Φαντάζεστε να αγόραζε με ιστορική ελληνική ομάδα ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος όμως να ήταν κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας… αντιπάλου της; Να εμφανιζόταν για παράδειγμα ένας “κροίσος” να αγοράσει τον Παναθηναϊκό και να είχε δηλώσει ότι… δεν χάνει παιχνίδι του Ολυμπιακού!

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον Σερ Τζίμ Ράτκλιφ, τον νέο κάτοχο του 25% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον άνθρωπο που καλείται να βγάλει από το πολυετές αγωνιστικό τέλμα των τελευταίων ετών το θρυλικό σύλλογο της Premier League.

Όταν ο Ράτκλιφ δεν έβλεπε σωτηρία για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2018 όταν το όνομά του είχε αρχίσει να συζητιέται έντονα για είσοδό του στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου. “Είμαι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας στην Τσέλσι, παρότι από μικρός υποστηρίζω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ή τουλάχιστον την υποστήριζα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η ομάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει σωτηρία”, ήταν τα λόγια του σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην “Daily Telegraph”.

Γεννημένος το 1952 στο Μάντσεστερ και ζώντας τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του στη γενέτειρα των θρυλικών “μπέμπηδων” (πριν μετακομίσει η οικογένειά του στο Χαλ) ο Ράτκλιφ αγάπησε την ομάδα που καλείται να σώσει, ενώ τα τελευταία χρόνια επιχείρησε αρκετές φορές να την αγοράσει από την οικογένεια Γκλέιζερ χωρίς επιτυχία.

O χημικός μηχανικός που έγινε ο πλουσιότερος Άγγλος

Πώς δημιούργησε όμως ο Τζιμ Ράτκλιφ τη μυθική του περιουσία; Η ιστορία του μοιάζει βγαλμένη από σενάριο του Χόλιγουντ. Σπούδασε χημικός μηχανικός και στη συνέχεια έκανε στροφή στα οικονομικά. Το 1980 πήρε το μεταπτυχιακό του από το London Business School, ενώ δύο χρόνια αργότερα χρειάστηκε να υποθηκεύσει το σπίτι του για να ηγηθεί της εξαγοράς μιας επιχείρησης χημικών της BP.

Έξι χρόνια αργότερα, αγόρασε ένα εργοστάσιο από αυτή την εταιρεία και στα 45 του πια ίδρυσε το αγαπημένο επιχειρηματικό παιδί του, την ΙNEOS και για την επόμενη πενταετία και με διαδοχικούς δανεισμούς αγόρασε αρκετές εταιρείες.

Ο κολοσσός που δημιούργησε διαθέτει ποικιλία προϊόντων, από συνθετικά έλαια και πλαστικά μέχρι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ινσουλίνης και αντιβιοτικών. Μέχρι σήμερα έχει στην κατοχή του τα 2/3 της ΙNEOS, η οποία έχει εκτιμώμενο τζίρο 80 δις. δολάρια. Η INEOS διαθέτει 194 εγκαταστάσεις σε 26 χώρες και απασχολεί 26.000 εργαζόμενους. Λατρεύει τα αυτοκίνητα, την ταχύτητα, τη Φόρμουλα 1 και φυσικά... τον Λιούις Χάμιλτον! 

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, η περιουσία του εκτιμάται στα 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία.

Το 2018 έγινε Σερ για τις υπηρεσίες του σε «επιχειρήσεις και επενδύσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Mόλις μερικούς μήνες αργότερα έφυγε για το στο Μονακό ως... φορολογικός εξόριστος. Θεωρούσε ότι πλήρωνε πάρα πολλά σε φόρο εισοδήματος και στο Πριγκιπάτο γλίτωσε τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια λίρες!

Αν τον ρωτήσετε, πάντως, για πιο απόκτημα της περιουσίας του καμαρώνει περισσότερο, θα σας απαντήσει για το πολυτελές του σούπερ γιοτ, το μήκους 78 μέτρων Hampshire IΙ αξίας... 150 εκατομμυρίων λιρών! 

Ο Ράτκλιφ αλλάζει τα πάντα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Με την αγορά του 25% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υλοποιεί το μεγάλο όνειρο που είχε: Να ηγηθεί της προσπάθειας αναγέννησης μιας ιστορικής ομάδας της Premier League, πόσο μάλλον της ομάδας που αγάπησε σε μικρή ηλικία.

Το πάθος του, άλλωστε, για το ποδόσφαιρο δεν είναι σημερινό. Είναι ιδιοκτήτης δύο ακόμη ευρωπαϊκών ομάδων, της ελβετικής Λωζάνης και της γαλλικής Νις, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησε να αγοράσει τόσο την Τσέλσι, όσο και τη Νιουκάστλ.

Πλέον ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο οργανόγραμμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επενδύσεις εκατομμυρίων στο “Ολντ Τράφορντ» και οι φίλοι των “κόκκινων διαβόλων” ελπίζουν ότι υπό τη δική του ηγεσία θα μπει τέλος στον εφιάλτη των Γκλέιζερς, που εδώ και χρόνια έμοιαζαν ανεπιθύμητοι!

Θα τα καταφέρει; Ο Γκάρι Νέβιλ, πάντως, είχε δώσει πριν από ένα μήνα τη δική του... σπαρταριστή απάντηση. "Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάζεται περισσότερο τον... Ντάνιελ Ράτκλιφ από τον Τζιμ Ράτκλιφ" είχε πει παραπέποντας στον ηθοποιό που είχε ενσαρκώσει τον Χάρι Πότερ!