Η «βασιλική σύζυγος» Καμίλα δικαιώθηκε έστω και αργά γράφει ο σκανδαλοθηρικός τύπος στη Βρετανία. Στις 6 Μαΐου όταν ο Κάρολος θα φορέσει και επίσημα το στέμμα του βασιλιά, η επί δεκαετίες «μισητή ερωμένη» θα κάνει το ντεμπούτο της στο πλευρό του ως βασίλισσα.

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η βασίλισσα Ελισάβετ έβαλε τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες αβεβαιότητας σχετικά με τη θέση της νύφης της στη βρετανική βασιλική οικογένεια.  «Όταν, στο πλήρωμα του χρόνου, ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα προσφέρετε σε εκείνον και τη σύζυγό του Καμίλα την ίδια υποστήριξη που μου δώσατε. Και είναι ειλικρινής μου επιθυμία όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να γίνει γνωστή ως βασιλική σύζυγος καθώς θα συνεχίζει τη δική της πιστή υπηρεσία», ανακοίνωνε τον περασμένο Φεβρουάριο η εκλιπούσα μονάρχης στο πλαίσιο των εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της.

Η Ελισάβετ ήθελε να επιλύσει οπωσδήποτε τη θέση και το μελλοντικό ρόλο της μέχρι τότε Δούκισσας της Κορνουάλης για να μην αφήσει τυπικά αλλά και ουσιαστικά εκκρεμότητες. Η τελευταία βασιλική σύζυγος ήταν η μητέρα της ίδιας της Ελισάβετ Β', στην οποία είχε δοθεί ο τίτλος μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ'. Ο τίτλος αποσύρθηκε μετά τον θάνατό του το 1952. Από τότε και μέχρι το θάνατό της το 2002, ήταν γνωστή ως βασιλομήτωρ.

Ιστορική τελετή

Στις 6 Μαϊου η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς σε μία ιστορική τελετή στο Αβαείο του Γουέστμινστερ θα γίνει βασίλισσα στο πλευρό του αγαπημένου της Καρόλου. Το Μπάκιγχαμ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «βασίλισσα Καμίλα» στο προσκλητήριο της στέψης, το οποίο έχει αποσταλεί σε περίπου 2.000 επιφανείς καλεσμένους.

Οι αμφιβολίες και οι συζητήσεις για τη θέση της Καμίλα στον Οίκο του Ουίνδσορ χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 1999, όταν ο τότε Πρίγκιπας της Ουαλίας και η σύντροφός του έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση ως ζευγάρι στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν ενέκρινε τη σχέση του διαδόχου με μια διαζευγμένη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο.

Ο «αθόρυβος» γάμος

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να μπορέσουν να παντρευτούν ο Κάρολος και η Καμίλα, με την έγκριση της Ελισάβετ Β'. Στις 9 Απριλίου 2005, είπαν το «ναι» σε μια διακριτική πολιτική τελετή. Η βασίλισσα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, δεν παρέστησαν στην εκδήλωση, αλλά ήταν παρόντες στη λειτουργία που ακολούθησε. Πρόσφεραν επίσης δεξίωση για τους νεόνυμφους στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, είχε συζητηθεί η πιθανότητα να γίνει η Καμίλα «πριγκιπική σύζυγος» – η πρώτη στην ιστορία της μοναρχίας.

Τελικά, συμφωνήθηκε ότι θα λάβει τον τίτλο της Δούκισσας της Κορνουάλης, μια διάκριση που δίνεται πάντα στους κληρονόμους του βρετανικού θρόνου. Οποιοσδήποτε άλλος τίτλος θα ήταν ριψοκίνδυνος εκείνη την εποχή, όταν ακόμη και η ίδια η εγκυρότητα του γάμου είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον νόμο περί γάμου του 1753, το μόνο έγκυρο είδος ένωσης για ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι η θρησκευτική. «Δεν ήταν εύκολο», παραδέχτηκε η ίδια η Δούκισσα της Κορνουάλης σε συνέντευξή της στη βρετανική έκδοση της Vogue, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με αφορμή τα 75α γενέθλιά της. «Δοκιμάστηκα τόσο καιρό και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να ζήσω με αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοιτούν συνέχεια [ή να τον επικρίνουν... αλλά τελικά, κατά κάποιο τρόπο, τα ξεπέρασα όλα αυτά και προχώρησα».

«Ήμασταν τρεις σε αυτό το γάμο»

«Ήμασταν τρεις στον γάμο, οπότε επικρατούσε συνωστισμός, είχε πει κάποτε η ίδια η Νταϊάνα σε συνέντευξή της. Ακόμη και μετά το διαζύγιό τους το 1996, τον σπαραχτικό θάνατο της Νταϊάνα το 1997 και τη μακρά αναμονή του Καρόλου να επισημοποιήσει τη σχέση του με την Καμίλα, η νέα του σύζυγος θα θεωρούνταν πάντα ως πρώην ερωμένη του.

«Φαντάζεται κανείς ότι η κοινή γνώμη για την Καμίλα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν η Νταϊάνα ζούσε, αν της είχε δοθεί επίσης η ευκαιρία να ξαναπαντρευτεί, αν είχε εγκατασταθεί σε μια μεσήλικη ζωή με γκαλά συγκέντρωσης κεφαλαίων ή εμφανίσεις στο «Bρετανία έχεις ταλέντο» Αντίθετα, είναι για πάντα 36, ελκυστική και βαθιά, βαθιά θλιμμένη» γράφει με νόημα η Washington Post.

Η θέση της Καμίλα στη βασιλική οικογένεια δεν ήταν ποτέ πηγή ανησυχίας για τον Κάρολο, αλλά σύμφωνα με τα κοντινά του πρόσωπα, ήταν «κάτι που ήθελε να συζητήσει» με τη μητέρα του πριν να είναι πολύ αργά. Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ελισάβετ Β' τον περασμένο Φεβρουάριο –λίγους μόλις μήνες πριν από το θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου– ήταν αποτέλεσμα συνομιλιών με τον κληρονόμο της, αλλά και απόδειξη της μεταξύ τους συναίνεσης.

Ήταν επίσης ο τρόπος με τον οποίο η μονάρχης επέλεξε να ευχαριστήσει τη νύφη της για την πίστη, την υπομονή και την πολυετή υπηρεσία της στο στέμμα. Τον Ιούνιο, η Ελισάβετ Β' προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας την Βασιλική Κυρία του Τάγματος της Garter, του παλαιότερου και υψηλότερου ιδρύματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της Καμίλα αυξήθηκε δραματικά, τόσο στο κοινό όσο και στην πεθερά της. Μπορεί να μην έγινε ποτέ η αγαπημένη των Βρετανών, όπως ήταν η Νταϊάνα … σύντομα όμως θα γίνει επίσημα, η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

*Της Γιούλης Ανδρέου