Το Σάββατο που πέρασε η παγκόσμια κοινότητα είχε στραμμένο το βλέμμα της στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου. Ωστόσο, το προηγούμενο βράδυ φαίνεται πως το ενδιαφέρον όλων ήταν στραμμένο στην οδό Albemarle του Mayfair.

Πίσω από μία ανυποψίαστη μπλε πόρτα στον πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά του Λονδίνου κρύβεται ένα από τα διασημότερα στέκια της βρετανικής μητρόπολης. Ο λόγος για το διάσημο «Oswald's», το υπερπολυτελές private members' club και διαχρονικό στέκι της βρετανικής ελίτ, το οποίο προσελκύει σταθερά royals και celebrities από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέλη των ανά τον κόσμο βασιλικών οικογενειών βρέθηκαν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσουν την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' και φυσικά δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν μία επίσκεψη στο πιο exclusive club της μητρόπολης.

Oswald's (The World of Interiors June cover story), is Robin Birley's latest venture; a private member's club, devoted...

Δημοσιεύτηκε από The World of Interiors στις Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020

Το βράδυ της Παρασκευής, royals και επώνυμοι άρχισαν να συρρέουν στο «Oswald's» για να απολαύσουν ένα pre-coronation dinner, cocktails και μία βραδιά mingling και διασκέδασης. Ανάμεσα στους επιφανείς παρευρισκομένους ήταν και η πριγκίπισσα Άννα, η Σοφί, δούκισσα του Εδιμβούργου, η τέως πριγκίπισσα Μαρί-Σαντάλ της Ελλάδας και η Σαρλίν, πριγκίπισσα του Μονακό.

Το ξακουστό ιδιωτικό κλαμπ έχει ξεχωρίσει πρωτίστως για τη διακριτικότητά του - είναι ένα ένα ήρεμο «καταφύγιο», το οποίο προσφέρει στους διασήμους την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα φώτα της δημοσιότητας και να διασκεδάσουν ξέγνοιαστα.

Εμπνευστής του επιτυχημένου exclusive club είναι ο Ρόμπιν Μπίρλεϊ, δεύτερος γιος της διάσημης Βρετανίδας socialite, lady Annabel Goldsmith. Oραματιζόμενος ένα καλαίσθητο luxury χώρο με επίκεντρο το κρασί, ο γνωστός «βασιλιάς των κλαμπ» ίδρυσε το «Oswald's» το 2018, χαρίζοντάς του το όνομα του παππού του και βασιλικού προσωπογράφου, sir Oswald. «Ο Ρόμπιν είναι μια πραγματική ιδιοφυΐα και το "Oswald's" φέρει 100% τη γραφίδα του - εμπνευσμένο, απόκοσμο και καλόγουστο από την "κορφή ως τα νύχια"», λέει η κόμισσα Cawdor, φίλη του Μπίρλεϊ εδώ και χρόνια, η οποία βρίσκεται συχνά στο τραπέζι του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βρετανικής ελίτ - o Μπεν Έλιοτ, πρώην συμπρόεδρος των Τόρις, συναντά εκεί υπουργούς της κυβέρνησης, ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει με τη σύζυγό του ραντεβού, ενώ και οι Μπέκαμ είναι τακτικοί θαμώνες. Η πριγκίπισσα Eugenie και ο σύζυγός της γιόρτασαν εκεί τις επετείους γάμου τους, ενώ ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, σε μια σπάνια βραδινή έξοδο, παρευρέθηκε σε ένα πάρτι εκεί τα περασμένα Χριστούγεννα.

Εξίσου απόκοσμοι είναι και οι ψηλοτάβανοι εσωτερικοί χώροι (έργο των Tom Bell και Bruce Cavell), με κομψούς πολυελαίους, κολόνες και κόκκινες ταπετσαρισμένες καρέκλες. Στο κέντρο της τραπεζαρίας, σε ένα μαρμάρινο τζάκι τοποθετείται μια τεράστια σύνθεση από τριαντάφυλλα και πρασινάδα, η οποία αλλάζει δύο φορές την εβδομάδα. «Απλώς ερωτεύτηκα αυτό το δωμάτιο, μου θύμισε το Παρίσι της δεκαετίας του 1970», λέει ένα μέλος.

Η lady Annabel, μια κοσμική κυρία της Βρετανίας, συμφωνεί και σε δηλώσεις της στο «Tatler» σημειώνει: «Είναι ένας παραδεισένιος χώρος. Πιθανόν να νομίζετε ότι είμαι απλά μια περήφανη μαμά, αλλά θα έλεγα το ίδιο ακόμα κι αν ο Ρόμπιν δεν ήταν γιος μου». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η ίδια δειπνεί εδώ καθημερινά: «Κάθε φορά που πηγαίνω στο "Oswald's} νιώθω αμέσως σαν στο σπίτι μου», λέει. «Αγαπώ τόσο πολύ τους σερβιτόρους, με κάνουν πάντα να νιώθω τόσο ευπρόσδεκτη και συνήθως μου κρατούν ένα ειδικό τραπέζι».

Στον επάνω όροφο, ένα νέο εστιατόριο, το «La Loma», άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο έχει δικαίως αποσπάσει τις θετικότερες εντυπώσεις.

Ο Birley ανέθεσε στον διάσημο fashion designer Rifat Özbek τον σχεδιασμό και τη διακόσμηση και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι το λιγότερο εντυπωσιακή - από το άψογα επιμελημένο νοτιοαμερικάνικο μενού και τα δροσερά κόκτειλ τεκίλας μέχρι και κάθε μικρή διακοσμητική πινελιά που συνεισφέρει στη λάμψη και το glamorous που διαποτίζει την αύρα του χώρου.

To «La Loma» είναι ζωηρό και πολύχρωμο, με funky μοτίβα στις καρέκλες, κεραμικά με τολμηρά σχέδια στους τοίχους και βελούδινα μαξιλάρια ikat. Κορνιζωμένες αφίσες, πίνακες και πορτρέτα σκύλων κοσμούν τους τοίχους του, ενώ στην είσοδο υπάρχουν φωτογραφίες του αείμνηστου Jimmy Goldsmith και του φίλου του Kerry Packer. Ο νέος αυτός χώρος ξεφεύγει λίγο από την αριστοκρατική, κλασική αίγλη του «Oswald's» και αποπνέει μία πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, προσφέροντας μία fun εναλλακτική στους απαιτητικούς θαμώνες του πολυτελούς members club.

*Φωτογραφίες: Facebook/ Instagram