Ενα θρυλικό ραντεβού! Μια ιστορική συνύπαρξη των «μεγάλων δυνάμεων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, που όμοιά της δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Για πρώτη φορά από τη θέσπιση της φάσης των ομίλων σε Champions και Europa League τα μέλη του ελληνικού «Big 4» βρίσκονται ταυτόχρονα στα γκρουπ των διοργανώσεων της UEFA, διεκδικώντας πρόκριση στα νοκ άουτ του Φεβρουαρίου. Το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης οι Έλληνες φίλαθλοι θα γίνουν μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης ποδοσφαιρικής μυσταγωγίας, με τους ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να δίνουν μέσα σε τέσσερις ώρες ισάριθμες διεθνείς αναμετρήσεις, ξεκινώντας το κοινό τους οδοιπορικό στους ομίλους του Europa και του Conference League.

Παναθηναϊκός - Βιγιαρεάλ, Ελσίνκι - ΠΑΟΚ στις 19.45 και Ολυμπιακός - Φράιμπουργκ, Μπράιτον - ΑΕΚ στις 22.00 συνθέτουν το πρώτο απολαυστικό «πιάτο» από τα έξι που θα ζήσουμε κατά τη διάρκεια του προσεχούς τριμήνου, με τις Πέμπτες του 2023 να μας γυρίζουν πίσω στις αξέχαστες Πέμπτες των 80s, όταν η Ελλάδα κλεινόταν στα σπίτια της για να χαζεύει τα παιχνίδια του φοβερού και τρομερού Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη!

Όνειρα και ρεαλισμός

Οι τέσσερις «πρεσβευτές» μας ξεκινούν την ευρωπαϊκή τους σεζόν με όνειρα, φιλοδοξίες και με αποστολή να… ρεφάρουν βαθμολογικά την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί ως ελληνικό ποδόσφαιρο στην κατάταξη της UEFA εξαιτίας των τελευταίων εφιαλτικών ετών.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε εκπροσώπους των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιγκών, ποιος πρέπει να είναι, αλήθεια, ο κοινός ρεαλιστικός στόχος που οφείλουν να θέσουν οι ομάδες μας, με φόντο το δεύτερο μισό της χρονιάς που βρίσκεται ακόμη στην εκκίνησή της;

Να μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρεθεί, αν όχι και με τους τέσσερις, τουλάχιστον με τρεις «μεγάλους» στη φάση των «16» του Conference League και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκπροσώπησή του στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, που θα φιλοξενηθεί στις 29 Μαΐου στην Opap Arena της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η αποστολή δεν είναι καθόλου εύκολη, δεν είναι όμως και τόσο ουτοπιστική όσο φαντάζει με μια πρώτη ματιά.

Στην τελευταία σεζόν που οι διοργανώσεις της UEFA διεξάγονται με το format που συνηθίσαμε την τελευταία εικοσαετία (από του χρόνου η κανονική περίοδος σε Champions, Europa και Conference League θα διεξάγεται με ενιαία βαθμολογία), καλούμαστε ως ελληνικό ποδόσφαιρο να διαχειριστούμε μια ιστορική συγκυρία για να οδηγηθούμε σε μια ευρωπαϊκή υπέρβαση. Γιατί μόνο ως «ιστορική συγκυρία» μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη συνύπαρξη των τεσσάρων «μεγάλων δυνάμεων» του ποδοσφαίρου μας στους ομίλους των ευρωπαϊκών Κυπέλλων, σε μια χρονιά που ο τελικός της μοναδικής σχετικά «προσιτής» για τα… δόντια μας διοργάνωσης θα φιλοξενηθεί σε ελληνικό έδαφος.

Για να αποκτήσει όμως το κοινό «ελληνικό όνειρο» σάρκα και οστά, οι ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ καλούνται να δώσουν το φθινόπωρο συνέχεια στις υποσχέσεις που άφησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών προκριματικών. Και για τους τρεις εκπροσώπους μας στο Europa League η κατάκτηση μίας εκ των πρώτων δύο θέσεων των ομίλων όπου συμμετέχουν μοιάζει υπερβατική. Η τρίτη θέση, όμως, που θα τους οδηγήσει στα playoffs του Conference, μόνο απαγορευτική δεν φαντάζει. Για τον δε ΠΑΟΚ οποιοδήποτε σενάριο αποκλεισμού από τη συνέχεια της διοργάνωσης παραπέμπει μόνο σε… αυτοκτονικές τάσεις.

 Σε γκρουπ - φωτιά η Ένωση με ερωτηματικό την άμυνά της

Ύστερα από έναν χρόνο απουσίας η ΑΕΚ επιστρέφει σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και καλείται να επιβιώσει σε ένα γκρουπ επιπέδου Champions League… με αρκετά όμως παραθυράκια ελπίδας. Έχοντας να αντιμετωπίσει τις Μπράιτον, Μαρσέιγ και τον Άγιαξ, ο βασικός στόχος της Ένωσης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της τρίτης θέσης που θα της επιτρέψει να παρατείνει το ευρωπαϊκό ταξίδι της στα playoffs του Conference League.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ: Στις δεδομένες επιθετικές αρετές της, στη δίψα των παικτών, αλλά και στη μεταβατική κατάσταση που βρίσκονται δύο εκ των τριών αντιπάλων της. Με εξαίρεση την Μπράιτον, που πετάει φωτιές, τόσο η Μαρσέιγ όσο και ο Άγιαξ ψάχνονται στο ξεκίνημα, παρουσιάζοντας μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Αίαντας» βρίσκεται στην 11η θέση του ολλανδικού πρωταθλήματος, ενώ οι Μαρσεγιέζοι ακόμη παλεύουν να ξεπεράσουν το σοκ του αποκλεισμού από τον Παναθηναϊκό.

ΤΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: Η κάκιστη εικόνα της ανασταλτικής λειτουργίας της που εξελίσσεται σε… γάγγραινα από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεών της. Η απόκτηση του Αλεξάντερ Κάλενς ενδεχομένως να μπαλώσει… τρύπες στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά στην Ευρώπη ο διεθνής Περουβιανός δεν έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί. Επιπλέον, η ΑΕΚ θα έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσμενή παράδοση που έχει δημιουργήσει αγωνιζόμενη σε ομίλους, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία (από τη σεζόν 2009-10) μετρά σε 36 παιχνίδια μόλις… 6 νίκες!

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Να αξιοποιήσει την έδρα της, σε αντίθεση με ό,τι έπραξε στα καλοκαιρινά προκριματικά. Ακόμη και δύο νίκες στα τρία παιχνίδια που θα δώσει στην Opap Arena ενδεχομένως να αποδειχθούν «χρυσές».

Αν οι «πράσινοι» βρουν το γκολ, ίσως ζήσουν και πάλι glory days

Αν η μαγική βραδιά της ρεβάνς με την Μπράγκα έκανε τους νεότερους φίλους του Παναθηναϊκού να ταξιδέψουν νοερά στις «χρυσές» εποχές του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη, η παρουσία της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε όμιλο διοργάνωσης της UEFA έπειτα από επτά χρόνια μπορεί να αναβιώσει τις glory days της μοναδικής ελληνικής ομάδας που έχει δώσει το «παρών» σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ: Απέναντι στις Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα ο Παναθηναϊκός καλείται να επενδύσει στην αμυντική ισορροπία του και στην ικανότητά του να ελέγχει τον ρυθμό, ακόμη και όταν αγωνίζεται σε πολύ «καυτές» έδρες σαν αυτές που θα συναντήσει στον όμιλο.

Το γεγονός ότι δεν δέχεται εύκολα γκολ (ας όψεται και ο… όσιος Μπρινιόλι) μπορεί να του επιτρέψει να διεκδικήσει βαθμούς σε όλα τα παιχνίδια.

ΤΙ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: Η απειρία του! Από τους ποδοσφαιριστές του ρόστερ ελάχιστοι έχουν διεθνείς εμπειρίες, φορώντας μάλιστα τη φανέλα με το βάρος ενός συλλόγου όπως ο Παναθηναϊκός. Επιπλέον, ως οργανισμός οι «πράσινοι» έχουν ξεσυνηθίσει να κουβαλούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και είναι άγνωστο πώς θα αντεπεξέλθουν χωρίς απώλειες στα συνεχή παιχνίδια που θα να δώσουν. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» όμως του Ιβάν Γιοβάνοβιτς λέγεται «εύκολο γκολ». Αν το «τριφύλλι» έχει και στον όμιλο την επιθετική δυστοκία των προκριματικών, θα δυσκολευτεί να διεκδικήσει ακόμη και την τρίτη θέση. Αν όμως λύσει τον γόρδιο δεσμό, μπορεί να τερματίσει ακόμη και στις δύο πρώτες.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Η εικόνα της Βιγιαρεάλ. Με νέο προπονητή και τραγικό ξεκίνημα στη σεζόν, οι Ισπανοί θα διαμορφώσουν με την απόδοσή τους τις ισορροπίες του ομίλου. 

Ο Θρύλος της νέας σεζόν ξέρει από πέρυσι τη Φράιμπουργκ

Ήταν 15/9/2022 όταν ο Ολυμπιακός διασυρόταν από τη Φράιμπουργκ με 0-3 μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», ρίχνοντας περισσότερο αλάτι στις αγωνιστικές πληγές ενός εφιαλτικού ξεκινήματος. Το βράδυ της προσεχούς Πέμπτης, έναν χρόνο μετά, οι Γερμανοί επιστρέφουν στον… τόπο του εγκλήματος και οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να πιστοποιήσουν σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό crash test πόσα βήματα προόδου έχουν πραγματοποιήσει στα χέρια του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Από το αποτέλεσμα των εξετάσεων θα φανεί πόσο ψηλά μπορούν να τοποθετήσουν τον πήχυ των φιλοδοξιών τους στον όμιλο.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ: Στην πολύ ελπιδοφόρα εικόνα του πριν από τη διακοπή των εθνικών ομάδων, στις εξαιρετικές μεταγραφές και στο… μαξιλαράκι ασφαλείας που λέγεται Μπάτσκα Τόπολα. Απέναντι στις Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ ο Ολυμπιακός δεν λογίζεται ως φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ, ωστόσο (όπως φάνηκε και στα δύο παιχνίδια με την Τσουκαρίτσκι) οι Σέρβοι δύσκολα θα απειλήσουν τους Πειραιώτες στη μάχη για την τρίτη θέση. 

ΤΙ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: Ο χρόνος! Όσο καλές μεταγραφές και αν πραγματοποίησε, όσο εντυπωσιακά βελτιωμένη εικόνα και αν παρουσιάζει σε σχέση με την περυσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν παύει να είναι μια καινούργια ομάδα που θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει και να ανταποκρίνεται σταθερά στα «θέλω» του προπονητή της. Απέναντι μάλιστα σε δύο ομάδες με εξαιρετική χημεία, όπως η Γουέστ Χαμ και η Φράιμπουργκ (διατήρησαν αναλλοίωτο το μεγαλύτερο μέρος του περυσινού κορμού τους), οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να ξεπεράσουν ένα σημαντικό χάντικαπ.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Το «δύο στα δύο» απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, που θα του εξασφαλίσει τη συνέχεια. 

Ο «Δικέφαλος» ψάxνει δωδεκάρι που θα τον οδηγήσει στον στόxο

Από τα προημιτελικά με τη Μαρσέιγ στον αποκλεισμό-σοκ από τη Λέφσκι Σόφιας, το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ μοιάζει την τελευταία διετία με ένα… roller coaster συναισθημάτων. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιστρέψει στις υψηλές ευρωπαϊκές πτήσεις του και να διεκδικήσει με αξιώσεις ακόμη και την πρώτη θέση του ομίλου όπου μετέχει. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσει δώδεκα βαθμούς στα τέσσερα βατά παιχνίδια του με Αμπερντίν και Ελσίνκι και στη συνέχεια να παίξει… τελικούς πρωτιάς απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ: Στην πολύ βελτιωμένη εικόνα του σε σχέση με την περυσινή σεζόν, αλλά και στην… κληρωτίδα της UEFA που του επιτρέπει να διεκδικήσει ακόμη και την απευθείας πρόκρισή του στους «16» του Conference League.

ΤΙ ΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ: Η αλαζονεία που πολλές φορές εμφανίζει απέναντι σε θεωρητικά αδύναμους αντιπάλους. Ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών έχει την τάση να στέκεται αξιοπρεπέστατα στα δύσκολα -διεκδικώντας ιστορικές νίκες- και να τα κάνει μαντάρα στα εύκολα. Ποια στραπάτσα να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την Έστερσουντ; Τη Βίντι; Την Ομόνοια; Τη Λέφσκι; Η ομάδα του Λουτσέσκου δεν πρέπει να υποτιμήσει ούτε την Αμπερντίν και κυρίως ούτε την πρωτοπόρο του φινλανδικού πρωταθλήματος, Ελσίνκι.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ: Να κερδίσει στην Τούμπα την Άιντραχτ. Για τον ΠΑΟΚ έχει μεγάλη διαφορά η κατάκτηση της πρώτης από τη δεύτερη θέση. Αν τερματίσει δεύτερος, θα μπλέξει μετά στα playoffs του Conference με κάποιον τρίτο ομίλου του Europa League, που μπορεί να είναι βατός αντίπαλος, αλλά μπορεί να είναι και καμιά… Φράιμπουργκ, Μαρσέιγ, Ρέιντζερς, Τουλούζ και πάει λέγοντας!

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Αλέξανδρου Σόμογλου