Ο ομογενής Πίτερ Διαμαντής, φίλος του Έλον Μασκ και πρωτοπόρος στον τομέα της καινοτομίας, ετοιμάζεται να διαθέσει 11 εκατ. δολάρια μέσω του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «X PRIZE» με σκοπό την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Παρά το υψηλό περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, οι τεχνολογίες διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών δεν έχουν εξελιχθεί σημαντικά εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, ο Πίτερ Διαμαντής δεν ενδιαφέρεται απλώς να τις σβήσει, αλλά να τις εξαφανίσει με τη βοήθεια της αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένης Κουναλάκη, της ομογενούς επιχειρηματία Κέλλυς Βλαχάκη-Χανκς και του συνεργάτη του Γιάννη Ψάλτη, μέχρι το 2030.

Πρωταγωνιστεί

H «X PRIZE» είναι μια οργάνωση που πρωταγωνιστεί στη διεκπεραίωση διαγωνισμών που προσφέρουν κίνητρα για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας. Θα διανείμει τα 11 εκατ. δολάρια μέσω διαγωνισμού, κατά τον οποίο οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να παραγάγουν καινοτόμες τεχνολογικά ιδέες για τον τερματισμό των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος είναι ακριβώς σήμερα παρά αύριο. Θα δούμε αυτόν το διαγωνισμό να εξελίσσεται μέσα στη διάρκεια τεσσάρων ετών. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει. Απλώς πρέπει να τη συνδυάσουμε σωστά» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πίτερ Διαμαντής.

«Τα επόμενα χρόνια»

Και συνεχίζει αναλύοντας το σχέδιο για την κατάσβεση των πυρκαγιών: «Μιλάμε για το πώς φέρνουμε μαζί την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα drones και τους αισθητήρες, για να εντοπίζουμε αμέσως τις δασικές πυρκαγιές και μετά να τις σβήνουμε μέσα σε δέκα λεπτά. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό. Δεν περιορίζεται στην Καλιφόρνια, στην Ελλάδα ή στην Αυστραλία. Και οραματιζόμαστε μια εποχή, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, όπου οι πυρκαγιές θα ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, θα περιμένουμε ένα νικητή τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».

«Μια ομάδα από Ελλάδα»

«Ελπίζω ότι οι νέοι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα χρησιμοποιήσουν αυτό το βραβείο ως μια ευκαιρία. Θα ήθελα πολύ να δω μια ομάδα από την Ελλάδα να κερδίζει αυτό το XPRIZE βραβείο των 11 εκατ. δολαρίων, αλλά και να συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή η τεχνολογία να μεταφερθεί στην Ελλάδα όσο το δυνατόν νωρίτερα» επισήμανε.

*Δημοσιεύτηκε στην ON Time (25/04).