Ξεχάστε όσα έγιναν στο προηγούμενο Euro, όταν η UEFA αποφάσισε τη διεξαγωγή του σε 11 χώρες (!) για να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση. Κάτι που μπέρδεψε τους φιλάθλους αλλά και τον κόσμο. Πολλά τα ταξίδια και τα γήπεδα.

Για ένα Euro που ήταν να διεξαχθεί το 2020, αλλά λόγω του κορονοϊού μετατέθηκε κατά έναν χρόνο. Τώρα, το καλοκαίρι που θα έρθει, το Euro θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Είχε βάλει υποψηφιότητα μαζί με την Τουρκία και στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 ανακοινώθηκε ότι θα φιλοξενήσει την τελική φάση.

Θα είναι η τρίτη φορά που αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Η πρώτη ήταν το 1988 (Δυτική Γερμανία) και η δεύτερη το καλοκαίρι του 2021, αλλά μόλις τέσσερα παιχνίδια έγιναν στο έδαφός της. Η Γερμανία ως «οικοδέσποινα» έχει πάρει απευθείας την πρόκριση στην τελική φάση. Και περιμένει τις άλλες 23 ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο. Οι 20 από αυτές θα τα καταφέρουν μέσω των προκριματικών και οι άλλες τρεις μέσω των μπαράζ του Nations League. Μέχρι στιγμής από τα προκριματικά το εισιτήριο έχουν πάρει ήδη οι Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία και Βέλγιο. Η κάτοχος του τίτλου Ιταλία, η οποία νίκησε στα πέναλτι την Αγγλία, στον τελικό που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, κινδυνεύει από την Ουκρανία στον 3ο όμιλο (απ' όπου έχει προκριθεί ήδη η Αγγλία), αλλά έχει και ένα ματς λιγότερο, ενώ τις χωρίζουν τρεις βαθμοί. Βέβαια η «σκουάντρα ατζούρα» αν δεν τα καταφέρει θα πάει στα μπαράζ του Nations League για να διεκδικήσει ένα εισιτήριο.

Το Ισραήλ

Υπάρχουν φυσικά πολλές εκκρεμότητες. Η UEFA περιμένει τη διεξαγωγή των δύο αγώνων της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, κόντρα στο Κόσοβο και στην Ελβετία, που αναβλήθηκαν λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Το καλεντάρι είναι «σφιχτό» και η UEFA αναζητεί ημερομηνίες. Γενικότερα μόνο στον 1ο και τον 6ο όμιλο έχουν βγει και μαθηματικά οι δύο πρώτες ομάδες που πήραν την πρόκριση.

Στον 2ο όμιλο προκρίθηκε η Γαλλία και είναι μια… ανάσα η Ολλανδία, με την Ελλάδα να οδεύει για τα μπαράζ του Nations League. Στον 4ο όμιλο η Τουρκία πήρε την πρώτη θέση και οι Ουαλία, Κροατία παλεύουν για τη δεύτερη. Στον 5ο η Αλβανία είναι εξαιρετικά κοντά στο όνειρο, με τις Τσεχία, Πολωνία να παλεύουν για το άλλο εισιτήριο. Στο 7ο γκρουπ η Ουγγαρία κρατάει στα χέρια της την πρώτη θέση και η Σερβία με το Μαυροβούνιο θα τα δώσουν όλα για το δεύτερο εισιτήριο.

Το Nations League
Στον 8ο όμιλο οι Σλοβενία, Δανία είναι στις δύο πρώτες θέσεις, έχοντας τέσσερις βαθμούς διαφορά από το Καζακστάν και απομένουν δύο αγωνιστικές για το φινάλε. Στον 9ο η Ρουμανία έχει 16 βαθμούς, η Ελβετία 15 και το Ισραήλ 11. Ωστόσο, μένει να φανεί τι θα γίνει με τα παιχνίδια του Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και δύο ακόμα αγωνιστικές. Στον 10ο όμιλο η Πορτογαλία πήρε το εισιτήριο και η Σλοβακία (16 β.) έχει πίσω της το Λουξεμβούργο (11 β.) και μένουν δύο αγωνιστικές για το φινάλε.

Όσον αφορά τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τα τρία εισιτήρια από τα μπαράζ του Nations League, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα. Διότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα προκριματικά του Euro για να βγουν τα ζευγάρια που έχουν να κάνουν με την πρώτη, τη δεύτερη, αλλά και την τρίτη κατηγορία (σε αυτή μετέχει και η Ελλάδα, διεκδικώντας την πρόκριση) του Nations League. Σε κάθε κατηγορία θα γίνουν μπαράζ με ημιτελικά και τελικό, με τα ματς να είναι μονά.

Τα χρήματα που θα πάρουν οι ελληνικοί σύλλογοι από την UEFA

Το δικό της εισιτήριο θα διεκδικήσει ρεαλιστικά η Εθνική Ελλάδας μέσω των μπαράζ του Nations League. Με την ευχή να τα καταφέρει, κάτι που αν κάνει θα δώσει πρεστίζ στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και χρήματα, πέρα από την ΕΠΟ και στους συλλόγους.

Η UEFA έχει αποφασίσει να μοιράσει 331.000.000 ευρώ στις εθνικές ομάδες που θα είναι παρούσες στην τελική φάση, η οποία θα διεξαχθεί στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων θα δίνει στους συλλόγους 4.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παίκτη ξεχωριστά, όσο εκείνοι θα βρίσκονται στα γήπεδα της Γερμανίας για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Μέχρι στιγμής στις αποστολές που έχει ανακοινώσει ο Γκουστάβο Πογέτ βρίσκονται παίκτες από τον Παναθηναϊκό (Φώτης Ιωαννίδης), τον Ολυμπιακό (Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Γιώργος Μασούρας, Παναγιώτης Ρέτσος, Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος), τον ΠΑΟΚ (Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Γιάννης Κωνσταντέλιας), την ΑΕΚ (Λάζαρος Ρότα, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος) και τον Ατρόμητο (Γιώργος Τζαβέλλας).

Όσον αφορά τους ξένους ο Παναθηναϊκός έχει τους Μπενιαμίν Βέρμπιτς, Άνταμ Τσέριν, Άντραζ Σπόραρ (Σλοβενία), Λάζλο Κλεϊνχέισλερ (Ουγγαρία), Φίλιπ Τζούρισιτς, Φίλιπ Μλαντένοβιτς (Σερβία). Ο ΠΑΟΚ έχει τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία) και η ΑΕΚ τον Ντομαγκόι Βίντα (Κροατία). Ο Ολυμπιακός έχει τον Στέβαν Γιόβετιτς (λίγες ελπίδες έχει το Μαυροβούνιο). Με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής η κατάσταση, ο Παναθηναϊκός αναμένεται να έχει τους περισσότερους παίκτες, για ελληνικό σύλλογο, που θα μετάσχουν στην τελική φάση του Euro 2024.

Toυ Αλέξανδρου Χρηστάκου
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή