Τα Champions League ξεκινάει και πάλι απόψε και στα αυτιά όλων μας θα ηχήσει και πάλι το ανατριχιαστικό «The Chaaampiooons» που σημαίνει μια ακόμα καθηλωτική σεζόν! Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με την διοργάνωση που εμπνεύστηκαν οι Γκαμπριέλ Ανό και Ζακ Φεράν και αναμένεται να αλλάξει άλλο από την ερχόμενη σεζόν. Πάμε να θυμηθούμε λίγο τις αλλαγές στο format της, ανά τα έτη...

Το αρχικό format

Στην πρώτη έκδοση της, τη σεζόν 1992-1993, η διοργάνωση αποτελούνταν από 8 ομάδες που προέκυπταν μετά από προκριματική φάση. Οι ομάδες αυτές χωρίζονταν σε δύο ομίλους και ακολουθούσε τελικός μεταξύ των νικητών των ομίλων.

Τη χρονιά εκείνη, στον 1ο όμιλο συμμετείχαν, Μαρσέιγ, Μπριζ, Ρέιντζερς και ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στο 2ο, Μίλαν, Γκέτεμποργκ, Πόρτο, Αϊντχόφεν.

Την πρωτιά εξασφάλισαν Μαρσέιγ και Μίλαν, οι οποίες έλυσαν τις διαφορές τους στον τελικό που διεξήχθη στο Μόναχο και κρίθηκε με το γκολ του Μπολί στο 44'.



H επανεμφάνιση των νοκ άουτ

Τη σεζόν 1994-95 η διοργάνωση επεκτάθηκε σε 16 ομάδες (εξαιρουμένων των προκριματικών). Η μορφή της διοργάνωσης περιελάμβανε μια φάση ομίλων με τέσσερις ομίλους και στη συνέχεια ακολουθούσαν από τρεις φάσεις νοκ-άουτ, μέχρι να στεφθεί η επόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τη σεζόν εκείνη, την Ελλάδα εκπροσώπησε η ΑΕΚ, που συμμετείχε σε όμιλο...φωτιά με Άγιαξ, Μίλαν και Ζάλτσμπουργκ, τερματίζοντας 4η με συγκομιδή δύο βαθμών.

Οι ομάδες που έκαναν το 1-2 στον όμιλο της «Ένωσης» τα...είπαν και στον τελικό. Από τη μια τα τρομερά «μωρά» του Φαν Χααλ και από την άλλη η φοβερή Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο. Το γκολ του Κλάιφερτ 5 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ματς, έστεψε την τρομακτική ομάδα του «Αίαντα» πρωταθλήτρια Ευρώπης.



Αύξηση των ομάδων σε 24

Τρία χρόνια μετά τον τελικό του Μονάχου, την περίοδο 1997-1998 έγινα μια ακόμα επέκταση της διοργάνωσης με τις ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση να είναι 24. Το format αποτελούταν από μια φάση ομίλων, που περιελάμβανε έξι ομίλους, ενώ στη συνέχεια η διοργάνωση έμπαινε σε νοκ άουτ διαδικασία μέχρι τον τελικό.

Η Ελλάδα εκείνη τη σεζόν εκπροσωπήθηκε από τον Ολυμπιακό, που βρέθηκε σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόζενμποργκ και Πόρτο. Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν στην 3η θέση, αφήνοντας πίσω τους την Πόρτο, ενώ όπως και με την ΑΕΚ, το 94-95, η ομάδα που τερμάτισε πρώτη στον όμιλο, το σήκωσε στο τέλος.

Η Ρεάλ, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Γιουβέντους στο «Άμστερνταμ Αρίνα» και με σκόρερ τον Μιγιάτοβιτς, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 32 χρόνια!



Oι 32 ομάδες και οι δύο φάσεις ομίλων

Επόμενη επέκταση έγινε το 99-00 και πλέον η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα περιελάμβανε 32 ομάδες. Οι ομάδες χωρίζονταν σε οκτώ ομίλους, αλλά η διαφοροποίηση ήταν ότι μετά την πρώτη φάση των ομίλων ακολουθούσε μια δεύτερη και στη συνέχεια ξεκινούσαν τα νοκ άουτ.

Την εκπροσώπηση της Ελλάδας της σεζόν εκείνη ανέλαβε ο Ολυμπιακός, σε όμιλο που έμοιαζε με εκείνον του 1997-98. Ρέαλ Μαδρίτης, Πόρτο και αντί για Ρόζενμποργκ, αντίπαλός του ήταν η σχετικά άγνωστη τότε Μόλντε (επίσης από τη Νορβηγία). Τρίτη θέση για τον Ολυμπιακό και για μια ακόμα φορά, η ομάδα που τερματίζει πρώτη σε όμιλο Ελληνικής ομάδας, το σηκώνει.

Η Ρεάλ συνάντησε τη Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς» στο Παρίσι και με σκόρερ τους Μοριέντες, Μακ Μάναμαν και Ραούλ κατέκτησε για μια ακόμα φορά την κορυφή της Ευρώπης.



H κατάργηση της 2ης φάσης ομίλων και ο γύρος των «16»

Την περίοδο 2014-2015, η δεύτερη φάση των ομίλων καταργήθηκε. Αντ' αυτού, προστέθηκε μια ακόμα νοκ άουτ φάση, αυτή των «16». Αυτή είναι και η τρέχουσα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη σεζόν εκείνη τη χώρα εκπροσώπησε ο Ολυμπιακός, που με απολογισμό 3 νίκες και 3 ήττες, έμεινε 3ος, πάνω από τη Μάλμε και πίσω από Γιουβέντους και Ατλέτικο Μαδρίτης που συνέχισαν στους «16».

Παραλίγο να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι η ομάδα που τερματίζει πρώτη σε όμιλο Ελληνικής ομάδας, το σηκώνει, αλλά η «Γιούβε» έπεσε πάνω στην τρομερή εκείνη τη χρονιά «Μπάρτσα» και έχασε με 1-3 στον τελικό που διεξήχθη στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου.



Το format της επόμενης σεζόν

Αρκετές σημαντικές αλλαγές έρχονται στο Champions League από τη σεζόν 2024-25, όπως γνωστοποίησε η UEFA.

Το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 ομάδες αντί για 32 και οι ομάδες δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μία ενιαία κατάταξη. Οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Από τη φάση των «16» κι έπειτα, το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ως έχει.

Πως μοιράζονται οι τέσσερις επιπλέον θέσεις

Από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις (σε σχέση με τις 32 που είναι σήμερα), οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αν αυτό εφαρμοζόταν άμεσα, την επόμενη χρονιά η Αγγλία θα εξασφάλιζε μία πέμπτη θέση για το Champions League, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο θα κέρδιζε η Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η πρόθεση της UEFA ήταν να πηγαίνουν οι θέσεις αυτές απευθείας στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών που δεν θα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.

Μία επιπλέον εγγυημένη θέση -τρίτη συνολικά- εξασφαλίζει η πέμπτη χώρα στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία), ενώ το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα δίνεται μέσω των προκριματικών από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών, εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.