Το περσινό, με τις αλόγιστες μεταγραφές, ήταν ένα μάθημα για τον Ολυμπιακό. Το άφησε πίσω του και φέτος το καλοκαίρι προχώρησε σε άκρως στοχευμένες και εξαιρετικές προσθήκες. Χαμήλωσε και τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ του στα 27 έτη, αποκτώντας ποδοσφαιριστές με μεγάλη χρηματιστηριακή αξία, αλλά και νεαρούς με στόχο τη μεταπώληση. Συνολικά έγιναν 15 μεταγραφές, αλλά μία από αυτές, ο Τζόρνταν Χολσγκρόουβ, είναι δανεικός στην Πάσος Φερέιρα.

Ταλέντο και μέλλον

Αν κάνει κάποιος τις σχετικές μαθηματικές πράξεις θα διαπιστώσει ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε παίκτες με μέσο όρο ηλικίας τα 27,2 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση των μεταγραφών είναι τα παιδιά με ταλέντο και μέλλον, αλλά κάποιες προσθήκες που κρίθηκαν αναγκαίες -όπως των Ιμπόρα, Κίνι και Γιόβετιτς- αύξησαν τον ηλικιακό μέσο όρο.

Οι υπόλοιποι 11 παίκτες έχουν μέσο όρο τα 25,1 έτη. Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία των μεταγραφών του Ολυμπιακού, υπολογίζεται (απ’ το transfermarkt) σε 66.200.000 ευρώ, ενώ συνολικά το ρόστερ εκτιμάται στα 119.000.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει και ο βαθύτερος στόχων των μεταγραφών, καθώς και αυτών που θα γίνουν το επόμενο καλοκαίρι.

Η νέα επένδυση, που ξεκίνησε να κάνει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης (κοντά στα 28.000.000 ευρώ συνολικά θα δαπανηθούν, αν προστεθούν και οι οψιόν αγοράς σε 5 από τους 7 δανεικούς που ήρθαν), στο ρόστερ έχει φόντο τις 10 Μαρτίου του 2025. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια ζωής και επιθυμία του είναι να έχει δημιουργηθεί μία σούπερ ομάδα που θα σαρώνει τους τίτλους και θα κάνει την πολυπόθητη καλή πορεία στην Ευρώπη.

  1. Ντανιέλ Ποντένσε

Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι 27 ετών κι έχει χρηματιστηριακή αξία 20.000.000 ευρώ. Ήρθε με μονοετή δανεισμό από τη Γουλβς και οψιόν αγοράς που λέγεται πως είναι στα 5.000.000 ευρώ. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο μεταγραφικό μπαμ που έκανε ο Ολυμπιακός και ήρθε για να γίνει ένας εκ των ηγετών στην ομάδα που έχει στην καρδιά του.

  1. Στέβαν Γιόβετιτς

Ο Στέφαν Γιόβετιτς ήταν ελεύθερος στην αγορά από τη Χέρτα. Πλέον η αξία του 33χρονου επιθετικού στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι στο 1.500.000 ευρώ, αλλά το 2013 ήταν στα 30.000.000 ευρώ. Τότε που η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 26.000.000 για να τον πάρει από τη Φιορεντίνα - και τα λόγια περισσεύουν.

  1. Γκουστάβο Σκάρπα

Ο Γκουστάβο Σκάρπα ήρθε με τη μορφή του δανεισμού από τη Νότιγχαμ. Στα 10.000.000 ευρώ είναι η χρηματιστηριακή αξία του 29χρονου μεσοεπιθετικού. Το 2022 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, ισάριθμα Κόπα Λιμπερταδόρες, αλλά και 1 Κύπελλο με την Παλμέιρας. Αυτά τα λένε όλα!

  1. Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος

Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι ένα από τα καλύτερα ταλέντα της Ελλάδας. Ο 21χρονος μέσος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του Ολυμπιακού. Η χρηματιστηριακή αξία του είναι στα 3.000.000 ευρώ και ήρθε με μονοετή δανεισμό από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, καθώς και οψιόν αγοράς στα 4.000.000, που θα πληρωθεί σίγουρα!

  1. Νικολάς Φρέιρε

Οι Κορδόν, Μαρτίνεθ ήθελαν έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, για να γίνει ο καθοδηγητής της άμυνας. Τα βρήκαν στο πρόσωπο του 29χρονου Νικολάς Φρέιρε, ο οποίος αποκτήθηκε δανεικός από την Πούμας. Έχει και οψιόν αγοράς, η οποία λέγεται πως είναι στα 2.000.000 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του είναι στα 2.500.000 ευρώ.

  1. Σαντιάγκο Έσε

Κρατήστε το όνομα του 21χρονου αμυντικού μέσου, Σαντιάγκο Έσε, τον οποίο ήθελε και η Μπόκα Τζούνιορς. Τον απέκτησε ο Ολυμπιακός δίνοντας 4.000.000 ευρώ στην Ουρακάν. Ο νεαρός, που ήδη έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής, είναι η δεύτερη ακριβότερη αγορά που έκαναν φέτος οι Πειραιώτες. Η χρηματιστηριακή αξία του είναι ήδη στα 8.000.000 ευρώ.

  1. Φρανσίσκο Ορτέγκα

Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα έγινε... σίριαλ, το οποίο είχε θετικό φινάλε για τους «ερυθρόλευκους». Δόθηκαν κοντά στα 4.500.000 ευρώ στη Βελέζ για τον 24χρονο αριστερό μπακ και αποτέλεσε την πιο ακριβή αγορά στο φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι στα 3.800.000 ευρώ, με αυξητικές τάσεις.

  1. Όλα Σολμπάκεν

Λένε πως το αριστερό πόδι του Όλα Σολμπάκεν κάνει μαγικά. Ωστόσο ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν κατάφερε να «κολλήσει» τον Νορβηγό στη φιλοσοφία του στη Ρόμα. Ο Ολυμπιακός πήρε δανεικό τον 24χρονο άσο με ενοίκιο 1.500.000 ευρώ, αλλά και οψιόν αγοράς στα 4.500.000 ευρώ. Στα 3.500.000 είναι η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

  1. Αγιούμπ Ελ Κααμπί

Η αναζήτηση ενός γκολτζή, όπως ήταν ο Ελ Αραμπί, έπεσε πάνω στον Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ήδη έχει βάλει 3 γκολ και ο Ολυμπιακός απέκτησε τον 30χρονο επιθετικό ως ελεύθερο. Η αξία του στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου είναι στα 3.500.000, ενώ τον Μάρτιο το 2022 ήταν στα 5.000.000 ευρώ.

  1. Ιβάν Μπρίνιτς

Αθόρυβη η μεταγραφή του Ιβάν Μπρίνιτς, που κόστισε 1.300.000 ευρώ για να έρθει από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, αλλά ο 22χρονος Κροάτης αριστεροπόδαρος εξτρέμ μπορεί να κάνει μεγάλο θόρυβο. Είναι από τα λαβράκια του Αντόνιο Κορδόν και ήδη στον Ρέντη μιλούν για την αξία του και πως μπορεί να αφήσει εποχή.

  1. Βιθέντε Ιμπόρα

Ο Βιθέντε Ιμπόρα έχει κατακτήσει 4 Europa League. Τα τρία με τη Σεβίλη (2014, 2015, 2016) κι ένα με τη Βιγιαρεάλ (2021). Κάτι που δείχνει από μόνο του την εμπειρία που έχει ο 35χρονος χαφ, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος. Η αξία του στο χρηματιστήριο είναι στο 1.200.000 ευρώ.

  1. Χοσέ Μαρίν «Κίνι»

Ο Κίνι είναι το πολυεργαλείο της άμυνας που ήθελε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος τον γνωρίζει πολύ καλά. Ο 33χρονος μπακ κάνει αθόρυβη δουλειά και ήδη έχει σημειώσει ένα γκολ. Η χρηματιστηριακή του αξία είναι 400.000 ευρώ και μπορεί να αγωνιστεί τόσο δεξιά όσο και αριστερά στα άκρα της άμυνας.

  1. Τζάκσον Πορόζο

Ο Τζάκσον Πορόζο δεν είναι μια απλή περίπτωση κεντρικού αμυντικού. Είναι 22 ετών και ήδη έχει 7 συμμετοχές στην Εθνική Ισημερινού. Ο θηριώδης (1,92 μ.) στόπερ ήρθε δανεικός από την Τρουά με οψιόν αγοράς στα 3.000.000, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο. Στα 3.000.000 ευρώ έφτασε και η τιμή του στο χρηματιστήριο.

  1. Ομάρ Ρίτσαρντς

Ο Ομάρ Ρίτσαρντς έχει στο βιογραφικό του συμμετοχή με την Κ21 της Εθνικής Αγγλίας και αποκτήθηκε με τη μορφή του δανεισμού από τη Νότιγχαμ. Ο 25χρονος αριστερός μπακ, που γεννήθηκε στην Αγγλία αλλά έχει καταγωγή από την Τζαμάικα, έχει αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο 5.000.000 ευρώ.

Η επιβεβαίωση του Αντόνιο Κορδόν

Ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελαν να ξεκινήσουν κάτι νέο και το πήγαν όλο από την αρχή. Η συμφωνία με τον Αντόνιο Κορδόν, εκ των κορυφαίων αθλητικών διευθυντών στην Ευρώπη, ήταν όλα τα λεφτά. Ο Ισπανός έφερε τον συμπατριώτη του και από τους πιο εξελίξιμους προπονητές: τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Διοίκηση, αθλητικός διευθυντής και προπονητής ετοίμασαν ένα πλάνο, από το οποίο δεν παρεξέκλιναν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να έχει πλέον ένα ρόστερ με δύο και παραπάνω δυνατούς παίκτες σε κάθε γραμμή. Ο Αντόνιο Κορδόν, όταν παρουσιάστηκε, είχε επισημάνει πως θα γίνουν μεταγραφές που θα αφορούν νεαρούς που θα έχουν μεταπωλητική αξία και έμπειρους, οι οποίοι είναι πάντα απαραίτητοι. Και το τήρησε στο απόλυτο.

Ο «xάρτης» των 14 μεταγραφών του Ολυμπιακού

Η γεωγραφία των μεταγραφών της ομάδας του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει αρκετή... Αργεντινή. Τρεις παίκτες έχουν γεννηθεί στην Αργεντινή και είναι οι Ορτέγκα, Έσε, Φρέιρε. Επίσης υπάρχει και Βραζιλιάνος, ο Γκουστάβο Σκάρπα. Οι υπόλοιποι είναι από ευρωπαϊκές χώρες. Αναμφίβολα το μεγαλύτερο γκελ έκαναν ο Ντανιέλ Ποντένσε και ο Γκουστάβο Σκάρπα. Ο πρώτος αρνήθηκε τα πετροδόλαρα που του έδιναν οι Αλ Ντουχάιλ, Ελ Ετιφάκ (του προσέφεραν πάνω από 3.000.000 ευρώ ετήσιες απολαβές) για να φορέσει ξανά τα ερυθρόλευκα. Ο 27χρονος εξτρέμ εντυπωσίασε στην Premier League με τη Γουλβς τα πρώτα του 2 χρόνια. Ο Σκάρπα αποκτήθηκε πέρσι από τη Νότιγχαμ. Τον πήρε από την Παλμέιρας, με την οποία κατέκτησε δύο Λιμπερταδόρες κι ένα πρωτάθλημα Βραζιλίας. Το 2022 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Οι Ορτέγκα, Έσε, Μπρίνιτς, Πορόζο, Αλεξανδρόπουλος, Σολμπάκεν, με ηλικία από τα 24 έτη και κάτω, είναι οι επενδύσεις που έγιναν. Εξαιρετικές οι συστάσεις για όλους και αναμφίβολα ήρθαν με στόχο τη δημιουργία νέου κορμού. Οι έμπειροι Κίνι, Ιμπόρα, Ελ Κααμπί και Γιόβετιτς θα αποτελέσουν τους «καθηγητές» για τους υπόλοιπους. Οι παραστάσεις που έχουν είναι τέτοιες που θα δώσουν, ο καθένας από τη θέση του, πολύτιμες λύσεις. Υπάρχει και ο Ρίτσαρντς (25 ετών), που ήρθε δανεικός από τη Νότιγχαμ, ο οποίος αν ανταποκριθεί δεν αποκλείεται να μείνει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή