Σε «Μέκκα» των ψηφιακών νομάδων φιλοδοξεί να εξελιχθεί η Κρήτη, καθώς αποτελεί δημοφιλή προορισμό για εργαζομένους από όλο τον κόσμο που θέλουν πλέον να εργάζονται σε καλύτερες συνθήκες, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους. Αγναντεύοντας το πέλαγος και το γαλάζιο του ουρανού, με τον ήλιο να «χαϊδεύει» το πρόσωπό τους και απολαμβάνοντας νοστιμότατες παραδοσιακές λιχουδιές και ελληνικό μυρωδάτο καφέ, εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Ποιοι είναι οι ψηφιακοί νομάδες

Οι ψηφιακοί νομάδες, ή digital nomads, είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που η φύση της δουλειάς τους τούς επιτρέπει να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Πολλοί προτιμούν την Ελλάδα και ακόμα περισσότεροι την Κρήτη ως τον ιδανικότερο προορισμό.

Συγγραφείς, σχεδιαστές στον χώρο της μόδας, γραφίστες, επιχειρηματίες, προγραμματιστές, σύμβουλοι ψηφιακού μάρκετινγκ, εργαζόμενοι σε εταιρείες, που μπορούν να κάνουν παρουσιάσεις μέσω Skype, καθώς και άτομα που εργάζονται στους τομείς της Εκπαίδευσης, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των πωλήσεων συνδυάζουν τη δουλειά με έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής.
Βέβαια, εκτός από το Ηράκλειο, κοινότητες ψηφιακών νομάδων υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Αθήνα και τη Ρόδο, όμως η Κρήτη φαίνεται σταδιακά και δυναμικά να κερδίζει τα πρωτεία.

nomas_1

«Είναι υπέροχο να ζεις στην Ελλάδα»

Ενας από τους digital nomads, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόσουα Κλέι, μίλησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το πώς ερωτεύτηκαν με τη γυναίκα του την Κρήτη και έγιναν ψηφιακοί νομάδες: «Μας άρεσε πολύ η ταινία “Zorba the Greek”! Ετσι, τον Ιούνιο του 2019 επισκεφθήκαμε με τη Βίβιαν το Ηράκλειο και διάβασα και το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τα Χανιά και πραγματικά λατρέψαμε τον τόπο. Είμαι λάτρης της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας και στον ελεύθερο χρόνο μου εξερευνούσα την περιοχή. Τελικά, το 2021 μετακομίσαμε στην Κρήτη με τη γυναίκα μου για σχεδόν δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να ξαναφύγουμε, επειδή περιμένουμε παιδί και η Βίβιαν αισθάνεται πιο άνετα στην πατρίδα της, τη Γερμανία. Αλλά σκοπεύουμε να επιστρέψουμε, γιατί είναι υπέροχο να ζεις στην Ελλάδα».

Τζόσουα Κλέι: Πραγματικά λατρέψαμε τον τόπο. Είμαι λάτρης της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας και στον ελεύθερο χρόνο μου εξερευνούσα την περιοχή


«Περνάμε υπέροχα και μαθαίνουμε από τους Κρητικούς να χαλαρώνουμε»

Μία ακόμα digital nomad στην Κρήτη είναι η Ολλανδέζα Λότους Βρέιμα. Μιλώντας στα «Π» χαρακτήρισε τον εαυτό της «ψηφιακή νομά... πλήρους απασχόλησης. Εχω πάει σε περισσότερες από 60 χώρες και τώρα πια μπορώ να αποκαλώ την Κρήτη, την Ελλάδα, σπίτι! Την Ελλάδα την είδα ως μια ευκαιρία για προορισμό ψηφιακού νομάδα, γιατί έχει πλούσια κουλτούρα, όμορφη φύση, φιλοξενία και βρίσκεται σε τέλεια τοποθεσία. Ετσι ξεκίνησα την Avnea και τώρα οργανώνω δράσεις, όπως να κάνω ένα χωριό για νομάδες. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε και ζούμε σε ένα μικρό χωριό στα βουνά της Κρήτης και συνεργαζόμαστε με ανθρώπους περισσότερων των 20 εθνικοτήτων! Περνάμε υπέροχα και μαθαίνουμε από τους Κρητικούς να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα στη ζωή».

nomas_2


Λότους Βρέιμα: Την είδα ως μια ευκαιρία για προορισμό ψηφιακού νομάδα, γιατί έχει πλούσια κουλτούρα, όμορφη φύση, φιλοξενία και βρίσκεται σε τέλεια τοποθεσία


«Το Ηράκλειο διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που οι ψηφιακοί νομάδες»

Με τη σειρά του, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού - Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού, Γιώργος Σισαμάκης, μας είπε ότι το Ηράκλειο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 100 intelligent cities (έξυπνες πόλεις) της Ευρώπης, ύστερα από αξιολόγηση της ψηφιακής πολιτικής του: «Οπότε σε επίπεδο υποδομής είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Το Ηράκλειο διαθέτει πολλά από τα χαρακτηριστικά που οι ψηφιακοί νομάδες αναζητούν σε έναν προορισμό, όπως είναι ο καιρός, η ποιότητα της γαστρονομίας και του πολιτισμού, τα αξιοθέατα, το οικονομικό κόστος ζωής και μετακίνησης και φυσικά το καλό επίπεδο συνδεσιμότητας». Ο κ. Σισαμάκης εξήγησε πως η προτίμηση των digital nomads έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής: «Η αλλαγή του κλίματος έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την προτίμηση του Ηρακλείου από τους ψηφιακούς νομάδες. Ετσι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, πλέον η πόλη δεν αποτελεί απλό πέρασμα, αλλά προορισμό». Τέλος, ο κ. Σισαμάκης σημείωσε πως η συμμετοχή στο δίκτυο νομάδων θα επιτρέψει στην πόλη να εξειδικεύσουν τη στρατηγική τους σε αυτό το «κομμάτι», ενώ πολύ σημαντική είναι και η ανταλλαγή απόψεων με άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του φορέα ΜΙΤ Enterprise Forum, αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει για ένα εξάμηνο 100.000 digital nomads, θα έχει όφελος της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ (!), ποσό που «φέρνει» μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών. Ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. έως το 2035 σε όλη την υφήλιο και η χώρα μας φιλοδοξεί να διεκδικήσει μια καίρια θέση στον νέο παγκόσμιο εργασιακό χάρτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»