Πρώτη χρονιά στο MLS ο Γιώργος Γιακουμάκης - σε μια χώρα και ένα πρωτάθλημα στα οποία βρέθηκε από… σπόντα διανθισμένη από ιστορικά επιτεύγματα! Ο Γιακουμάκης έβαλε πρόσφατα από κάτω τους συνυποψηφίους του για την αναγνώριση της καλύτερης μεταγραφής της χρονιάς, Λίο Μέσι και Έντουαρντ Λόουεν. Κόκκινο χαλί στρωμένο, αμέτρητα λαμπερά φώτα, καταιγίδα αστερόσκονης, χολιγουντιανό σκηνικό, λοιπόν, με τον διεθνή φορ επί σκηνής και τους διοργανωτές να ανακοινώνουν τα επιτεύγματά του.


Tα κατορθώματα του Γιώργου Γιακουμάκη

● Νέος παίκτης της χρονιάς («MLS Newcomer of the Year»).
● Τερμάτισε τρίτος στο Golden Boot που παρουσίασε η Audi Race.
● Είχε τα περισσότερα γκολ του πρωταθλήματος ανά 90 λεπτά συμμετοχής.
● Έγινε ο δεύτερος πιο γρήγορος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος που έφτασε σε διψήφιο αριθμό γκολ στο MLS (10 γκολ στα πρώτα 766 λεπτά δράσης του).
● Τα 17 γκολ που σημείωσε ήταν τα περισσότερα στην ιστορία της Ατλάντα Γιουνάιτεντ μετά τον Μαρτίνεθ (2017-19).
● Ονομάστηκε «MLS Παίκτης του Αγώνα» από την Continental Tire για την 27η αγωνιστική.
● Κέρδισε τιμητικές διακρίσεις AT&T 5G Goal of the Matchday για τη 13η αγωνιστική. Ο Γιώργος Γιακουμάκης με τις διακρίσεις του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μάς δίνει την ευκαιρία να… ξανασυστηθούμε με το αμερικανικό πρωτάθλημα. Το MLS (Major League Soccer) είναι το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ιδρύθηκε λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994. Τα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος, το οποίο είχε δέκα ομάδες, δεν ήταν παραγωγικά. Χάθηκαν εκατομμύρια δολάρια από τους τότε επενδυτές, ενώ όλα τα ματς διεξάγονταν σε γήπεδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου, με τις γραμμές στο χορτάρι να είναι από εκείνο το άθλημα και όχι τις γραμμές του «κανονικού» ποδοσφαίρου.


Άλλαξαν τα πράγματα

Τα πράγματα με την είσοδο του 21ου αιώνα όμως άλλαξαν. Διαφημίσεις, νέοι επενδυτές από την Ευρώπη και η δημοφιλία του ποδοσφαίρου δεν γινόταν να μην επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Το πρωτάθλημα πήρε τη γνωστή για τους Αμερικανούς μορφή των περιφερειών και των playoffs και έτσι άρχισε να ανθεί. Απουσία υποβιβασμών και προβιβασμών, draft και salary cap (οικονομικά όρια ομάδων για τα συμβόλαια παικτών) έκαναν το άθλημα πανομοιότυπο με αυτό του NBA και του NFL. Αυτός όμως που εκτόξευσε τη δημοτικότητα του MLS παγκοσμίως ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο θρυλικός Άγγλος μέσος πήρε το 2007 μεταγραφή από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους Λος Άντζελες Γκάλαξι με πενταετές συμβόλαιο πολλών μηδενικών.


Η ελληνική ενδεκάδα των ποδοσφαιρικών μεταναστών

Το κάλεσμα ξένων ποδοσφαιριστών από όλο το κόσμο στο MLS δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους και τους Έλληνες επαγγελματίες που δεν διστάζουν να ξενιτευτούν στην Αμερική! Οι ποδοσφαιρικοί μετανάστες με γαλανόλευκο διαβατήριο που προκλήθηκαν από το… «American Dream» είναι ήδη 10: Γιακουμάκης, Φούντας, Κούτσιας, Ηλιάδης, Παντέμης, Παναγιώτου, Τσακίρης, Αντώνογλου, Ταμπάκης, Τζιωνής. Την… ενδεκάδα συμπληρώνει ο Ουίλ Τραπ, καταγόμενος από τη Μικρά Ασία. Στο «κάδρο» εντάσσεται με έμμεση ελληνική προέλευση και ο Κάρολ Σβιντέρσκι. Ο Πολωνός φορ που πέρασε από τον ΠΑΟΚ και τη Super League.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Athletic» αποκάλυψε πως ουσιαστικά η Σέλτικ τον εξώθησε να αποχωρήσει από τον σκωτσέζικο σύλλογο, σημειώνοντας ότι ο τεχνικός της ομάδας Άγγελος Ποστέκογλου δεν τον εμπιστεύονταν. Ουδέν κακόν αμιγές καλού… Τον Φεβρουάριο υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ, όπου οι Κέλτες τον έδωσαν για 4.800.000 δολάρια. Με απολαβές περίπου 30.000 δολάρια την εβδομάδα, ο διεθνής φορ σκοράρει κατά ριπάς μέσα στο πεντάμηνο και κατάφερε να παίξει και στο πρόσφατο ματς των MLS All Stars. Πριν καν συμπληρώσει τέσσερα χρόνια καριέρας στο εξωτερικό έχει σημειώσει 75 γκολ, φτάνοντας συνολικά τα 100! Εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2020 είχε πετύχει στην καριέρα του μόλις 25 γκολ.

ΑΛΕΞ ΤΑΜΠΑΚΗΣ

Από τα γκολπόστ της Παιανίας (αφού από 7 ετών ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Τάκη Οικονομόπουλου) και από τα 15 του στις προπονήσεις της βασικής ομάδας του Παναθηναϊκού, μαζί με τους Τζόρβα, Καπίνο, Καρνέζη, Κοτσόλη, όπου ανδρώθηκε, μέχρι και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2014. Μισός Αμερικανός, με τη μητέρα του να έχει εθνικότητα ΗΠΑ και απόγονος Έλληνα πατέρα, ο Άλεξ Ταμπάκης γεννήθηκε στη Βούλα το 1992 και στα 24 χρόνια του υπέγραψε στη νεοσύστατη Ατλάντα Γιουνάιτεντ του MLS. Έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Σήμερα ο Ταμπάκης αγωνίζεται στη Νιου Μέξικο Γιουνάιτεντ, ομάδα Β΄ κατηγορίας (USL), ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα των Τσάρλεστον και Νορθ Καρολάινα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τον ανακάλυψαν και τον ενέταξαν στην ακαδημία της ομάδας σε ηλικία 8 ετών. Πολύ νέος ο 19χρονος επιθετικός αποφάσισε να ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Έχει υπογράψει τετραετές συμβόλαιο αξίας 2.000.000 δολαρίων με τη Σικάγο Φάιαρ. Ο προπονητής που τον καθοδηγεί εκεί είναι ο Φρανκ Κλόπας, η παλιά δόξα του αμερικανικού soccer και της ΑΕΚ, που ανοίγει την πόρτα του MLS για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές στην πόλη του Μάικλ Τζόρνταν. Οι Σικάγο Φάιαρ δεν φτάνουν σε δημοτικότητα στη μεγαλούπολη τους Μπουλς και το μπάσκετ. Όμως έχουν καταστεί εδώ και χρόνια μια σταθερή δύναμη στο MLS.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΦΟΥΝΤΑΣ

Έκανε το «μπαμ» τον Μάρτιο του 2022, όταν ακόμα έπαιζε στη Ραπίντ Βιέννης και τον «τσίμπησαν» ως ελεύθερο οι υπεύθυνοι της Ντι Σι Γιουνάιτεντ. Εξασφάλισε τριετές συμβόλαιο 7.000.000 δολαρίων. Ενεργό μέλος της Εθνικής Ελλάδας, από τις πρώτες επιθετικές λύσεις του Γκουστάβο Πογέτ, όταν στρέψει κατά τη διάρκεια του αγώνα το βλέμμα του πίσω στον πάγκο. Τον ανακάλυψε ο Σαβέβσκι το 2012 και χωρίς καν να έχει κλείσει τα 17 του έκανε την πρώτη εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ. Όταν οι «κιτρινόμαυροι» υποβιβάστηκαν το 2013, ο Φούντας ξενιτεύτηκε για πρώτη φορά για να παίξει στην Αυστρία με τα χρώματα της Σάλτσμπουργκ. Η χώρα αυτή αποτέλεσε το εφαλτήριο για τις ΗΠΑ.

ΟΥΙΛ ΤΡΑΠ

Ο Μικρασιάτης παππούς του Ουίλιαμ Αλεξάντερ Τραπ, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, ήταν και αυτός ποδοσφαιριστής. Ο Ουίλ, αμυντικός χαφ, άρχισε στα 20 του να παίζει επαγγελματικά για την Κολόμπους Κριού. Οκτώ χρόνια με την αγαπημένη του ομάδα από το Οχάιο, πήρε μεταγραφή στην Ίντερ Μαϊάμι, όπου δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Στη Μινεσότα Γιουνάιτεντ απολαμβάνει μια δεύτερη καριέρα σε ηλικία 30 ετών. Έχει 20 συμμετοχές με την Εθνική ΗΠΑ, ενώ διαθέτει και ελληνικό διαβατήριο.

ΤΖΑΚ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γεννημένος στις 5 Ιουνίου 2004, τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον σε ηλικία 19 ετών. Παίζει στη θέση του κεντρικού αλλά και επιθετικού χαφ. Γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, ο προπάππους του μετακόμισε στην Αμερική από την Κάρπαθο το 1921, ενώ οι γονείς της γιαγιάς του ήταν από την Κύπρο.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Γεννήθηκε στη Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας το 2005 από ελληνικής καταγωγής πατέρα και Πορτογαλίδα μητέρα. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες των Σαν Χοσέ Ερθκουέικς. Το 2021, σε ηλικία 16 ετών, η πρώτη ομάδα τού πρόσφερε τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο. Χρυσή στιγμή μέχρι τώρα στην καριέρα του η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων Κ20, όπου σημείωσε ένα γκολ επί της Εθνικής Σλοβακίας.

ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Πριν από τέσσερα χρόνια παίζοντας στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού όνειρό του ήταν να παίξει για την πρώτη ομάδα. Τώρα σε ηλικία 22 ετών, αν και δεν τα κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δεν το έβαλε κάτω. Πέτυχε διετές συμβόλαιο με τη Μόντρεαλ, η οποία τον δάνεισε στην Ατλέτικο Οτάβα και προσπαθεί από τη θέση του μέσου να ξεκινήσει νέα πορεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Αν η μετακίνηση του Μπέκαμ στο MLS ανέδειξε τις δυνατότητες του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, ο Μέσι θα μπορούσε να είναι αυτός που θα το εκτοξεύσει. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 -η ανάθεσή του έγινε την ημέρα που ο Τζιάνι Ινφαντίνο τυχαία ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του για τη FIFA-, που οι ΗΠΑ θα συνδιοργανώσουν με τον Καναδά και το Μεξικό, και με τον Μέσι πλέον παίκτη του MLS, η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σε νέα επίπεδα τα επόμενα τρία χρόνια.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ

Όταν ο «Μπεκς» έφερε το περασμένο καλοκαίρι στις ΗΠΑ τον Λιονέλ Μέσι, ο «Guardian» έγραψε και περιέγραψε εύγλωττα και με σαφήνεια τη διάσταση που έχει δώσει ο Βρετανός επιχειρηματίας στο αμερικανικό πρωτάθλημα: «Ο Μπέκαμ αναμφίβολα άλλαξε το ποδοσφαιρικό τοπίο στις ΗΠΑ. Μετέτρεψε το MLS σε κομμάτι της mainstream αμερικανικής αθλητικής κουλτούρας και το ανέδειξε σε προορισμό για μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του ποδοσφαίρου. Τώρα έπεισε και τον κορυφαίο των κορυφαίων να συνεχίσει εκεί την καριέρα του». Η μετακίνηση του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι αποτελεί μια επενδυτική κίνηση.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΚΑΜ

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν ο πρώτος που είδε τις προοπτικές διείσδυσης του ποδοσφαιρικού νοήματος στα μυαλά των Αμερικανών, που δεν είχαν άλλα μάτια ει μη μόνο για μπέιζμπολ, μπάσκετ και ράγκμπι. «Δεν ήρθα για να είμαι superstar αλλά για να δουλέψω σκληρά. Για μένα όλα έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Έρχομαι για να κάνω τη διαφορά στο γήπεδο. Για αυτό έρχομαι στις ΗΠΑ, για να παίξω ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει με το στιλό στο χέρι πάνω από το συμβόλαιο των Λος Άντζελες Γκάλαξι… Και άφησε ήδη το στίγμα του στο Αμερικανικό ποδόσφαιρο…

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή