Έφυγε από τη ζωή στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 93 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα.

Τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Νέα Ερυθραία κι «έσβησε» στο «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου του 2023, στην Α’ Παθολογική Κλινική. Αιτία θανάτου εκτιμάται ότι είναι το σηπτικό σοκ που προήλθε από εγκολποματίτιδα.

Ο γάμος της με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο έγινε το 1970, με τον οποίο είχε ήδη αποκτήσει μία κόρη, την Υπερμαχεία, η οποία είχε πάρει το όνομά της από τη Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας. Πατέρας της ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικόλαου Πλαστήρα.

Ήταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γνώρισε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο το 1959, στη Γεωγραφική Υπηρεσία του Πεδίου του Άρεως, όπου εργαζόταν.

*Διαβάστε εδώ: Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου

Η Δέσποινα ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό, από τον οποίο είχε πάρει το επίθετο Σερέτη. Φοιτήτρια ακόμη στο Πολυτεχνείο, προσελήφθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το 1954, γνώρισε τον αξιωματικό του στρατού Γεώργιο Παπαδόπουλο. Παντρεμένος κι εκείνος, με τη Νίκη Βασιλειάδη, με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Χρήστο και τη Χρυσούλα. Ο έρωτάς τους έμεινε μυστικός μέχρι το 1959, όταν έμειναν μαζί, στην Πλατεία Αμερικής. Εκεί, στην οδό Σορβόλου, η Δέσποινα θα αγόραζε αργότερα ένα διαμέρισμα με έξι κύρια δωμάτια, έναντι 1,7 εκατ. δραχμών.

Το σκάνδαλο για την εποχή ήταν μεγάλο. Άλλωστε, το δημοφιλές τότε τραγούδι «κυρα-Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει», το οποίο η κοινή γνώμη πίστευε πως είχε γραφτεί για την τότε νόμιμη σύζυγο του Γεώργιου Παπαδόπουλου, ήταν αρκετά... ενοχλητικό.


Το διαζύγιο-εξπρές

Περισσότερα από δέκα χρόνια κράτησε η σχέση τους, μέχρι που η Νίκη Βασιλειάδη αποφάσισε να καταθέσει αγωγή διαζυγίου. Ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να αλλάξει εν μία νυκτί το νόμο και να εκδίδονται διαζύγια-εξπρές. Είναι το περιβόητο «αυτόματο διαζύγιο», που έλεγε ότι όποιος ήταν εν διαστάσει επί επτά συναπτά έτη, τότε έβγαινε το διαζύγιό του αυθημερόν. Ο νόμος πέρασε το βράδυ και το ίδιο βράδυ έγινε η αίτηση για να βγουν τα δύο διαζύγια. Μάλιστα, αφότου βγήκε η απόφαση, το επόμενο πρωί, ο νόμος καταργήθηκε.

Το ζευγάρι αργότερα θα μετακόμιζε σε βίλα στο Λαγονήσι, την οποία είχε παραχωρήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ενώ η Δέσποινα θα γνωριστεί με όλη την επιχειρηματική ελίτ της χώρας - αν και τις πιο στενές σχέσεις είχε με τον Ωνάση, ο οποίος της είχε παραχωρήσει και μια λιμουζίνα για τις επίσημες μετακινήσεις της.

Ως πρώτη κυρία, εμφανιζόταν πολλές φορές στα «Επίκαιρα», στο πλευρό του Παπαδόπουλου, ντυμένη με ταγεράκια, ως καλεσμένη σε βραβεύσεις, εκδηλώσεις, εγκαίνια. Τις περισσότερες εμφανίσεις της, πάντως, τις έκανε στα... γήπεδα. Η Δέσποινα ήταν μεγάλη ποδοσφαιρόφιλος. Φανατική με την μπάλα, παρακολουθούσε μανιωδώς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Και δεν έχανε ευκαιρία να βρίσκεται στη θέση των επισήμων σε πολλά αθλητικά γεγονότα.

Το «μικρόβιο» της το είχε μεταδώσει ο Γιώργος Γάσπαρης. Ο θείος της, αδελφός του πατέρα της, διεθνής αμυντικός ποδοσφαιριστής, μετέπειτα προπονητής και παράγοντας της ΑΕΚ, της μετέδωσε όχι μόνο την αγάπη για την «Ένωση», αλλά και για το ποδόσφαιρο. Είχε και ενεργό ρόλο η Δέσποινα στον αθλητισμό. Για παράδειγμα, το αστέρι της ΑΕΚ Παντελής Νικολάου κατέληξε στην «Ένωση», παρότι είχε κλείσει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, έπειτα από απαίτηση της Δέσποινας Παπαδοπούλου, όπως ομολογεί ο ίδιος, καθώς και του θείου της.

Ήταν αυθόρμητη και πολλές δηλώσεις της είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Έλεγε ότι ο σύζυγός της δεν μισούσε τους κομμουνιστές ή ότι οι εξόριστοι έκαναν... διακοπές κι έπαιζαν τένις. Μικρή σημασία έχει.

Τον Σεπτέμβριο του 1974, της ασκήθηκε δίωξη για απάτη εις βάρος του Δημοσίου από κοινού με υπαλλήλους, που κατηγορήθηκαν ότι της χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις πως εργαζόταν σε δημόσια θέση. Κατηγορήθηκε ότι εισέπραξε 750.000 δραχμές, τις οποίες επέστρεψε, για να αθωωθεί το 1976. Στη συνέχεια, ερευνήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της, για να διαπιστωθεί ότι ο Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα κι εκείνη το διαμέρισμα της οδού Σορβόλου, για τα οποία δεν προέκυψε κάτι παράνομο και δόθηκαν προίκα στα παιδιά τους. Από το καλοκαίρι του 1996, όταν ο δικτάτορας διακομίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Λαϊκό Νοσοκομείο, εκείνη στάθηκε δίπλα του και στα τρία χρόνια της νοσηλείας του, μέχρι το τέλος. Μάλιστα, στην κηδεία παρευρέθηκε μαζί με την πρώτη σύζυγο του Παπαδόπουλου.