Το καλοκαίρι που µας πέρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννηςεγκατέλειψε την εργένικη ζωή. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης φόρεσε βέρα, στέφανα, χόρεψε τον χορό του Ησαΐα και ένωσε τη ζωή του µε την αγαπηµένη του Ειρήνη Σαράντη, σύζυγο και µητέρα του παιδιού που θα φέρουν στον κόσµο στα τέλη ∆εκεµβρίου. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δηλώνει έτοιµος να γίνει µπαµπάς και ανυποµονεί να κρατήσει στα χέρια του τον γιο του.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Περιµένουµε πώς και πώς το παιδί

«Η καθηµερινότητα είναι γεµάτη, δύσκολη και πολλές φορές δεν είναι ήρεµη. Είναι πολύ σηµαντικό να γυρίζεις το βράδυ σπίτι στον άνθρωπό σου, που σε περιµένει, για να µοιραστείτε στιγµές, προβληµατισµούς, σκέψεις, ιδέες». Πατρότητα; «Τον επόµενο µήνα θα είµαστε έτοιµοι. Υπάρχει πολύ µεγάλη προσµονή. Είµαστε πολύ συνειδητοποιηµένοι και περιµένουµε πώς και πώς το παιδί! Η εγκυµοσύνη της Ειρήνης είναι εύκολη. Είµαστε στην τελική ευθεία. Ακόµα και στα ωράρια είµαστε συντονισµένοι. Φαντάζοµαι πως από τον ∆εκέµβριο τα ωράρια και των δύο θα αλλάξουν. Θα πρέπει να κάνουµε... σκοπιές», συµπληρώνει γεµάτος χαρά ο Γ. Κεφαλογιάννης.

Ο Παναθηναϊκός, το κολύμπι και το Πεντάγωνο

Παναθηναϊκός φανατικός από µικρό παιδί και σε όλα τα αθλήµατα. Εχει πολύ χιούµορ. «∆εν µου αρέσει η ειρωνεία, αλλά µου αρέσει να πειράζω τους άλλους. Είµαι ένα... επώνυµο τρολ». Η ζωή του Γ. Κεφαλογιάννη έχει ταξίδια, επισκέψεις και πολύ πιεστικές υποχρεώσεις. «Κάθε Σαββατοκύριακο ήµουν στην Κρήτη. Πλέον πηγαίνω κάθε 15 µέρες, γιατί έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις σε όλη την επικράτεια». Το Πεντάγωνο, ο τοµέας εξωτερικής πολιτικής και άµυνας, είναι «ένα πεδίο που γνωρίζω περισσότερο, τόσο από ακαδηµαϊκές γνώσεις -το µεταπτυχιακό µου είναι πάνω στις διεθνείς σχέσεις- όσο και στην πράξη την κοινοβουλευτική. Από το 2012 µέχρι σήµερα, 11 χρόνια συναπτά, ήµουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αµυνας - υπήρξα τοµεάρχης Αµυνας. Είναι ένας χώρος στον οποίο νιώθω τροµερά οικεία. Εχουν συσσωρευθεί γνώση και εµπειρία, όµως και από ιδεολογικής καταβολής είναι πολύ κοντά σε µένα το κοµµάτι ‘‘ υπηρετούµε την πατρίδα’’, ειδικά στην πρώτη γραµµή». Εάν µπορούσε να γυρίσει στον νεότερο εαυτό του, τι θα άλλαζε; «∆εν θα πήγαινα τόσο πολύ πίσω στη ζωή µου, γιατί εκείνη την εποχή ακολούθησα µια πορεία σχεδόν κατά γράµµα. Εβγαλα τη Νοµική σε 4 χρόνια ακριβώς, στρατιωτική θητεία αµέσως µετά, µεταπτυχιακό στις ΗΠΑ. Σκέψου ότι στα 25 µου χρόνια είχα τελειώσει προπτυχιακό, στρατιωτικό και δύο χρόνια στο εξωτερικό. Αρα δεν θα άλλαζα κάτι. Ισως να άλλαζα πράγµατα στην πιο πρόσφατη πολιτική µου ζωή». Εχει κάνει λάθη; «Ναι! Σε επίπεδο πολιτικής σχέσης, έδωσα σε κάποια άτοµα µεγαλύτερη σηµασία απ’ όσο θα έπρεπε. ∆εν θα ανάλωνα τόσο πολύ την πολιτική µου ενέργεια σε κάποιους». Φιλίες και πολιτικοί… «Πιστεύω ότι υπάρχει φιλία στην πολιτική - µάλιστα, µε αρκετά πρόσωπα έχω διατηρήσει και φιλική σχέση, µέλη της κυβέρνησης και εκτός, αλλά και µε πρώην συναδέλφους. Πολλές φορές κάνω και πολιτικές επιλογές µε βάση τη φιλία, γνωρίζοντας ότι δεν είναι κάτι που είναι απόλυτα λογική επιλογή».Ο υφυπουργός Αµυνας είναι πολύ αγαπητός και χαίρει µεγάλης εκτίµησης από τους αντιπάλους του. «Από τους αγαπηµένους µου είναι ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής του ΚΚΕ. Εχουµε µια πολύ καλή προσωπική σχέση, ασχέτως εάν διαφωνούµε στο 99,9% των θεµάτων. Επίσης έχω µια εξαιρετική προσωπική σχέση µε τον Κώστα Ζαχαριάδη, εκτιµώ πολύ τον Αγγελο Τόλκα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ, µε τον οποίο παίζαµε µαζί µπάσκετ µε την οµάδα της Βουλής».

Πρώην αθλητής water polo, για χρόνια στον Ναυτικό Οµιλο Ρεθύµνου, αλλά και λάτρης του µπάσκετ, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από την ηµέρα που εξελέγη στη Βουλή ανέλαβε «αρχηγός» της οµάδας. «Τέλος του µήνα ξεκινάµε πάλι προπονήσεις. Θα επανασυστήσουµε την οµάδα της Βουλής. Υπάρχει και µεγάλη συµµετοχή από πολλούς νέους βουλευτές για να ενταχθούν».

Team player ή συγκεντρωτικός;

∆ίδυµος µε Λιοντάρι, κάθε Πέµπτη έχει ραντεβού για µπασκετάκι µε φίλους, αλλά «µου λείπει το κολύµπι. ∆υστυχώς δεν κολυµπάω». Θυµάται αξέχαστες κοινοβουλευτικά περιόδους: «Ηµουν γραµµατέας του προεδρείου της Βουλής, µε πρόεδρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υπήρχε κοινοβουλευτική ένταση, το εξάµηνο της διαπραγµάτευσης, πολύωρες συνεδριάσεις, ωράρια τρελά. Οµως µια ιδιαίτερη στιγµή ήταν όταν κλήθηκα πέρσι να αναλάβω πρόεδρος της Εξεταστικής για τις υποκλοπές. Είχε απόρρητα, ήταν µια υπόθεση όπου εν ενεργεία πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Οµάδας, ο Ν. Ανδρουλάκης, κατέθεσε. Επρεπε να χειριστούµε ευαίσθητες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια. Ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά διδακτική περίοδος».

Είναι αυστηρός ή δίνει χώρο; «∆ίνω πάρα πολλές ευκαιρίες και πρέπει να ‘‘µε φέρει στο αµήν’’ ο άλλος για να δηµιουργηθεί θέµα. Για να µε εκνευρίσει κάποιος, θα πρέπει να γκρεµιστεί φούρνος», λέει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και παραδέχεται: «Είναι βέβαιο πως ‘‘σκάω γάιδαρο’’ και το έχω κάνει πολλές φορές. Εχω προκαλέσει διάφορα τέτοια επεισόδια».
Απογοητεύεται εύκολα; «Κάποιες φορές ναι, αλλά όχι εύκολα. Τότε έρχεται και το τέλος µιας σχέσης. Αλλά δεν τα παρατάω εύκολα γενικότερα. Είµαι αρκετά πεισµατάρης, επικοινωνιακός και δυναµικός». Team player ή συγκεντρωτικός; «∆εν ακολουθώ το µοντέλο ‘‘απόµακρος υπουργός’’. Στα meeting συµµετέχει και ο χειριστής του φακέλου, όχι µόνο ο διευθυντής. Την ενηµέρωση κάνει ο υπολοχαγός, κάτι που δεν γινόταν ποτέ. Το έχω εφαρµόσει στη λογική να είναι µέρος της οµάδας». Ατρόµητος; «Εχω µια φιλοσοφία: Πράγµατα που µπορώ να επηρεάσω ξέρω πως θα πάρουν σωστή κατεύθυνση. Πράγµατα που δεν µπορώ να επηρεάσω, το υπερφυσικό που λέµε, δεν µε αγχώνουν. Πάω µε τη ροή τους, όταν δεν τα έχω διαµορφώσει εγώ. Αν µπορώ να διαµορφώσω εγώ τη ροή των πράγµατων, θα το κάνω». Ο µως, «θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να προσεγγίσω κάτι µε απαισιόδοξη οπτική. Προτιµώ πάντα να βλέπω το ποτήρι µισογεµάτο». Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής