Γεννήθηκε και µεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αργότερα µε την οικογένειά του έζησαν στην Κάντζα. Σπλάχνο της Ν.∆., αγαπά να παίζει µε τους δύο γιους του ποδόσφαιρο και µπάσκετ και να ανακαλύπτει νέους ταξιδιωτικούς προορισµούς µε τη γυναίκα του. Ο λόγος για τον γενικό διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Σµυρλή. Τα παιδικά του χρόνια, όπως περιγράφει ο ίδιος στο «S», ήταν ανέµελα και αξέχαστα.

«Είχαµε τη δυνατότητα µε την αδελφή µου, Αννα, να παίζουµε στις αλάνες, να κινούµαστε πιο ελεύθερα και να χτίζουµε φιλίες ζωής. Αξέχαστα, βέβαια, ήταν και τα καλοκαίρια µε τις γιαγιάδες και τους παππούδες στην Κόρινθο και την Κρήτη».

Η πολιτική ήταν πάντα µέσα στο σπίτι τους. Ο πατέρας του Γιάννη Σμυρλή ήταν ενεργός πολιτικά, µεταξύ άλλων πρόεδρος της ∆ΑΚΕ και γενικός γραµµατέας της Α∆Ε∆Υ. Οι συζητήσεις για πολιτικά θέµατα ήταν κυριολεκτικά µέσα στην καθηµερινότητά τους. Κάπως έτσι, λοιπόν, «µπλέχτηκε» κι εκείνος µε την πολιτική.

«Ακούγαµε µαζί ειδήσεις, συζητούσαµε γι' αυτά που διαβάζαµε στις εφηµερίδες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είχα πολύ έντονα ερεθίσµατα και πάντα ήταν στο µυαλό µου ότι, όταν µεγαλώσω, θα είχα κι εγώ τη δυνατότητα να προσφέρω στην κοινωνία µέσω της πολιτικής. Ετσι, έγινα µέλος της ΜΑΚΙ στα χρόνια του Λυκείου και αργότερα στο πανεπιστήµιο ενεργοποιήθηκα στη ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ. Σε ηλικία 21 ετών ήµουν µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕ∆ και λίγο αργότερα εξελέγην ο πρώτος Ελληνας πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Εκτοτε, παράλληλα µε την επαγγελµατική µου πορεία, εδώ και 25 χρόνια, δεν σταµάτησα ποτέ να είµαι πολιτικά ενεργός».

Οι στιγµές στην πολιτική είναι πάντοτε έντονες. Οµως, κάποιες έχουν µείνει χαραγµένες στη µνήµη του Γιάννη Σµυρλή. «Θυµάµαι χαρακτηριστικά, στις αρχές του 2000, την πρώτη µου αποστολή στην Ολοµέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγµα των νέων. Εκείνη την περίοδο, είχαµε αναλάβει οι νέοι της Ευρώπης να καταθέσουµε προτάσεις για το Σύνταγµα της Ευρώπης. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Καταλαβαίνετε τη συγκίνησή µου και τον θαυµασµό που ένιωσα όταν είχα την ευκαιρία να συνοµιλήσω µε αυτή την κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Ιστορίας και σπουδαίο φίλο της Ελλάδας. Είναι χαραγµένη στη µνήµη µου», περιγράφει ο ίδιος.

Οπως είναι λογικό, άλλη µία έντονη στιγµή που έζησε ο Γιάννης Σµυρλής είναι η πρόσφατη προεκλογική περίοδος. «Ξεκινήσαµε µια πολύ δηµιουργική καµπάνια µε τον πρόεδρό µας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εθνικές εκλογές. Η συµµετοχή µου ως γενικού διευθυντή της Ν.∆. ήταν µια τεράστια εµπειρία. Είχαµε πολύ έντονες στιγµές και σίγουρα θα θυµάµαι πάντα εκείνη την Κυριακή, όταν είδαµε µε τον πρόεδρο και όλη την οµάδα το αποτέλεσµα των εκλογών», λέει ο γενικός διευθυντής της Ν.∆.



Η καθηµερινότητά του, έντονη. Αποφορτίζεται, όµως, περνώντας χρόνο µε την οικογένειά του, τη σύζυγό του και τα δυο τους αγόρια. «Προσπαθώ να περνάω ποιοτικό χρόνο µε τα παιδιά µου, τον Κωνσταντίνο και τον Νικόλα. Παίζουµε συχνά µπάσκετ, ποδόσφαιρο, πηγαίνουµε µαζί στο γήπεδο και παρακολουθούµε αγώνες, κάνουµε go kart και απολαµβάνουµε περιπάτους στη φύση. Επίσης, µια από τις όµορφες στιγµές που µοιράζοµαι µε τα παιδιά µου είναι όταν τους διαβάζω παραµύθια το βράδυ. Με τη σύζυγό µου, Ντίµη, µας αρέσει να πηγαίνουµε θέατρο και σινεµά, να ταξιδεύουµε και να ανακαλύπτουµε νέους προορισµούς», λέει περιγράφοντας τις οικογενειακές του στιγµές στο «S».



Μπάσκετ, όµως, δεν παίζει µόνο µε τους γιους του, αλλά και µε τους φίλους του, όταν καταφέρνει να βρει χρόνο. Εκτός από τον αθλητισµό, µε τον οποίο ασχολείται από µικρός, απολαµβάνει να διαβάζει βιβλία Ιστορίας και πολιτικής

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 25/11