Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη των Βρυξελλών, όπου ένας φανατικός ισλαμιστής, στο όνομα του Τζιχάντ και του Ισλαμικού κράτους, σκότωσε δύο Σουηδούς που βρέθηκαν στο Βέλγιο για να δουν το ματς των προκριματικών του Euro 2024, έφερε μνήμες τρόμου σε όλη την Ευρώπη, αλλά ξύπνησε και αναμνήσεις τρομοκρατίας που συντάραξαν και τον αθλητικό κόσμο, τα προηγούμενα χρόνια.

Πάμε να δούμε κάποια από αυτά που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη της παγκόσμιας κοινότητας.

Το χτύπημα του “Μαύρου Σεπτέμβρη”

Αμφίβολα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν ζήσει ποτέ πιο σκοτεινή μέρα. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου το 1972, όταν στις 5 Σεπτεμβρίου, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης πήρε όμηρο την εθνική ομάδα του Ισραήλ, σφάζοντας τελικά έντεκα αθλητές και προπονητές και έναν Γερμανό αστυνομικό. Ακολούθησε η απάντηση της Μοσάντ, με την επιχείρηση “οργή του Θεού”.





Το μακελειό στο Πακιστάν

Καθ' οδόν για τον αγώνα κρίκετ με το Πακιστάν την Τρίτη 3 Μαρτίου του 2009, το λεωφορείο της ομάδας της Σρι Λάνκα δέχθηκε επίθεση από περίπου δώδεκα ενόπλους, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες, χειροβομβίδες και πολλαπλά πυρομαχικά εναντίον των παικτών κρίκετ και των αστυνομικών συνοδών τους με τον τραγικό απολογισμό των οκτώ νεκρών και των έξι τραυματιών.



Δολοφονία Εσκομπάρ

Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1994, η ομάδα της Κολομβίας έχασε 2-1 από τους Αμερικανούς οικοδεσπότες της, με τον Αντρές Εσκομπάρ να σκοράρει το ιστορικότερο αυτογκόλ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, οδηγώντας την ομάδα στον αποκλεισμό.



Μετά την επιστροφή του στην Κολομβία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ πήγαινε σπίτι του. Η δολοφονία πιστεύεται ευρέως ότι ήταν μια τιμωρία για το αυτογκόλ, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι συνδεόταν με τις μεγάλες απώλειες στον τζόγο που είχαν συγκεντρώσει οι βαρόνοι των ναρκωτικών που στοιχημάτιζαν στην ομάδα.

H βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα

Το Centennial Olympic Park της Ατλάντα την πλατεία της των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, στις 27 Ιουλίου, χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν για μια δημόσια συναυλία. Χωρίς να το γνωρίζουν, ο Έρικ Ράντολφ, πρώην ειδικός στα εκρηκτικά του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε τοποθετήσει ένα σακίδιο με τρεις βόμβες κάτω από ένα παγκάκι, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 120.



Ο Ράντολφ πίστευε ότι "η σύλληψη και ο σκοπός του λεγόμενου ολυμπιακού κινήματος είναι να προωθήσει τις αξίες του παγκόσμιου σοσιαλισμού" και ήλπιζε να "μπερδέψει, να εξοργίσει και να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον στα μάτια του κόσμου για την αποτρόπαια έγκριση της άμβλωσης κατ' απαίτηση".

Ο πρόεδρος Κλίντον κατήγγειλε την έκρηξη ως "διαβολική τρομοκρατική ενέργεια" και οι Αγώνες συνεχίστηκαν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Ο φύλακας ασφαλείας Ρίτσαρντ Τζούελ, ο οποίος ανακάλυψε την τσάντα, εμπλέκεται ψευδώς στη βομβιστική επίθεση και χρειάστηκε να φτάσει το 2003 για να συλλάβει το FBI τον Ράντολφ, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτίει τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Το αιματοκύλισμα στο Κασγκάν, πριν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Εν αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων και υπό τον φόβο όλου το κόσμου από το χτύπημα της Αλ Κάιντα, στις ΗΠΑ, η Κίνα ανέπτυξε μαζική παρουσία ασφαλείας, λέγοντας μάλιστα ότι απέτρεψε ένα σχέδιο τρομοκρατικής αεροπειρατείας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζει περαιτέρω απειλές στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου πλειοψηφεί η μουσουλμανική κοινότητα.



Μόλις πέντε ημέρες πριν ανάψει η φλόγα, σημειώθηκε επίθεση από μουσουλμάνους αυτονομιστές στην πόλη Κασγκάρ στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, η οποία άφησε πίσω της 16 νεκρούς αστυνομικούς και ισάριθμους βαριά τραυματίες.

Ο μαραθώνιος της Σρι Λάνκα, που βάφτηκε στο αίμα

Το 2008, ένας ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας των Tamil Tigers πυροδότησε έναν μηχανισμό κατά την έναρξη ενός μαραθωνίου για τον εορτασμό της έναρξης του νέου έτους στη Σρι Λάνκα, σκοτώνοντας δώδεκα άτομα και τραυματίζοντας σχεδόν 100.



Μεταξύ των νεκρών ήταν ο υπουργός αυτοκινητοδρόμων Τζεγιαράι Φερναντοπούλε, ο πρώην ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος Κα Καραουναράτνε και ο εθνικός προπονητής στίβου Λακσμαν ντε Άλβις. Οι θεατές κατά μήκος της διαδρομής και όσοι παρακολουθούσαν από την τηλεόραση, αποτέλεσαν συγκλονισμένους μάρτυρες του πανικού των ουρλιαχτών ανθρώπων που ξεχύνονταν στους αιματοβαμμένους δρόμους.