Το καλοκαίρι του 2011 ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έφερε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Νταβίντ Ντε Χέα αντί του ποσού των 25.000.000 ευρώ.

Ήταν η επιλογή του Σκωτσέζου μάνατζερ για την κάλυψη του κενού που άφηνε ο Έντουιν Φαν Ντερ Σάαρ, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι έβαλε τέλος στην καριέρα του. Ποιος θα τολμούσε να πει κάτι για τη διορατικότητα του σερ Άλεξ; Έτσι, ο Ντε Χέα έγινε υπερασπιστής της εστίας των «κόκκινων διαβόλων» σε ηλικία 20 ετών.


«Αντίο από τον σερ Άλεξ»

Οι εμφανίσεις του ήταν εντυπωσιακές και τη σεζόν 2012-13 κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη θρυλική αγγλική ομάδα. Το τέλος εκείνης της σεζόν έφερε και το τέλος του σερ Άλεξ από τον πάγκο της. «Έχει εξαιρετικά αντανακλαστικά. Λίγοι τερματοφύλακες έχουν το ένστικτό του. Είναι εξαιρετικός γκολκίπερ», έγραψε σχετικά στην αυτοβιογραφία του ο Φέργκιουσον.

Η επιρροή του Σκωτσέζου μάνατζερ ήταν τέτοια σε όλο τον σύλλογο που η κατήφεια ήταν έκδηλη. Όπως ήταν φυσικό σε τέτοιες καταστάσεις, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ταλανίστηκε και ακόμα ταλανίζεται στο να βρει τον άξιο αντικαταστάτη του. Ο Ντε Χέα έζησε όλη αυτή τη μεγάλη αλλαγή, αφού παρέμεινε στην ομάδα. Κάπου κλονίστηκε και η δική του ψυχολογία, αν και στις δύο πρώτες χρονιές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς τον Φέργκιουσον ήταν από τις «κολόνες» της ομάδας.

Το 2019 ανανέωσε το συμβόλαιό του και έγινε από τους πλέον ακριβοπληρωμένους στην ομάδα. Οι ετήσιες απολαβές του έφτασαν κοντά στα 20.000.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από ό,τι έπαιρνε πριν. Ωστόσο από εκείνη τη σεζόν και μετά άρχισε η πτώση του. Πολλοί έψαξαν να βρουν τα αίτια. Δεν ήταν οι τραυματισμοί, οι οποίοι σε όλη την καριέρα του ήταν έξι συνολικά και με λίγες ημέρες εκτός δράσης για τον καθέναν από αυτούς.


Λόγια οργής

Κάτω από τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο τη σεζόν 2019-20 κάνει πολλά λάθη. Πιο τραγικό ένα γκολ που δέχθηκε σε ματς με την Τότεναμ για την Premier League, όπου αντί να βρει την μπάλα σε έξοδό του βρήκε… αέρα, με συνέπεια να δεχθεί γκολ. Ήταν ένα ανησυχητικό δείγμα για να αρχίσουν στη Γιουνάιτεντ να ψάχνουν και τον αντικαταστάτη του. Υπήρξε και συνέχεια όμως. «Τραγικό λάθος της άμυνας και ο Ντε Χέα μπορούσε να ενεργήσει πολύ καλύτερα.

Πραγματικά είμαι σοκαρισμένος, είμαι έξω φρενών. Έχω σιχαθεί αυτόν τον τερματοφύλακα! Εγώ θα τον έβριζα και θα τον πλάκωνα στο ημίχρονο. Δεν θα τους άφηνα να μπουν στο πούλμαν», είχε σχολιάσει τότε ο παλαίμαχος άσος Ρόι Κιν.


Με Τσέλσι

Το 2020 λόγω κορωνοϊού η σεζόν ολοκληρώθηκε αργά. Σε ημιτελικό Κυπέλλου με την Τσέλσι ο Ντε Χέα ήταν τραγικός, με συνέπεια να ευθύνεται σχεδόν και για τα τέσσερα γκολ που δέχθηκαν οι «κόκκινοι διάβολοι». Οι γκάφες του ήταν πολλές και ο ίδιος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί πια. Παρά μόνο δούλευε και δεν είχε απαντήσεις σε όλα αυτά που του έλεγαν οι σχολιαστές των βρετανικών αθλητικών εκπομπών αλλά και οι καυστικοί τίτλοι των ταμπλόιντ εφημερίδων.

Μία μικρή παρένθεση σε όλο αυτό ήταν η προπέρσινη σεζόν, όπου ο Ντε Χέα κάτι έδειξε να αλλάζει. Να ξαναγίνεται αυτός που ήταν πριν από το 2019. Μάταια όμως, καθώς στα μάτια όλων ήταν ένας τερματοφύλακας που είχε χάσει την αξιοπιστία του.


Η... ταινία-έπος με όλα τα λάθη του Ισπανού!

Φυσικά και τα άσχημα σχόλια για τον Νταβίντ Ντε Χέα δεν έρχονταν μόνο από σχολιαστές και εφημερίδες. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ουκ ολίγες φορές τον χλεύασαν ακόμα και με πανό στο γήπεδο.

Κάτι στο οποίο αντέδρασε ο νυν τεχνικός της ομάδας Έρικ Τεν Χάαχ. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έφτιαξαν μία ταινία που την ονόμασαν «Ντε Χέα: Η απάτη» και έχει διάρκεια 1 ώρα και 49 λεπτά, μόνο με λάθη που έχει κάνει ο πολύπειρος τερματοφύλακας στην καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα με την οποία έχει 545 συμμετοχές και έχει κατακτήσει 1 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 2 League Cup, 3 Super Cup Αγγλίας και 1 Europa League, ενώ, τέλος, σημειώνεται πως έχει κρατήσει 190 φορές το μηδέν στην άμυνα.


Μικρή προσφορά

Το καλοκαίρι έληξε το συμβόλαιό του, με τους ανθρώπους της διοίκησης να του κάνουν μια μικρή προσφορά για ανανέωση. Δεν τη δέχθηκε και αποχώρησε. Παραμένει όμως ελεύθερος στην αγορά και ενώ το μεταγραφικό παράθυρο έχει κλείσει για τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μπορείς να το πεις και κατάντια αναφορικά με την καριέρα που έχει κάνει και είναι μόνο 32 ετών. Όσο για το αντίο του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη και εκτίμησή μου για την αγάπη των τελευταίων 12 ετών. Πετύχαμε πολλά από τότε που ο αγαπητός μου σερ Άλεξ Φέργκιουσον με έφερε σε αυτό το κλαμπ. Ένιωθα απίστευτη υπερηφάνεια κάθε φορά που φορούσα αυτή τη φανέλα, για να οδηγήσω την ομάδα, για να εκπροσωπήσω αυτό τον θεσμό, ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο ήταν τιμή που απονέμει μόνο σε λίγους τυχερούς. Ήταν μια αξέχαστη και επιτυχημένη περίοδος. Το Μάντσεστερ με έχει διαμορφώσει και δεν θα με αφήσει ποτέ».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή