Ένα χνουδωτό πλασματάκι, που έχει κάτι από γατούλα και από μικρό αρκουδάκι, αλλά δεν έχει σχέση με κανένα από τα δύο ζωάκια, αποτελεί τους τελευταίους μήνες το νέο μέλος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο λόγος για τον μικρούλη κόκκινο πάντα, που ήρθε στη ζωή πριν από περίπου δυόμισι μήνες και έχει κλέψει τις καρδιές τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών του Πάρκου.

Προς το παρόν, βέβαια, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη μαμά του, Τζέι, η οποία φαίνεται να απολαμβάνει και με το παραπάνω τη δημοσιότητα, αφού τρελαίνεται να παίζει με τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων που τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκαν το κλουβί της, για να απαθανατίσουν τον σπάνιο μικρούλη της. Και η αλήθεια είναι ότι η ίδια είναι εξαιρετικά φιλική με τους ανθρώπους, αρκεί να της προσφέρουν κανένα φρουτάκι και να μην πλησιάζουν πολύ το μωρό της, το οποίο τις περισσότερες ώρες τις ημέρας κοιμάται στο μικρό δωμάτιο-κουτάκι του!

Όσον αφορά το όνομα του μικρού, αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από ψηφοφορία μέσω των social media του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν ως «νονοί» όσοι επιθυμούν.

Υπό εξαφάνιση

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Αντώνης Μπάλας, τα κόκκινα πάντα αποτελούν από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο. Ο πληθυσμός τους μειώνεται ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης των δασών. Ελεύθερα στη φύση, ζουν σε δάση με μπαμπού, κυρίως στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και τη Νοτιοδυτική Κίνα.

Είναι κυρίως φυτοφάγα και τους αρέσουν πολύ τα μπαμπού, αλλά τρώνε επίσης αυγά, πουλιά, έντομα, λουλούδια, μούρα και μικρά θηλαστικά. Είναι συνήθως μοναχικά και νυχτόβια ζώα, καθώς δραστηριοποιούνται από το σούρουπο έως την αυγή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τούς αρέσει να ξεκουράζονται και να κοιμούνται. Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο κ. Μπάλας, ως είδος συγγενεύουν με τις νυφίτσες και τα κουνάβια και όχι με τις αρκούδες, όπως πολλοί νομίζουν.

Όσον αφορά την ανατομία τους, είναι λίγο μεγαλύτερα από τις γάτες, καθώς το κεφάλι και το σώμα τους έχουν μήκος 50-64 εκ. και η ουρά τους 28-59 εκατοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν από 3,7 έως 6,2 κιλά και τα θηλυκά 3-6 κιλά. Ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται στα 8-10 χρόνια, με μέγιστο τα 15 έτη, αν και σε αιχμαλωσία (σε ζωολογικό κήπο) έχει αναφερθεί κόκκινο πάντα που έζησε έως και 21 έτη.

Τί πρέπει να ξέρουμε για τα κόκκινα πάντα

Τα κόκκινα πάντα, όπως και τα γιγάντια, έχουν ψευδο-αντίχειρα, ένα προσαρμοσμένο κόκαλο στον καρπό που βοηθά να κρατάνε τα μπαμπού, όταν τρώνε. Παρά αυτές τις ομοιότητες, τα δύο είδη ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες. Τα κόκκινα πάντα έχουν στενή συγγένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια, ενώ τα γιγάντια πάντα ταξινομούνται σε μια ξεχωριστή, μακρινή οικογένεια αρκούδων, που ονομάζεται Ursidae.

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πέφτουν σε αδράνεια, χαμηλώνοντας τον ρυθμό του μεταβολισμού τους και ανεβάζοντάς τον κάθε λίγες ώρες, καθώς αναζητούν τροφή.

Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στα δέντρα και κοιμούνται πάνω από 12 ώρες το εικοσιτετράωρο. Tο είδος περιλαμβάνεται στη λίστα των απειλούμενων της Διεθνούς Ένωσης Προ- στασίας της Φύσης (IUCN), με τον πληθυσμό τους στη φύση να μην υπερβαίνει τις 10.000.

Το κόκκινο πάντα εμφανίζεται ως καρτούν στις ταινίες κινούμενων σχεδίων με τίτλο «Κουνγκ Φου Πάντα», με τη μορφή του δασκάλου Μάστερ Σίφου και τη φωνή του ηθοποιού Ντάστιν Χόφμαν.

Επιμέλεια: Λία Στεργίου
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή