Φθινόπωρο του 2015. Ο Μόργκαν Σναϊντερλέν ζει µια ζωή σαν παραµύθι. Στα 26 του χρόνια θεωρείται ένας από τους πλέον ανερχόµενους µέσους της Premier League και η µεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαντάζει ως η απαρχή της εκτόξευσής του στην ελίτ του παγκόσµιου ποδοσφαίρου.

Μια «καλή νεράιδα» µοιάζει να συνοδεύει κάθε του κίνηση εντός και εκτός γηπέδων. Ενα πρωινό επισκέπτεται ένα κατάστηµα της Adidas και πλησιάζοντας το ταµείο συναντά µια 23χρονη καλλονή, που σπεύδει να τον εξυπηρετήσει. Το όνοµά της; Καµίλ Σολντ. Ο διεθνής Γάλλος άσος εισέπραττε εκείνη την εποχή, βάσει του συµβολαίου που είχε υπογράψει µε τους «κόκκινους διαβόλους», 100.000 λίρες την εβδοµάδα. Η Καµίλ αµειβόταν µε… 10 λίρες την ώρα. Θαρρείς και τους χώριζε µια άβυσσος! Η «καλή νεράιδα», όµως, είχε άλλα σχέδια.

Δύο χρόνια µετά, ο Μόργκαν και η Καµίλ θα παντρεύονταν στη Γαλλική Ριβιέρα και τα κοινά τους όνειρα έµοιαζαν να γίνονται ολοένα και πιο χειροπιαστά. Η ζωή, όµως, είχε άλλα σχέδια για την οικογένεια Σναϊντερλέν.

Ο εφιάλτης του Λουίς φαν Χάαλ

Φθινόπωρο του 2023 και το πάλαι ποτέ «διαµάντι» της Σαουθάµπτον, που υποχρέωσε τον Λουίς φαν Χάαλ να δαπανήσει 24 εκατοµµύρια για να τον αποκτήσει από τους «άγιους», µοιάζει µε ακυβέρνητο καράβι που βολοδέρνει σε φουρτουνιασµένη θάλασσα χωρίς πυξίδα. Το µόνο στοιχείο που θυµίζει ότι ο Γάλλος άσος ήταν πριν από µια οκταετία ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους µέσους, είναι ο τραπεζικός του λογαριασµός. ∆εν είναι και λίγα τα 40 εκατοµµύρια που πρόλαβε να αποκτήσει στα λίγα αλλά «χρυσά» χρόνια της καριέρας του...

Η θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντί να αποδειχθεί ονειρεµένη, µετατράπηκε σε εφιάλτη από τον οποίο δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί ποτέ. Η συνύπαρξη µε τον Λουίς φαν Χάαλ έφερε στην επιφάνεια µια ανελέητη καθηµερινή µάχη µε τους προσωπικούς του δαίµονες. «Με τον Φαν Χάαλ έχασα τον εαυτό µου. Αρχισα να στερούµαι την ποδοσφαιρική µου ελευθερία και δεν το διαχειρίστηκα σωστά. Οταν υπέγραψα στη Γιουνάιτεντ ήθελα να µείνω στην ιστορία ως ένας θρύλος του συλλόγου. Ηξερα ότι διέθετα τα προσόντα για να το πράξω. Ο Φαν Χαάλ µου αφαίρεσε κάθε ίχνος της προσωπικότητάς µου. Εµπαινα στο γήπεδο και µου ζητούσε να υπηρετήσω ρόλους τους οποίους δεν µπορούσα να ακολουθήσω. Και ήξερα ότι µπορώ να δώσω πολύ περισσότερα. Η συγκεκριµένη πραγµατικότητα µε τσάκισε. Με ισοπέδωσε. ∆εν τα ρίχνω όλα στον Φαν Χάαλ, αλλά κυρίως στον εαυτό µου. Μου έλεγαν ότι θα γίνω ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη. Και επειδή δεν µπορούσα να το πράξω, κάπου στη διαδροµή χάθηκα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα συγχωρήσω ποτέ στον εαυτό µου και ξέρω ότι η συγκεκριµένη σκέψη θα µε βασανίζει µέχρι το τέλος της ζωής µου».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο ίδιος ο Γάλλος άσος την εµπειρία του σε συνέντευξή του στην «Daily Mail» τον Μάρτιο του 2023. Και δεν ήταν η µόνη φορά που κάποιο βρετανικό Μέσο αναζήτησε τα χαµένα του ίχνη.

Συµβόλαιο… εννέα ηµερών

Οσο κι αν πάλεψε να ξεπεράσει τον εφιάλτη του «Ολντ Τράφορντ», ο Σναϊντερλέν δεν τα κατάφερε ποτέ. Η καριέρα του µετατράπηκε ξαφνικά σε «τρενάκι του τρόµου», µόνο που µπροστά της υπήρχε ένας κατήφορος χωρίς τερµατισµό. Στην Εβερτον ήταν «φάντασµα» του εαυτού του.

Ο επαναπατρισµός στη Νις το 2020 δεν κατάφερε να τον βοηθήσει. Εφτασε στο σηµείο να ταξιδέψει στη µακρινή Αυστραλία για να βρει τον χαµένο του εαυτό, αγωνιζόµενος ως δανεικός από τον Ιανουάριο του 2023 στους Western Sydney Wanderers. Στις αρχές Αυγούστου υπέγραψε διετές συµβόλαιο µε την Κόνιασπορ. Η συνεργασία των δύο πλευρών διήρκεσε µόλις 9 ηµέρες, µε την τουρκική οµάδα να εκδίδει επίσηµη ανακοίνωση και να ενηµερώνει ότι το διαζύγιοεξπρές υπογράφτηκε λόγω οικογενειακών προβληµάτων που αντιµετώπιζε ο ποδοσφαιριστής. Και κάπως έτσι η µοίρα έφερε τον µια φορά κι έναν καιρό αστέρα των 24 εκατοµµυρίων να φωτογραφίζεται µε την κυανόλευκη φανέλα της Κηφισιάς στον αγωνιστικό χώρο του «Μιχάλης Κρητικόπουλος», στην Καισαριανή. Τι παιχνίδια παίζει, αλήθεια, καµιά φορά η τύχη... Το 2015, όταν ο Σναϊντερλέν υπέγραφε το µυθικό του συµβόλαιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Κηφισιά αγωνιζόταν στον 4ο όµιλο της Γ' Εθνικής, γλιτώνοντας, µάλιστα, για µία θέση τον υποβιβασµό στις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αττικής.

Και σήµερα, οκτώ χρόνια µετά, δύο ολότελα διαφορετικοί κόσµοι ενώνουν τις δυνάµεις τους για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον: ο µεν Σναϊντερλέν να βοηθήσει την οµάδα των βορείων προαστίων να παραµείνει στα σαλόνια της Super League, η δε Κηφισιά να βοηθήσει τον Γάλλο να βρει ξανά το χαµόγελό του. Και να µπορεί ύστερα από χρόνια να απολαύσει και πάλι την ποδοσφαιρική ελευθερία του!

Του Αλέξανδρου Σόμογλου
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής