Πενήντα χρόνια συµπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από εκείνο τον Νοέµβριο µέχρι και σήµερα, µια σειρά από συζητήσεις έχουν στραφεί στην περίφηµη Γενιά του Πολυτεχνείου. Εκείνους τους νέους που µε κεντρικό σύνθηµα «Ψωµί - Παιδεία - Ελευθερία» αποφάσισαν να αντισταθούν στη δικτατορία. Η 17η Νοεµβρίου του 1973 σηµατοδότησε την αφετηρία για µια νέα πολιτική εποχή: τη Μεταπολίτευση. Ορισµένοι από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ηµερών, τα παιδιά του Πολυτεχνείου, έχοντας ως «προσόν» τον αντιδικτατορικό αγώνα, ακολούθησαν πολιτική σταδιοδροµία στα χρόνια της ∆ηµοκρατίας. Μάλιστα, κάποιοι από εκείνους τους νέους αντιφρονούντες υπήρξαν στη συνέχεια πρωταγωνιστικά στελέχη της πολιτικής ζωής της χώρας. Και η διαδροµή τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Μαρία Δαμανάκη

Ηταν µια από τις φωνές στον ραδιοφωνικό σταθµό των «Ελεύθερων Πολιορκηµένων», όπως αυτοαποκαλούνταν οι φοιτητές που βρίσκονταν στο κτίριο της σχολής, επί της οδού Πατησίων. Η πολιτική της δράση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 εντός της Αριστεράς. Μέλος της ΚΝΕ, έλαβε µέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Μετά την πτώση της χούντας, εξελέγη βουλευτής, αρχικά µε το ΚΚΕ και εν συνεχεία µε τον Συνασπισµό, όπου και εξελέγη πρόεδρος το 1991. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής. Από το 2009 έως και το 2014 ήταν επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

damanaki

Κώστας Λαλιώτης

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήµατος (ΠΑΣΟΚ), µέλος της Κεντρικής Επιτροπής, από το 1974, και µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου από το 1976. Ηταν υπεύθυνος του περιοδικού «Αγωνιστής» της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (1975-1977) και εκδότης και µέλος της διεύθυνσης της εβδοµαδιαίας εφηµερίδας «Εξόρµηση» (1977-1985), κοµµατικού εντύπου του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής το 1991 και έχει περάσει από πολλά κυβερνητικά πόστα. Τελευταία φορά κατήλθε στις εκλογές το 2015, επιλέγοντας τη 12η (και τιµητική) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

laliotis_2

Στέφανος Τζουμάκας

Από τις πλέον γνωστές µορφές του Πολυτεχνείου, καθώς ήταν από τους «µπροστάρηδες» του φοιτητικού κινήµατος και των καταλήψεων της Νοµικής. Μαζί µε τους Λαλιώτη και Σταµέλο εκπροσώπησαν τους φοιτητές στις διαπραγµατεύσεις µε τον Στρατό πριν από την είσοδο του τανκ. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ/ ΕΣΑ. Υπήρξε γενικός γραµµατέας και πρόεδρος της ΕΦΕΕ και ιδρυτικό µέλος του ΠΑΣΟΚ. Εχει διατελέσει υφυπουργός Μεταφορών, υφυπουργός Παιδείας, υπουργός Εργασίας και υπουργός Γεωργίας. Το 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το 2013 την πρόθεσή του να προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Το 2019 συνεργάστηκε µε το ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα, και το 2022 ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης. Φέτος διεκδίκησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα έχει παραπεµφθεί προς διαγραφή στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος έπειτα από απόφαση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.

tzoumakas

Νίκος Μπίστης

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ΚΝΕ, μεταπήδησε στον Συνασπισμό και από εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2004 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Υπήρξε στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

mpistis

Μίμης Ανδρουλάκης

Μέλος της Συντονιστικής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διώχθηκε από τη χούντα. Από την Αντι-ΕΦΕΕ εντάχθηκε στην ΚΝΕ και στη συνέχεια υπήρξε ενεργό στέλεχος του ΚΚΕ. Στενός συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη από το 1974 έως το 1989. Συνέχισε στον Συνασπισμό, όπου υπήρξε βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Από το 1990, πήρε μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για την υπέρβαση του σχίσματος ΠΑΣΟΚ - Αριστεράς και έμεινε ανένταχτος στον χώρο της Αριστεράς. Στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1993 και μετά στήριξε το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η απόπειρα πολιτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη απέτυχε. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποστήριξε ξανά το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας. Επανεκλέχθηκε το 2007, το 2009 και στις διπλές εκλογές του 2012, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του. Είναι πολύ γνωστός για το συγγραφικό του έργο.

androulakis

Νάντια Βαλαβάνη

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα μέσα από την ΚΝΕ και την Αντι-ΕΦΕΕ. Συνελήφθη το 1974 και, έπειτα από πολύμηνη ανάκριση, παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε με την κατάρρευση της δικτατορίας στο τέλος Ιουλίου του 1974. Εμεινε οργανωμένη στο ΚΚΕ μέχρι το 1989. Από το 2007 συμμετείχε στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη. Εξελέγη βουλευτής το 2012 και το 2015. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2015. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αποχώρησε από το κόμμα, λόγω της διαφωνίας της με το τρίτο Μνημόνιο. Το 2015 ήταν υποψήφια με τη Λαϊκή Ενότητα και στις τελευταίες εκλογές με το ΜέΡΑ25.

valavani

Αλέκος Αλαβάνος

Ως φοιτητής, είχε ενεργό συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι’ αυτόν τον λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Νόμο 509. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στην ΕΣΑ. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ΚΚΕ, έχοντας διατελέσει και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Με το ΚΚΕ εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1984. Επίσης, ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 με το ευρωψηφοδέλτιο του (ενιαίου) Συνασπισμού. Οταν το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό (1991), ο Αλ. Αλαβάνος παρέμεινε στον δεύτερο. Από το 2004 έως και το 2009 διετέλεσε πρόεδρος του κόμματος, έχοντας υπάρξει επίσης βουλευτής. Τον Απρίλιο του 2011 ίδρυσε το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος. Τον Μάιο του 2013 ίδρυσε νέο πολιτικό κόμμα, το «Σχέδιο Β».

alavanos

Δημήτρης Γόντικας

Ηταν 19 Φεβρουαρίου του 1974 όταν αίφνης ανακοινώθηκε η εξάρθρωση παράνομου κλιμακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και της Αντι-ΕΦΕΕ (35 μέλη στο σύνολο). Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος παρέμεινε στη Γενική Ασφάλεια μέχρι τις 11 Ιουλίου. Μέχρι και σήμερα η ζωή του είναι άρρηκτα και αταλάντευτα συνδεδεμένη με τον Περισσό. Εχει διατελέσει βουλευτής του κόμματος δίπλα στον Χαρίλαο Φλωράκη και σήμερα είναι το αρχαιότερο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

gontikas

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»