Σε θρίαμβο για τις δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς διεθνώς εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αργεντινή. Ο Χαβιέρ Μιλέι επικράτησε του Περονιστή, πρώην υπουργού Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα, με 55,6%.

Το ελευθεριακό (libertarian) κόμμα του ελέγχει μόλις 7 από τις 72 έδρες στη Γερουσία και 38 από τις 257 έδρες στη Βουλή, οπότε θα χρειαστεί στήριξη από τα παραδοσιακά δεξιά κόμματα για να κυβερνήσει.


Ο αναρχοκαπιταλιστής Χαβιέρ Μιλέι 

Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι αυτοπροσδιορίζεται ως νεοφιλελεύθερος, αναρχοκαπιταλιστής και αντισυστημικός. Είναι οικονομολόγος αλλά έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής ταντρικού σεξ και ως τηλεπαρουσιαστής, με έφεση στις θεωρίες συνωμοσίας. Δεν έχει παντρευτεί αλλά είναι γνωστό ότι σύντροφός του είναι η 42χρονη ηθοποιός Φατίμα Φλόρες, διάσημη για τις μιμήσεις δημόσιων προσώπων.

Ο Μιλέι δηλώνει, πάντως, ότι η μεγαλύτερη αγάπη του υπήρξε ο σκύλος του ο Κόναν (όνομα που εμπνεύστηκε από την ταινία «Κόναν ο Βάρβαρος»), ένα αγγλικό Μαστίφ, που πιστεύει ότι το γνώρισε προ 2.000 ετών στις ρωμαϊκές αρένες, όταν ο ίδιος ήταν μονομάχος και ο σκύλος ήταν λιοντάρι. Όταν ο Κόναν πέθανε το 2017, ο Μιλέι επισκέφθηκε μέντιουμ για να επικοινωνήσει μαζί του.

Στη διάρκεια εκείνης της τηλεπαθητικής εμπειρίας ο Κόναν τον ενημέρωσε ότι ο Θεός τού αναθέτει την αποστολή να γίνει πρόεδρος της Αργεντινής. Τον επόμενο χρόνο ο Μιλέι πλήρωσε 50.000 δολάρια για να κλωνοποιηθεί ο Κόναν και προέκυψαν πέντε κουταβάκια, στα οποία έχει δώσει ονόματα νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων και τα συμβουλεύεται καθημερινά για πολιτικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Χαβιέρ Μιλέι: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής με το... αλυσοπρίονο που δηλώνει μεγάλος "θαυμαστής" του Τραμπ


Οι πεποιθήσεις του

Ο Μιλέι αρνείται ότι υπάρχει κλιματική κρίση, τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή αλλά και της δημιουργίας αγοράς εμπορίου ανθρώπινων οργάνων. Υπόσχεται να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και το εθνικό νόμισμα, υιοθετώντας το αμερικανικό δολάριο, και να «κομματιάσει» το «κράτος-εχθρό». Για τον λόγο αυτό στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις εμφανιζόταν με αλυσοπρίονο, το οποίο πάντως εγκατέλειψε τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας. Ήταν η περίοδος που φαινόταν να έχει ηττηθεί, μετά και την εμφάνιση σε τηλεοπτική συνέντευξη κατά την οποία εξερράγη από θυμό, δηλώνοντας ότι ακούει φωνές που δεν υπήρχαν.

Την ίδια περίοδο καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον του συμπατριώτη του Πάπα Φραγκίσκου αλλά και της διάσημης τραγουδίστριας Τέιλορ Σουίφτ. Τελικά, όμως, η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 140%, η διαφθορά στις τάξεις των Περονιστών και η διάθεση κυρίως των νεότερων ψηφοφόρων για αλλαγή έδωσαν τη νίκη στο αουτσάιντερ. Τον νέο πρόεδρο (θα ορκιστεί στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο 40 ετών από το τέλος της δικτατορίας, της οποίας είναι υμνητής) έσπευσαν να συγχαρούν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο Ίλον Μασκ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Χάρη Γ. Σαββίδη