Aίσθηση διεθνώς έχει προκαλέσει η είδηση ότι δελφίνια επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τέσσερις κολυμβητές στη δημοφιλή παραλία Μιχάμα της επαρχίας Φουκούι της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Αρχές, ένας άτυχος 60χρονος, που κολυμπούσε με την οικογένειά του μόλις πέντε μέτρα από την ακτή, βρέθηκε με σπασμένα πλευρά και πολλαπλές δαγκωνιές στα χέρια την περασμένη Κυριακή, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ένας 40χρονος δαγκώθηκε στο αριστερό χέρι από δελφίνι.

Σε άλλα περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην ίδια παραλία, ακόμη δύο λουόμενοι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της περιοχής, τραυματίστηκαν από τα θηλαστικά αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι Αρχές της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, με τις επιθέσεις μόνο φέτος να ανέρχονται πλέον στις έξι, και αυτό καθώς είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που τα δελφίνια επιτίθενται εκεί στους λουόμενους. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες κατά μήκος της ακτής, που ζητούν από τους κολυμβητές να αποφεύγουν να πλησιάζουν ή και να αγγίζουν τα όμορφα θηλαστικά.

Τι άλλαξε όμως στη σχέση των δελφινιών με τους ανθρώπους;

Είναι γνωστό πως τα δελφίνια κατά καιρούς συμπεριφέρονται βίαια προς άλλα ζώα της θάλασσας. Συνήθως δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, ωστόσο η εν λόγω εχθρική συμπεριφορά προς τους κολυμβητές δεν είναι πρωτοφανής.

Κατά πολλούς ειδικούς μάλιστα είναι και δικαιολογημένη, καθώς, όπως αναφέρουν, τα άγρια ρινοδέλφινα βρίσκουν την παρουσία των ανθρώπων στο νερό και το κολύμπι κοντά τους ιδιαίτερα «αγχωτική και στρεσογόνο». Όπως λένε, οι άνθρωποι διαταράσσουν τη ρουτίνα της συμπεριφοράς τους. Το αμερικανικό σάιτ Gizmodo γράφει χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει ένα βήμα προς την «εξέγερση του ωκεανού» κατά των πρακτικών των ανθρώπων.

«Όπως οι φάλαινες δολοφόνοι πριν από αυτά, έτσι και τα δελφίνια έχουν υποστεί πολλά. Ειδικά η υπεραλίευση έχει προκαλέσει όλεθρο στα κατά τα άλλα φιλικά θηλαστικά, όμως η όλη σχέση ανθρώπου - δελφινιού έχει ήδη χαλάσει. Πριν από λίγες εβδομάδες οι Αρχές της Χαβάης ανέφεραν ότι δεκάδες κολυμβητές παρενοχλήθηκαν και περικυκλώθηκαν από ένα κοπάδι δελφινιών, ένα είδος που προστατεύεται από τον νόμο περί προστασίας των θαλάσσιων θηλαστικών».

Υπενθυμίζεται ότι το κολύμπι με δελφίνια είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής δραστηριότητα των επισκεπτών στη Χαβάη, παρότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει το κολύμπι σε απόσταση μικρότερη των 45 μέτρων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21/7