Σάλος έχει δημιουργηθεί με το θέμα της ακίνητης περιουσίας της Μαίρης Χρονοπούλου, με τον δικηγόρο Δημήτρη Χατζημιχάλη να καταθέτει αίτημα για τη σφράγιση της οικίας της αείμνηστης ηθοποιού περίπου δύο εβδομάδες από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, προκειμένου να διασφαλιστούν τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι της.

Το σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου μουσείο

Σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού συμβούλου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Δημήτρη Χατζημιχάλη, η ακίνητη περιουσία της ηθοποιού θα περάσει κι αυτή στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αν μετατραπεί το σπίτι όπου διέμενε σε μουσείο. Γεγονός το οποίο, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του δικηγόρου, είχε γίνει δημόσια αποδεκτό από τον πρόεδρο του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλο.

Ίδρυση μνημείου και καθιέρωση βραβείου «Μαίρη Χρονοπούλου»

Σε περίπτωση, όμως, που ο Κώστας Γιαννόπουλος δεν επιθυμεί να μετατραπεί το σπίτι της αείμνηστης ηθοποιού σε μουσείο, τότε πρέπει να προβλεφθεί η διαδικασία αποθήκευσης των πολύτιμων αυτών αντικειμένων. Η κίνηση αυτή του δικηγόρου προκάλεσε έκπληξη στο «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς ο πρόεδρος Κώστας Γιαννόπουλος έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του οργανισμού, που είναι η ίδρυση μνημείου, αλλά και η καθιέρωση βραβείου «Μαίρη Χρονοπούλου».

«Εμείς, η οικογένεια της Μαίρης, όπως μας αποκαλούσε, το “Χαμόγελο του Παιδιού”, τα παιδιά της, τα 35.000 παιδιά που έλεγε ότι έχει, θέλουμε να την ευχαριστήσουμε γι’ αυτό που έκανε πριν φύγει από τη ζωή, για την τιμή που μας έκανε να μας θεωρεί οικογένειά της. Θα ήθελα, όμως -γιατί μπορεί να ειπωθούν, και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τη Μαίρη, νομίζω τα έχουν πει όλα-, θα ήθελα να πω κάτι πολύ σημαντικό. Εδώ, λοιπόν, που θα υπάρχει ένα μνημείο της Μαίρης μόνιμο, θα υπάρχει η ταμπέλα “Μαίρη Χρονοπούλου, ηθοποιός”. Αγαπούσε τα παιδιά, αυτή ήταν η τελευταία της επιθυμία» έχει πει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Το σπίτι στην Παιανία

«Επειδή, λοιπόν, αγαπούσε τα παιδιά και επειδή όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός της σε μια έφηβη δεκαπέντε χρόνων, που ήταν στα γενέθλιά της -τα τελευταία γενέθλιά της, τα εκατό, που έγραφε πάνω στην τούρτα-, είδαμε ένα βουβό κλάμα και μας είπε “έφυγε η φίλη μας”… Σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια να τιμήσουμε τη Μαίρη, καθιερώνουμε μια επέκταση της δράσης μας για τη φροντίδα των παιδιών και νέων που προχωρούν στη ζωή τους μετά τα δεκαοκτώ ως φοιτητές, με το διαμέρισμα που είχε εκτός από αυτό το σπίτι, με το διαμέρισμα που είχε παραχωρήσει στο “Χαμόγελο του Παιδιού”. Αυτή τη στιγμή δύο κορίτσια τελείωσαν το πανεπιστήμιο -τελειώνει το διδακτορικό της τώρα η μία- και προχώρησαν τη ζωή τους- και πρόλαβε να τα δει.

Σε αυτή την επιτυχημένη προσπάθεια, λέμε ότι η Φροντίδα Νέων Παιδιών και Νέων “Μαίρη Χρονοπούλου” γίνεται πραγματικότητα. Υπήρχε, αλλά από σήμερα παίρνει και το όνομά της και θα καθιερωθεί και ένα βραβείο στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου, ένα βραβείο σαν αυτό που είχε πάρει στα χέρια της από το γιο μου τον Ανδρέα, “Ανδρέας Γιαννόπουλος” - της άρεσε γιατί ήταν αγαλματάκι. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, γιατί όταν ένα παιδί δεκαοκτώ χρόνων, είτε είναι σε κάποιο χώρο είτε είναι σε κάποια οικογένεια, μεγαλώνει με δυσκολία, δεν μπορεί να σπουδάσει, δεν μπορεί να προχωρήσει, θα χρειαστεί ένα διαμέρισμα, θα χρειαστεί υποστήριξη, θα χρειαστεί το χαρτζιλίκι, θα χρειαστεί όλα αυτά που χρειάζεται το παιδί μας, που το στέλνουμε να σπουδάσει είτε στην Αθήνα είτε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος… Έχει όνομα πλέον, λέγεται “Μαίρη Χρονοπούλου”» είχε ανακοινώσει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», μιλώντας στην «ΟΝ time», τόνισε: «Στα σαράντα της Μαίρης θα γίνουν αυτά που υποσχεθήκαμε την ημέρα που κάναμε την κηδεία: Τα βραβεία “Μαίρη Χρονοπούλου”, η δράση για την υποστήριξη νέων που προχωράνε την επαγγελματική τους ζωή και τη φοιτητική τους ζωή και δεν έχουν τα μέσα - και το σπίτι της Μαίρης θα παραμείνει όπως έχει και θα λέγεται “Το σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου”. Κυρίως, θα συμμετέχουν τα παιδιά στις δράσεις αυτές. Το μόνο που ήθελε η Μαίρη ήταν να… φύγει ήρεμα. Το σπίτι θα παραμείνει όπως έχει εσωτερικά και εξωτερικά».

Δημοσιεύθηκε στην Ontime