«Δεν έχω κάνει τίποτα, κάντε μου τον ορό της αλήθειας», φώναζε η 56χρονη Μαρία Σαμπανιώτη, που έμεινε γνωστή στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά ως η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα που οδήγησε στον θάνατο τρία άτομα.

@parapolitika Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα #parapolitikagr #crimes #crimestories #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr


Μαρία Σαμπανιώτη: Πήγα να κάνω ένα καλό και πώς έμπλεξα έτσι, Θεέ μου!

Ήταν 18 Ιανουαρίου 1992, όταν επτά άτομα από την ίδια γειτονιά μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και στο Νοσοκομείο Μεταξά σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς είχαν υποστεί βαρύτατη τροφική δηλητηρίαση.

Και οι επτά είχαν δοκιμάσει από την ίδια ζύμη για τηγανόψωμα που είχε προσφέρει ως «δώρο» στις οικογένειες Μουστοπούλου και Κληματσά η γειτόνισσά τους Μαρία Σαμπανιώτη.

*Διαβάστε εδώ: Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Το χρονικό της αποτρόπαιας δολοφονίας της Άννας Νικολάου

Τα αποτελέσματα του ελέγχου από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε υπολείμματα της ζύμης και στα ψημένα τηγανόψωμα έδειξαν ότι αυτά που έφαγαν οι γείτονες της Σαμπανιώτη περιείχαν παραθείο, ενώ η ζύμη που έφαγε η ίδια και η οικογένειά της ήταν «καθαρή».

Η 56χρονη υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε ιδέα πώς βρέθηκε μέσα στη ζύμη της το δηλητήριο που χρησιμοποιείται σε γεωργικά φάρμακα και εντομοκτόνα.

«Δεν είμαι νέα νοικοκυρά. Δεν μπορώ να μπερδέψω το αλάτι με το δηλητήριο. Πήγα να κάνω ένα καλό και πώς μπλέχτηκα έτσι, Θεέ μου!», είπε χαρακτηριστικά.

Έπειτα από την έρευνα των αστυνομικών, αποδείχθηκε ποιο ήταν το κίνητρο της Σαμπανιώτη πίσω από την πράξη αυτή, που οδήγησε στον θάνατο τον Θεόδωρο Μουστόπουλο, την Ειρήνη και τον Αντώνη Κληματσά.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Σαμπανιώτη ήθελε να παντρέψει τις κόρες της με τον Κώστα Μουστόπουλο και τον Αντώνη Κληματσά, όμως εκείνοι αρνήθηκαν και έτσι αποφάσισε να εκδικηθεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους με αυτόν τον φρικτό τρόπο.

Βέβαια, η Μαρία Σαμπανιώτη αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι κάποιος άλλος έριξε το δηλητήριο στη ζύμη. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ως ύποπτη τη γειτόνισσά της Αγάπη Κοασίδου, ενώ άφησε υπαινιγμούς και για την κόρη της, Ελισάβετ.

Η δίκη της 56χρονης ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του ίδιου έτους. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη, καταδικάζοντάς την σε τρεις φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη, με την ίδια να επαναλαμβάνει την αθωότητά της και να ζητεί τον «ορό της αλήθειας».

Η ποινή της «σατανικής νοικοκυράς με τα τηγανόψωμα» δεν άλλαξε ούτε στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών το 1997, αλλά ούτε και μετά την επανεκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο το 2000.

Τελικά, η Μαρία Σαμπανιώτη αποφυλακίστηκε το 2011, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 19 ετών για τη δολοφονία τριών ανθρώπων.