Τα μυστικά της Αμφίπολης εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία και να προκαλούν το ενδιαφέρον.

Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη ανασκαφή αποτελεί ένα από τα πλέον γοητευτικά αρχαιολογικά μυστήρια των τελευταίων χρόνων -σε παγκόσμια κλίμακα-, αν αναλογιστεί κανείς τα πολυποίκιλα και εντελώς απρόσμενα ευρήματά της.

Αυτό το συναρπαστικό μνημείο του Τύμβου Καστά, στον Δήμο Αμφίπολης, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη, έγινε πιλοτικά επισκέψιμο για ειδικές ομάδες κοινού από τις 8 Μαΐου έως την περασμένη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το μνημείο περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες -εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες, αυτοδιοικητικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες, επιστημονικοί ερευνητές- και να ξεναγηθούν στον εσωτερικό χώρο και τον περίβολό του. Η εμπειρία ήταν μοναδική από αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο της ελληνιστικής εποχής για τους πρώτους επισκέπτες του.

Τύμβος Καστά: Δέος από τις υπερμεγέθεις σφίγγες

Είναι γεγονός ότι ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί στον Τύμβο Καστά. Η «υποδοχή» την οποία νιώθει από τις υπερμεγέθεις και συντηρημένες πλέον σφίγγες στην είσοδο του μνημείου είναι γεγονός ότι τον προδιαθέτει για ό,τι θαυμαστό θα συναντήσει στο εσωτερικό του. Και μπορεί τα σιδερένια υποστυλώματα, οι σκαλωσιές και το ξύλινο δάπεδο να εμποδίζουν τη θέαση του ταφικού μνημείου σε όλη του την έκταση, η συνολική εικόνα ωστόσο δεν παύει να παραμένει σαγηνευτική.

Οι λεπτομέρειες από τα πόδια, τα σανδάλια, τις πτυχώσεις των χιτώνων που φορούν οι Καρυάτιδες, τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία στέκονται, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης που φαίνεται στις άκρες του ξύλινου προστατευτικού δαπέδου, η μαρμάρινη πόρτα του μνημείου και όλος ο υπόλοιπος λιτός ταφικός διάκοσμος προκαλούν τον δικαιολογημένο θαυμασμό των επισκεπτών. «Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και στο βιβλίο εντυπώσεων που είχαμε ανοίξει και στο οποίο μπορούσαν να γράψουν όλοι οι επισκέπτες. Τα σχόλια είναι κάτι παραπάνω από θετικά, είναι διθυραμβικά. Όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την ιστορία του μνημείου», υπογραμμίζει η έφορος αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου.

Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι επισκέψεις στο μνημείο διεκόπησαν, για να ξεκινήσουν άμεσα οι τελικές εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του μνημείου. Οι συγκεκριμένες εργασίες θα ολοκληρωθούν με το επόμενο ΕΣΠΑ το 2026-27, όταν το μνημείο θα είναι πια εξ ολοκλήρου επισκέψιμο, όταν θα περατωθούν οι εργασίες συντήρησης, καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Αυτές είναι επίσης σημαντικές, καθώς τότε θα είναι έτοιμες για το κοινό και οι υποδομές υποδοχής του: πάρκινγκ, διαδρομές, αίθουσα πληροφόρησης, ένα αναψυκτήριο - έργα που στοχεύουν στη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που αναμένεται (δικαιολογημένα) να αποτελέσει έναν πόλο έλξης παγκόσμιας εμβέλειας.

Του Γιώργου Βαϊλάκη
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή