«Ενας γονιός που έχει χάσει το παιδί του δεν περιμένει τίποτε από τη Δικαιοσύνη. Περιμένει τον θάνατό του για να πάει να συναντήσει το παιδί του», δηλώνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Γιάννης Τοπαλούδης. Ο πατέρας της άτυχης Ελένης, η οποία δολοφονήθηκε με τον πλέον ειδεχθή τρόπο από δύο νεαρούς στις 28 Νοεμβρίου του 2018 στη Ρόδο, προσπαθεί να συγκρατηθεί ενόψει της απόφασης του Αρείου Πάγου στο αίτημα αναίρεσης της ποινής που υπέβαλαν οι δύο καταδικασμένοι σε 1ο και 2ο βαθμό. «Είναι ψυχοφθόρο αυτό που συμβαίνει, μπαίνουμε πάλι σε μια διαδικασία η οποία μας προκαλεί επιπλέον πόνο, επιπλέον ένταση», επισημαίνει ο κ. Τοπαλούδης, που για ακόμη μια φορά καλείται να ζήσει τον χαμό της κόρης του. «Πρόκειται για μια ψυχολογική εξόντωση· οι νεκροί δεν γυρνούν πίσω. Για εμάς τους ζωντανούς, που χάσαμε το παιδί μας, είναι ένα είδος εξόντωσης η επανάληψη μιας τέτοιας διαδικασίας. Αλλά και για όλες τις άλλες οικογένειες που έχουν χάσει το παιδί τους. Διότι ο μόνος που μπορεί να καταλάβει τον πόνο μας και το πώς κατέληξε η ζωή μας είναι ένας γονιός που έχει χάσει το παιδί του».

Τα ισόβια να είναι ισόβια

Η απόφαση για το αίτημα αναίρεσης της ποινής που υπέβαλαν στο Στ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τόσο ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής όσο και ο 26χρονος Ροδίτης αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες. Η εισήγηση της εισαγγελέως ήταν να παραμείνουν ως έχουν οι ποινές. Δηλαδή ισόβια κάθειρξη και 15 έτη στον καθέναν από τους καταδικασθέντες. Πρόκειται για την ποινή που επέβαλαν τόσο το Πρωτόδικο Δικαστήριο όσο και το Εφετείο. Ο κ. Τοπαλούδης εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Δικαιοσύνη θα σταθεί και πάλι στο ύψος της, επιμένοντας πως το πρόβλημα αφορά όλους όσοι φτιάχνουν τους νόμους: «Η σοβαρή και αξιόπιστη και αξιοσέβαστη Δικαιοσύνη κάνει το έργο της στο ακέραιο. Όμως, έπειτα απ' όσα έχουμε περάσει ως οικογένεια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως δύο πράγματα πρέπει να κάνει το κράτος, να αυστηροποιήσει τις ποινές και η έκτισή τους να είναι ολοκληρωτική ως προς το κομμάτι της Δικαιοσύνης, ενώ ως προς το κομμάτι της πρόληψης το κράτος να δώσει έμφαση στην οικογένεια. Η κόρη μου ήταν ένα παιδί δοτικό, χαμογελαστό, καλοσυνάτο, που αγαπούσε τον συνάνθρωπό του. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία έχουν όλα αυτά τα παιδιά που την... πατάνε. Ο άλλος ήταν ένας άνθρωπος που απειλούσε καθηγητές, έβγαζε μαχαίρι· αυτοί οι άνθρωποι, αποδεδειγμένα, φτάνουν στο έγκλημα. Εν αρχή ην η οικογένεια. Αυτοί που πρέπει να προσέξουν είναι αρχικά οι γονείς και εν συνεχεία οι πολιτικοί μας· αυτοί πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Έχουμε καταθέσει ήδη εγγράφως τις προτάσεις μας, τα είπαμε και πριν από λίγους μήνες στον πρωθυπουργό όταν μας κάλεσε στο γραφείο του, εμάς και άλλους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από το χέρι ενός εγκληματία». Για τον κ. Τοπαλούδη, ένα σοβαρό κράτος πρέπει να σέβεται όλους τους πολίτες του: «Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να φτάσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο. Όμως, το ελληνικό κράτος πρέπει να τηρεί την αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας, άρα θα έπρεπε και σε εμάς τους άτυχους γονείς να χορηγεί τα έξοδα όλης αυτής της ψυχοφθόρας, επίπονης και πολυετούς δικαστικής διαδικασίας και αυτά να πληρώνονται από τους εγκληματίες. Θα πρέπει να μας προκαταβάλουν τα δικαστικά έξοδα, τα έξοδα μετακίνησης. Με τη γυναίκα μου κατεβήκαμε συνολικά 45 φορές από το Διδυμότειχο στην Αθήνα και πάλι πίσω, 26 φορές πρωτόδικα και 17 φορές στο Εφετείο. Κάθε ταξίδι είναι σχεδόν 2.000 χλμ. Είναι σαν να έχουμε κάνει δύο φορές τον γύρο της Γης. Αυτά τα έξοδα, τα δικά μας, ποιος τα υπολογίζει;», τονίζει με εκνευρισμό ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης.

Πολλαπλοί βιασμοί

«Η γυναικοκτονία και η οικογενειοκτονία είναι όροι που πρέπει να μπουν στον επόμενο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πρέπει να μπει ποινή για τους εγκληματίες για οικογενειοκτονία, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους εμάς που είμαστε οικογένειες των θυμάτων. Για τον πόνο μας κάποιος πρέπει να πληρώσει· χάνεις το παιδί σου, τον άνθρωπό σου και, πίστεψέ με, χάνεις κάθε ικμάδα δύναμης κα ενεργητικότητας», δηλώνει ο κ. Τοπαλούδης. Αυτό που ζητά ο πατέρας της Ελένης, έπειτα από τόσα χρόνια φρικτής εμπειρίας στις δικαστικές αίθουσες για την υπόθεση της κόρης του, «είναι να υπάρξουν επιτέλους ηθικοί φραγμοί μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν μπορεί να βιάζονται το θύμα και οι οικογένειές τους μέσα στις δίκες μόνο και μόνο για τα τερτίπια των δικηγόρων, που προσπαθούν να αθωώσουν τους πελάτες τους λέγοντας προσβλητικά λόγια για τα θύματα».

Η ∆ΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟ∆Ο

Οι δύο νεαροί καταδικασθέντες στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 παρέσυραν στο σπίτι του Έλληνα δράστη τη νεαρή Ελένη Τοπαλούδη. Εκεί, αφού τη βίασαν, τη χτύπησαν στο κεφάλι και στη συνέχεια την πέταξαν ζωντανή μέσα στη θάλασσα, όπου και πνίγηκε ανήμπορη. Οι ίδιοι θεωρούν ότι κατηγορούνται άδικα, παρά τα απτά ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων και τις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη χαρακτηρίστηκε «επώδυνη, αργή και βασανιστική». Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή