγελο Μπασινά και τον Χρήστο Καρβουνίδη, αλλά μέχρι το 2013 δεν είχε επιστρέψει στα προ ενοχλήσεων επίπεδα, οπότε το καλοκαίρι ήρθε το διαζύγιο.


Παντρεύτηκε λίγο πριν γίνει για πρώτη φορά πατέρας

Πριν από λίγους μήνες, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Μάιρα Παπαϊωάννου, με τον πολιτικό γάμο να τελείται υπό άκρα μυστικότητα. Ο πρώην άσος των γηπέδων, μάλιστα, σε λίγο καιρό πρόκειται να υποδεχτεί και το πρώτο του παιδί και καρπό του έρωτά του με την αγαπημένη του σύζυγο. O ίδιος πάντως δεν μοιράζεται τίποτα από την προσωπική του ζωή.

Η ευχάριστη είδηση έγινε γνωστή από τον πεθερό του Γιούρκα Σεϊταρίδη και πρόεδρο Λαμίας, Πανουργιά Παπαϊωάννου, ο οποίος δημοσίευσε μερικές φωτογραφίες από αυτή την ξεχωριστή για το ζευγάρι στιγμή. Μάλιστα, στη λεζάντα της δημοσίευσής του έγραψε: «Η μεγαλύτερη χαρά για κάθε γονιό είναι να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο. Μια τέτοια ημέρα χαράς είναι και για τη δική μας οικογένεια. Να ζήσετε, Γιούρκα και Μάιρα!».