Τον ρόλο της 35χρονης Ιταλίδας, μαροκινής καταγωγής, Ναουάλ Σούφι, η οποία μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού 18 νεκρών μεταναστών στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από τον εγκλωβισμό τους στα πύρινα μέτωπα, αναζητούν οι υπηρεσίες ασφαλείας, έχοντας σχηματίσει ήδη ογκώδη φάκελο δραστηριοτήτων της, χρονολογημένο από το 2012. Τρεις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «λαθρεμπορικού» με τους 700 αλλοδαπούς σε απόσταση 57 ναυτικών μιλίων ανοιχτά της Πύλου, η αποκαλούμενη ακτιβίστρια -όπως και τότε- επανέρχεται στην επικαιρότητα. Στην προκειμένη πάντως περίπτωση, οι συνειρμοί αμφισβήτησης του κράτους Δικαίου δεν αναπαρήχθησαν από διεθνή Μέσα λόγω του προηγηθέντος φιάσκου με τη «μικρή Μαρία που πέθανε από τσίμπημα σκορπιού εγκαταλελειμμένη σε βραχονησίδα του ποταμού».

Τι έδειξαν τα πλάνα

Στα ολιγόλεπτα πλάνα που ανέδειξε διακρίνονται ανήσυχοι αλλοδαποί να διασχίζουν μονοπάτια δασώδους έκτασης καιγόμενης εμφανώς στην κορυφή της, οι οποίοι βιντεοσκοπούνται από τρίτο πρόσωπο. Κατά τη Σούφι, πρόκειται για τα θύματα της τραγωδίας στα Αβαντα της Αλεξανδρούπολης Εβρου στις 21 Αυγούστου, ωστόσο ούτε η ταυτοποίησή τους έχει γίνει ακόμη από την Ελληνική Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (DVI) της ΕΛ.ΑΣ. ούτε επαληθεύεται η τοποθεσία, καθώς οι σοροί εντοπίστηκαν σε άλλο σημείο, ενώ τις επόμενες ώρες ανακοινώθηκαν δύο επιπλέον νεκροί σε διαφορετικά περάσματα του δρυμού της Δαδιάς. Πέραν των αυτονόητων ερωτημάτων για το πώς περιήλθε στην κατοχή της το υλικό και από ποιον «τραβήχτηκε», είναι αξιοπερίεργο γιατί τα θύματα δεν έστειλαν το στίγμα τους στις Αρχές, αφότου διαπίστωσαν ότι είναι εγκλωβισμένοι.

Το 2015 τα ίχνη της χάθηκαν και κάποια στιγμή το 2017 προβλήθηκε η ευρωπαϊκή της διάκριση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


«Αυτά είναι βίντεο που έχω συλλέξει από οικογένειες μεταναστών για να ανασυνθέσω τις τελευταίες στιγμές που έζησαν τα παιδιά τους πριν πεθάνουν από απανθράκωση. Είδαν τις φλόγες από μακριά και ένιωσαν να περικυκλώνονται. Είχαν παγιδευτεί και δεν μπορούσαν να βρουν λύση», αναφέρει στην ανάρτησή της η Σούφι, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το όνομα της 35χρονης, γνωστής και ως «Lady SOS», από την ομώνυμη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της, οι ελληνικές υπηρεσίες επί των ημερών της πρωθυπουργίας του Αντ. Σαμαρά είχαν αποστείλει εκθέσεις στη Europol και την Interpol για τη δράση της στη Συρία, μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου τον Δεκέμβριο του 2012, και για τη συμμετοχή της σε ομάδα που κατηύθυνε κυρίως Σύρους μετανάστες στην Ελλάδα και δευτερευόντως στην Ιταλία. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η Σούφι, κάτοικος της Κατάνια, στη Νότια Ιταλία, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 2013-2014, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, από την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη. Από το 2015, παρότι τότε κορυφώθηκε η διέλευση μέσω της επικράτειας εκατομμυρίων αλλοδαπών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, τα ίχνη της χάνονται και κάποια στιγμή το 2017 προβάλλεται η ευρωπαϊκή της διάκριση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το «Alarm Phone»

Την ίδια περίοδο δημοσιοποιείται εκτεταμένα το «Alarm Phone». Πρόκειται για τηλεφωνικό κέντρο ενταγμένο στην πλατφόρμα «Save migrants» της ΜΚΟ «Watch the Med», μιας οργάνωσης για τη διευκόλυνση της άφιξης και υποδοχής μεταναστών από την Αφρική. Τον Μάρτιο του 2020, όταν η Ν.Δ. είχε επανέλθει στην κυβέρνηση, απετράπη απόπειρα εισβολής τουλάχιστον 100.000 παράνομων αλλοδαπών από τον Εβρο, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το «Alarm Phone», μεταφέρθηκαν μαζικά από τους Τούρκους στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Η ακτιβίστρια, με καταγωγή από το Μαρόκο και την Ιταλία, είχε επικοινωνήσει με πρόσφυγες που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό που ανετράπη νοτιοδυτικά της Πύλου


Ακολούθησαν διεξοδικές προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, στο πλαίσιο του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη», με αποτέλεσμα την αποκάλυψη εγκληματικού κυκλώματος διακινητών και την εμπλοκή τεσσάρων ΜΚΟ, οι οποίες, «λειτουργώντας κατ’ επίφαση ανθρωπιστικά, στηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν για την εκπλήρωση του παράνομου σκοπού τους και των δραστηριοτήτων τους τη διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης “Watch the Med”, την τηλεφωνική σύνδεση “Alarm phone”, την οποία καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών μετανάστες που βρίσκονται σε λέμβους στη θάλασσα ή και ενδιάμεσα πρόσωπα, επιδιώκοντας να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες για τη φύλαξη και ασφάλεια των συνόρων Aρχές που ενεργούν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους δράσης». Για όλες τις συνομιλίες και τα βίντεο η Σούφι, όπως η ίδια παραδέχεται, έχει χρησιμοποιήσει το «Alarm Phone».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/9