Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, τελευταία δεν κοιμάται καλά! Ο λόγος που έχει χάσει τον ύπνο του είναι πολύ γλυκός, τρυφερός και αξίζει! Με τη γυναίκα του γνωρίστηκαν από το 2009 και παντρεύτηκαν το 2016. «Μαζί σε δύσκολες και όμορφες στιγμές». Πρόσφατα απέκτησαν τη δική τους οικογένεια: «Ένα πανέμορφο κοριτσάκι νεογέννητο 12 ημερών μάς ξενυχτά. Μαζί με την 20 μηνών πρώτη κόρη μας, είμαστε άυπνοι με τα δύο μωρά. Είμαι πολύ χαζομπαμπάς. Τα παιδιά ήρθαν πολύ ομαλά, είμαστε πολύ ευτυχισμένοι». Η σύζυγος διανύει την άδεια  λοχείας. «Πέρασε τον δικό της Γολγοθά, ήταν έγκυος όταν εγώ έτρεχα για τις εθνικές εκλογές», λέει απολογητικά.  Ο Α. Μαρκογιαννάκης δύσκολα εκνευρίζεται: «Είμαι πολύ ήρεμος, εκνευριστικά ήρεμος και πολύ αισιόδοξος, που κάποια στιγμή μου γυρίζει αρνητικά. Όμως με το να είσαι αισιόδοξος σηκώνεσαι και πολύ γρήγορα. Εντοπίζω το θετικό και θα μείνω σε αυτό». Οργανωτικός, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Το μπάσκετ με έμαθε να παίζω ομαδικά και να μοιράζω την μπάλα…». Μοιάζει να μην έχει κακές συνήθειες, αφού δεν έχει καπνίσει ποτέ, δεν πίνει… και πλέον ξενυχτάει μόνο για τα μωρά.

Ειναι ο μεσαίος από τα τρία αγόρια της οικογένειας. «Ο μεγάλος αδελφός ζει στο Παρίσι και διαπρέπει ως συγγραφέας», λέει με καμάρι. «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια νομικών και πολιτικών. Ο μικρός αδερφός μου είναι εισαγγελέας, ο μπαμπάς ήταν ποινικολόγος και ο θείος μου, ο Χρήστος, πρώην εισαγγελέας. Εγώ τους ξέφυγα λίγο. Έγινα οικονομολόγος».

Μεγάλωσε στην Κρήτη, ένω έχει θητεύσει πολλά χρόνια δίπλα στον θείο του Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ως συνεργάτης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά και ως επιστημονικός συνεργάτης πάντα μαζί του. «Είχα το μικρόβιο από μικρός και το μεράκι. Όταν ήμουν παιδάκι ζωγράφιζα πάνω σε ψηφοδέλτια, από τόσο μικρός ήμουν πολιτικοποιημένος», λέει γελώντας. Στη Βουλή τον ξέρουν όλοι. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός, ήρεμος, προσιτός και ξέρει την πολιτική καλά, καθώς έχει περάσει από πολλά πόστα. Γνωρίζει ότι οι πολίτες  θέλουν «σοβαρότητα, ρεαλισμό, ειλικρίνεια, έχει παρέλθει η εποχή τού λεφτά υπάρχουν. Όποιος έχει αυτά τα στοιχεία θα έχει και διάρκεια».

Στα 18 του ήρθε στην Αθήνα να σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημόσια Διοίκηση στον οικονομικό κλάδο, έκανε μεταπτυχιακό MBA τουρισμού και μιλάει τρεις ξένες γλώσσες. Όμως ο Α. Μαρκογιαννάκης θεωρεί πιο σημαντική εμπειρία στη ζωή του ότι «το διδακτορικό δεν το έκανα σε πανεπιστήμιο, αλλά στην  πραγματική ζωή, ήταν η επιχείρηση εστίασης  στο κέντρο της Αθήνας. Έκλεισε το 2018, όταν μου προτάθηκε να κατεβώ υποψήφιος για περιφερειάρχης. Δηλώνω περήφανα ότι ήταν το καλύτερο σχολείο η ενασχόλησή μου με την επιχειρηματικότητα, ένα τεράστιο σχολείο σε δύσκολα χρόνια μέσα στην κρίση. Κάθε φορά που μιλάω με κάποιον επιχειρηματία καταλαβαίνω τα προβλήματα και με ρωτάνε ‘‘εσύ πού τα ξέρεις όλα αυτά;’’. Εγώ τα έζησα, ήταν πολύ σημαντικό για μένα.

Επί 4,5 χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2018, με δυσκολίες και προβλήματα, μόνο θετικές αναμνήσεις έχω τελικά. Αναγκάστηκα πριν από τις περιφερειακές εκλογές να το κλείσω, γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι συνεπής και στα δύο, αλλά δεν ήθελα και κανείς να με εκθέσει». Όπως εξηγεί, «ήμουν στη επιχείρηση από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν έχω δουλέψει στη ζωή μου. Τιμή μου και καμάρι μου». Πού είχε ταλέντο; «Κάνω καλό καφέ νομίζω», λέει και συνεχίζει: «Έχω κάνει τα πάντα, σφουγγάρισμα, ντελίβερι, προετοιμασία». Ένας φίλος του Χανιώτης του είχε αποκαλύψει ότι τον εκτίμησε γιατί, καθώς έπιναν καφέ, «τα παράτησα και ανέβηκα στο μηχανάκι για να παραδώσω μια παραγγελία», θυμάται και χαμογελά.

Έμαθε πως «η αγορά είναι σκληρή και ειδικά για τα καταστήματα εστίασης. Δύσκολο να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις. Υπήρχαν στιγμές που έλεγα τι καλά που θα ήταν να ήμουν υπάλληλος…».  

Το 2014 πέρασε στην πίστα της αυτοδιοίκησης. Το 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη της ΝΔ. «Δεν σου κρύβω πως ένα άλλο μεγάλο σχολείο ήταν τα εννέα χρόνια στην περιφέρεια στην αντιπολίτευση. Επέλεξα να είμαι διαφορετικός στην αντιπολιτευτική τακτική. Ούτε φωνές ούτε αντιρρήσεις σε όλα ούτε κορόνες του τύπου ‘‘εσείς τα κάνατε όλα λάθος και εμείς θα τα κάνουμε σωστά’’. Όχι! Επέλεξα μια στρατηγική να ψηφίζω θετικά αυτά που εκτιμώ ότι είναι σωστά, να έχω προτάσεις και έτσι κέρδισα τον σεβασμό του περιφερειάρχη, του Στ. Αρναουτάκη, που σε αρκετές περιπτώσεις με άκουγε. Δεν έκανα ποτέ στείρα αντιπολίτευση».

Τον κατηγόρησαν ποτέ για οικογενειοκρατία εξαιτίας του θείου του, Χ. Μαρκογιαννάκη; «Οι συγκυρίες ήρθαν έτσι που έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το 2019 ο θείος μου δεν στήριξε την υποψηφιότητά μου. Από εκεί που έλεγαν ο ανιψιός του Χρήστου, έλεγαν ο Αλέξανδρος. Το κέρδισα, κολύμπησα μόνος μου στα βαθιά. Δεν υπήρχε συνέχεια. Τις σχέσεις μου με τον θείο μου δεν τις χάλασα, δεν  δυναμίτισα ποτέ το κλίμα!». Άλλωστε, πιστεύει ότι «η εμπειρία δεν εξαργυρώνεται ούτε μεταβιβάζεται. Η εμπειρία μόνο βιώνεται».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή