Ατζούν Ιλίτζαλι, πενήντα τεσσάρων ετών, γιος Τούρκου εργολάβου και εμπόρου.

Τον ξέρουμε ως Τούρκο επιχειρηματία, ο οποίος εισέβαλε στην ελληνική πραγματικότητα όταν μας έφερε τηλεοπτικά προϊόντα που «αγκάλιασε» το φιλοθέαμον κοινό, όπως το «Survivor», το «The Voice», το «Έχεις ταλέντο», το «Deal» και το «Dancing with the Stars». Πλέον είναι πιθανό να μας συστηθεί -λίαν συντόμως- και ως ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας της Super League. Χώρος όχι άγνωστος, αυτός του ποδοσφαίρου, για τον γεννημένο την 29η Μαΐου -τι σύμπτωση αλήθεια, καθώς πρόκειται για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούποληςτου 1969 στην Αδριανούπολη, εκεί στην Ανατολική Θράκη, πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η οποία κατά τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ορέστη και έφερε το όνομα Ορεστιάδα.

Ο ίδιος πάντως έχει πει ότι «οι πρόγονοί μου κατάγονταν από το Αζερμπαϊτζάν», αν και το γεγονός ότι του αρέσει η Ελλάδα είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Πλέον επιβεβαίωσε και ο ίδιος αυτό που κυκλοφορούσε ευρέως στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες. «Είναι αλήθεια. Πρόσφατα ήμουν στην Ελλάδα, συναντήθηκα με τον πρόεδρο ομάδας στην Ελλάδα. Φάγαμε και συζητήσαμε για την αγορά της. Δεν θα πω όνομα ούτε θα μπω σε λεπτομέρειες, διότι αυτό δεν είναι σωστό», είπε στα τουρκικά ΜΜΕ και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να αγοράσω έναν σύλλογο που θα μας ήταν πολύ χρήσιμος για να δοκιμάσουμε όλα τα καλά ταλέντα που βρήκαμε. Η ομάδα μου έχει τη δύναμη να φέρει τα καλύτερα ταλέντα στον κόσμο, αλλά πώς μπορώ να φέρω τρεις επιθετικούς στη Χαλ για παράδειγμα; Είναι αδύνατο. Για αυτό χρειάζεται άλλος σύλλογος».

Ο Ατρόμητος και ο Βόλος -με χρονική σειρά- ήταν οι ομάδες που τα ΜΜΕ ενέπλεξαν με τον Ατζούν. Χθες έγινε λόγος στα τηλεοπτικά πάνελ μόνο για την ομάδα της Μαγνησίας και συνάντηση Ατζούν - Μπέου σε χασαποταβέρνα, παρουσία της πρώην αθλήτριας του στίβου και πρώην παίκτριας του «Survivor», Κατερίνας Δαλάκα.

Ατρόμητος και Βόλος

Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι οικείος στον Ατζούν Ιλίτζαλι. Βρέθηκε σε αυτόν σχεδόν με το καλημέρα της επαγγελματικής του ζωής. Διότι μικρός μικρός -σε ηλικία 22 ετών- εγκατέλειψε την εκπαίδευσή του και μπήκε στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Αρχικά εργάστηκε ως αθλητικός ρεπόρτερ στο Show TV, καλύπτοντας το ρεπορτάζ της Μπεσίκτας. Ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, Acunmedya, το 2004, φούσκωσε για τα καλά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αφού απέκτησε καμιά δεκαριά βίλες, αυτοκίνητα, σκάφη, ακόμα και ιδιωτικό τζετ, είπε να επενδύσει και στην ποδοσφαιρική βιομηχανία.

Χαλ και Σέλμπουρν

Έκανε την είσοδό του τη σεζόν 2020-21 στη Φορτούνα Σιτάρντ με μια μορφή συνεργασίας που έμεινε αδιευκρίνιστη, διότι σύντομα αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Έμεινε στο ποδόσφαιρο, αλλά έφυγε από την ολλανδική Eredivisie League για τα… μάτια της Χαλ Σίτι και της Championship, δεύτερης τη τάξει κατηγορίας στην Αγγλία. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε ιδρύσει την Exxen στην Τουρκία, η οποία αργότερα επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του UEFA Champions League, του UEFA Europa League και του UEFA Europa Conference League στην Τουρκία για τρεις σεζόν. Πριν από έναν χρόνο προχώρησε σε ακόμα μία ποδοσφαιρική αγορά. Αυτή τη φορά επέλεξε τη γειτονική στο Κίνγκστον απόν Χαλ -πόλη στην οποία εδρεύει η Χαλ- Ιρλανδία και συγκεκριμένα τη Σέλμπουρν, η οποία έχει έδρα στο Δουβλίνο και μετέχει στην ιρλανδική Premier League.

«Έπαθλο» για τους Μαχητές ο Δημήτρης Πέλκας

Οι τηλεοπτικές και οι ποδοσφαιρικές δραστηριότητες του Ατζούν Ιλίτζαλι έχουν συναντηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς ο Τούρκος επιχειρηματίας έχει καταφέρει να τα «παντρέψει». Τον περασμένο Μάιο οι νικητές του «Survivor» -οι Μαχητές εν προκειμένω και όχι οι Διάσημοι- βρέθηκαν στο Κίνγκστον απόν Χαλ και επισκέφθηκαν το MKM Stadium, γήπεδο της Χαλ. Παρακολούθησαν αγώνα της ομάδας έχοντας φτάσει στο Λονδίνο με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Τούρκου μπίζνεσμαν. Ακριβώς το ίδιο έπαθλο είχαν απολαύσει οι νικητές του αντίστοιχου τουρκικού τηλεοπτικού σόου έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι παίκτες του «Survivor» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τον Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στη Χαλ, έχοντας μετακομίσει στην Αγγλία από την τουρκική Φενέρμπαχτσε. Οι Ατζούν Ιλίτζαλι και Δημήτρης Πέλκας διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις. Μάλιστα το αφεντικό της Χαλ βρέθηκε τόσο στον αρραβώνα του όσο και στον γάμο του με την Κυβέλη Μάρδα που είχε γίνει στο Φανάρι. Ο Ατζούν δεν παραβρέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την τελετή αλλά αργότερα στο γλέντι. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει το ζευγάρι στο σπίτι του στο Μαϊάμι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή