Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πορεία του από την παιδική ηλικία, τις σπουδές στην Αμερική μέχρι την ανάδειξή του σε πρόεδρο της ΝΔ και τον εκλογικό θρίαμβο (Εικόνες)
Οι μεγάλοι σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε ηλικία 25 ετών, κατάλαβε γρήγορα την «άγρια» πλευρά της πολιτικής, παρακολουθώντας -από την Καλιφόρνια, όπου σπούδαζε- τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στα 35 του, αποφάσισε να ασχοληθεί ο ίδιος ενεργά με την πολιτική και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Μόλις έκλεισε τα 45, ο Αντώνης Σαμαράς τον κάλεσε να γίνει για πρώτη φορά υπουργός. Στα 55 του, φέτος, επανεξελέγη πανηγυρικά στην πρωθυπουργία και ξεκινά πια τη δεύτερη κυβερνητική του θητεία.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το τέταρτο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου - και το πρώτο αγόρι.
▶Στιγμιότυπο από τον γάμο του Κ. Μητσοτάκη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι
▶Ο φαντάρος Κυριάκος στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου το 1991 με τη μητερα του, Μαρίκα
Από το Χάρβαρντ αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Thomas T. Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ - και το αντίστροφο. Μάλιστα, στην τελετή αποφοίτησης την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, οκτώ μήνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σε μια ομιλία που είχε μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
▶Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών
▶Ο σημερινός πρωθυπουργός σε πολύ μικρή ηλικία στο Παρίσι, με τις αδελφές του και τους γονείς του
Πολιτικά επίσης κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Το 2009, στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ., στήριξε την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο την επόμενη χρονιά δεν την ακολούθησε στο νέο της πολιτικό εγχείρημα, τη Δημοκρατική Συμμαχία. Η υπομονή του τα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή και η επιμονή του στη Ν.Δ. στη συνέχεια δικαιώθηκαν τον Ιούνιο του 2013, όταν έγινε για πρώτη φορά υπουργός, αναλαμβάνοντας το «καυτό» τότε χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον ενάμιση χρόνο της παραμονής του στη Β. Σοφίας δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, «έχτισε» ωστόσο ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ που τον βοήθησε σημαντικά στο τέλος του 2015: Απέναντι στο φαβορί για την προεδρία της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έχασε μεν στον πρώτο γύρο, με 39,8% έναντι 28,5%, πέρασε όμως στον δεύτερο γύρο, όπου έκανε την ανατροπή και επικράτησε με 52,43% έναντι 47,57%.
▶Η οικογένεια Μητσοτάκη στην πρόσφατη ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού της χώρας
▶Με φίλους του από το Κολλέγιο Αθηνών
Η πρόσφατη ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, λίγες ημέρες μετά τις εσωκομματικές της Ν.Δ., τα «Π» δημοσίευσαν την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία και η Ν.Δ. απέκτησε για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια, προβάδισμα, και μάλιστα 3,7 μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 23,6% έναντι 19,9%.
▶Στους αρραβώνες της Ντόρας και του Παύλου Μπακογιάννη
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7
Γεννημένος στην Αθήνα το 1968, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το τέταρτο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου - και το πρώτο αγόρι.
Με τρεις αδελφές
Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με τρεις μεγαλύτερες αδελφές, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα, και είναι ουσιαστικά «παιδί της Μεταπολίτευσης». Ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο τον Σεπτέμβριο του 1973, μόλις λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Νωρίτερα, βρισκόταν με την οικογένειά του στο Παρίσι, εξόριστοι ουσιαστικά. Το πραξικόπημα και η επιβολή της δικτατορίας τον είχαν βρει βρέφος ακόμα. «Ο πατέρας μου συνελήφθη και φυλακίστηκε από στρατιωτικούς την πρώτη νύχτα του πραξικοπήματος. Οταν γεννήθηκα, η χούντα δεν άφηνε τη μητέρα μου να βγει από το σπίτι της», έχει σημειώσει ο ίδιος. Στα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών ασχολήθηκε έντονα με τον αθλητισμό (ιδίως το μπάσκετ και το σκι), αλλά και με τα κοινά, και εξελέγη πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας. «Τα χρόνια του Λυκείου στον κολεγιακό χώρο και μη (Summer School των ΗΠΑ) ήταν ένας άνθρωπος που ενστερνίστηκε την αξιοκρατία και επέδειξε μετριοφροσύνη», γράφουν οι συμμαθητές του στον «Θησαυρό ’86», το λεύκωμα των τελειοφοίτων δηλαδή. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι άλλα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ήταν το αιώνια πονηρό χαμόγελο, η ετοιμολογία στο πείραγμα, η φυσιολογική νεανική οξυθυμία και η, έστω και σε αραιά διαστήματα, σκανταλιά. Ο Κ. Μητσοτάκης, στο ίδιο λεύκωμα, σημειώνει ότι ως πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου κατέβαλε προσπάθεια για να το αναδείξει σε ένα αποτελεσματικό όργανο των μαθητικών θέσεων, που να μην αρκείται στη στείρα κριτική, αλλά να επεκτείνεται και στη διατύπωση προτάσεων-λύσεων για τα καυτά προβλήματα της μαθητικής κοινότητας.Μέχρι σήμερα
Με αρκετούς συμμαθητές του κρατάει ακόμα και σήμερα επαφή, αλλά ιδίως με τρεις τον συνδέει σταθερά βαθιά φιλία: Πρόκειται για τον επιχειρηματία Σπήλιο Μανιά, τον δικηγόρο Αλέξανδρο Αθανασίου και τον επίσης επιχειρηματία Σήφη Ιερωνυμάκη. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, με άριστα, από το σχολείο, το 1986, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις σπουδές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σπουδάζοντας Κοινωνικές Επιστήμες στο Harvard. Ενα γεγονός κατά τη διάρκεια των σπουδών του που συγκλόνισε την οικογένειά του και σημάδεψε και τον ίδιο ήταν η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους εκτελεστές της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».Από το Χάρβαρντ αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Thomas T. Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ - και το αντίστροφο. Μάλιστα, στην τελετή αποφοίτησης την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, οκτώ μήνες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σε μια ομιλία που είχε μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι σπουδές στο Stanford
Ο ίδιος συνέχισε μετά τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School, στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ενδιαμέσως, επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε το 1991 τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, το μεγαλύτερο διάστημα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στον Αλμυρό Μαγνησίας. Η μελέτη της διατριβής (πτυχιακή εργασία) του τελειόφοιτου Κ. Μητσοτάκη στο Χάρβαρντ το 1990 «ξεκλειδώνει» σημαντικές πτυχές της σκέψης του για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ιδίως δε έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το θεμελιώδες πρόβλημα μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης σε σχέση με τις διεθνείς υποθέσεις», όπως αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης στη διατριβή του, «είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κοινή γνώμη δεν εκτιμά την αξία της άσκησης μιας σαφούς και ορθολογικής εξωτερικής πολιτικής και τείνει να πιέζει την ηγεσία να ακολουθήσει μια πορεία ενεργειών, η οποία, αν και ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, μπορεί τελικά να αποβεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Για περίπου μία δεκαετία εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στη γνωστή εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διετέλεσε για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία, όπως σημειώνει στο βιογραφικό του, ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην ελληνική και τη βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Στο ενδιάμεσο, βέβαια, είχε εγκαταλείψει την εργένικη ζωή, σε ηλικία 29 ετών. Στη Βοστώνη, όσο έκανε το μεταπτυχιακό του, γνώρισε και ερωτεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. O γάμος τους πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα. Η πρώτη κόρη τους, Σοφία, γεννήθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ενώ το καλοκαίρι του 1998 ήρθε στη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το 2003, επίσης καλοκαίρι, το τρίτο τους παιδί, η Δάφνη.Το «μικρόβιο»
Από τότε που τελείωσε το Λύκειο και για μια περίοδο 15 ετών αυτά που κυρίως ενδιέφεραν τον Κ. Μητσοτάκη ήταν οι σπουδές του, η επαγγελματική του σταδιοδρομία και η οικογένειά του. Το «μικρόβιο» της πολιτικής δεν άργησε, ωστόσο, να «φωλιάσει» μέσα του. Τον Απρίλιο του 2003 πήρε τελικά την απόφαση να εμπλακεί στην πολιτική και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με τη Ν.Δ. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2004 και το 2007, εξελέγη πρώτος στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δεν τον αξιοποίησε στην κυβέρνηση σε ρόλο υπουργού ή υφυπουργού. Τον όρισε, όμως, πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πόστο το οποίο αξιοποίησε και για να μάθει αλλά και για να ασχοληθεί εκτενώς με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Την ίδια περίοδο, ο γάμος του είχε αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα. «Κάθε οικογένεια και κάθε σχέση θα περάσει από δυσκολίες, κάποιες αντέχουν, κάποιες βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και κάποιες δεν αντέχουν. Περάσαμε με τη Μαρέβα μια μεγάλη δυσκολία, βρεθήκαμε χώρια για πέντε χρόνια, δεν χωρίσαμε, δεν είχαμε πάρει διαζύγιο, ήμασταν σε διάσταση», δήλωσε πολύ αργότερα σε συνέντευξή του ο ίδιος. «Παρότι τα πέντε αυτά χρόνια ήταν δύσκολα και για τα παιδιά, τώρα είμαστε πιο καλά απ’ ό,τι ήμασταν, γιατί καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μπήκαμε ο ένας στη θέση του άλλου και η οικογένειά μας ξαναβρήκε μια πολύ όμορφη ισορροπία».Πολιτικά επίσης κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Το 2009, στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ., στήριξε την αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο την επόμενη χρονιά δεν την ακολούθησε στο νέο της πολιτικό εγχείρημα, τη Δημοκρατική Συμμαχία. Η υπομονή του τα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή και η επιμονή του στη Ν.Δ. στη συνέχεια δικαιώθηκαν τον Ιούνιο του 2013, όταν έγινε για πρώτη φορά υπουργός, αναλαμβάνοντας το «καυτό» τότε χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον ενάμιση χρόνο της παραμονής του στη Β. Σοφίας δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, «έχτισε» ωστόσο ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ που τον βοήθησε σημαντικά στο τέλος του 2015: Απέναντι στο φαβορί για την προεδρία της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, έχασε μεν στον πρώτο γύρο, με 39,8% έναντι 28,5%, πέρασε όμως στον δεύτερο γύρο, όπου έκανε την ανατροπή και επικράτησε με 52,43% έναντι 47,57%.
Παιδιά και αθλητισμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια -της υπουργίας, της διεκδίκησης της αρχηγίας κ.λπ.- έβρισκε πάντοτε χρόνο να αφιερώσει στα τρία του παιδιά, που εκείνο το διάστημα ήταν ακόμα μαθητές στο σχολείο. Οπως επισημαίνουν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, το γεγονός ότι και τότε και στη συνέχεια, στα χρόνια της πρωθυπουργίας, «ξεκλέβει» σταθερά χρόνο και για την οικογένειά του και για να αθλείται (τζόκινγκ, ποδήλατο, τένις, μπάσκετ) του επιτρέπει να κρατάει μια ισορροπία μεταξύ πολιτικής και προσωπικής ζωής και τον έχει βοηθήσει σημαντικά.Η πρόσφατη ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, λίγες ημέρες μετά τις εσωκομματικές της Ν.Δ., τα «Π» δημοσίευσαν την πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία και η Ν.Δ. απέκτησε για πρώτη φορά, έπειτα από δύο χρόνια, προβάδισμα, και μάλιστα 3,7 μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με 23,6% έναντι 19,9%.
Το προβάδισμα
Το προβάδισμα αυτό δεν το έχασε στη συνέχεια ποτέ. Η Ν.Δ. επικράτησε το 2019 με 10 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και με 8 στις εθνικές εκλογές και επανήλθε στην εξουσία. Επειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, όχι απλώς δεν γνώρισε εκλογική φθορά, αλλά την περασμένη εβδομάδα επικράτησε με 23 μονάδες διαφορά, εξέλεξε εκ νέου 158 βουλευτές, όπως το 2019, και σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε επίπεδο πολιτικό, το κυβερνητικό έργο έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται. Σε επίπεδο οικογενειακό, ο Κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα, η οποία ήταν και το προσωπικό του στήριγμα στις πολύ δύσκολες στιγμές της τελευταίας τετραετίας, θα δουν για πρώτη φορά τα τρία τους παιδιά να βρίσκονται ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Τον Σεπτέμβριο, η μικρότερη της οικογένειας, η Δάφνη, μπαίνει στο τρίτο έτος των προπτυχιακών σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Yale. Ο Κωνσταντίνος, αφού τελείωσε τις σπουδές του στη Βοστώνη και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα φύγει ξανά για την Αμερική, αυτή τη φορά στην Ουάσινγκτον, για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Σοφία, αφού πήρε το πτυχίο της από το Johns Hopkins στις ΗΠΑ, εργάστηκε στην Goldman Sachs και στη CVC Capital Partners στο Λονδίνο και ετοιμάζεται για μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) στη Νέα Υόρκη.*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7