Θέλετε να µάθετε τι φορούσαν και τι φοράνε ακόµα οι εστεµµένες όταν κάθονται στο µπουντουάρ τους; Στην καθηµερινότητά τους, σε ιστορικές συναντήσεις, µε ή χωρίς τιάρες; Οι ιστορίες υψηλής αρωµατοποιίας ζωντανεύουν µε κάθε επισηµότητα. Τριαντάφυλλα, µιµόζα και γιασεµί; Αιθέρια έλαια και πατσουλί;

Για κάθε πρωταγωνιστή της ιστορίας, το µπουκάλι κρύβει µυστικά, ίσως ακόµη και από την παιδική του ηλικία. Μνήµες και συναισθήµατα που λειτουργούν σχεδόν θεραπευτικά. Για τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν πάντοτε η µπλε ώρα. Οπως και το -κλασικό- «Νο 5» της Chanel. Ο βασιλιάς Κάρολος, για να δώσουµε και ένα ανδρικό tip, προτιµά το «Eau Sauvage» του ιστορικού οίκου Dior. Αυτό που διαφηµίζει και ο Τζόνι Ντεπ, αν και οι δυο τους δεν έχουν και τόσα κοινά. Οσο για την Κέιτ Μίντλετον, προτιµά λευκή γαρδένια.

∆ιαφήµιση

Τι άρωµα όµως φορούσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στον γάµο της µε τον πρίγκιπα Κάρολο; Αυτό µετρηµένοι το γνωρίζουν. Η βιωσιµότητα αποτελεί λέξηκλειδί και για τον µαγικό κόσµο των αρωµάτων. Και οι «γαλαζοαίµατες» συµβάλλουν µε τον τρόπο τους, χωρίς να το επιδιώκουν. Το γνωρίζουν, όµως, πως επιλέγοντας µία φίρµα αυτοµάτως της κάνουν διαφήµιση. Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό και πάντα θα συµβαίνει. Είναι νόµος του εµπορίου, απαράβατος, πως οι διασηµότητες µόνο να αβαντάρουν τις πωλήσεις ενός προϊόντος -οποιουδήποτε- µπορούν. Το αντίθετο, αποκλείεται. Τα µέλη της βασιλικής οικογένειας, για να συγκεκριµενοποιήσουµε, είναι γνωστά για την καθιέρωση πολλών ενδυµατολογικών τάσεων.

Kέιτ Μίντλετον, για παράδειγµα, ήταν εκείνη που επαναλάνσαρε τα σετ, τα φορέµατα που είναι ασορτί µε ζακέτα, γόβες και στέκα, και η Μέγκαν Μαρκλ µπορεί να εµφανίζεται µε κάπα, µε ζιβάγκο, ανδρικά κοστούµια αλλά και πρετ-απορτέ από τον  Zara. Στην επιλογή των αρωµάτων, τώρα, τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά. Γιατί µπορεί να µη φαίνεται τι άρωµα φοράς, αλλά ποτέ δεν ξεχνάς αυτή την αίσθηση, τη µυρωδιά στο δέρµα, µία ιδιαίτερη κολόνια που αφήνει ανεξίτηλο σηµάδι στη µνήµη.  Η βασίλισσα Ελισάβετ δύσκολα αποχωριζόταν το «L’Heure Bleue» του οίκου Guerlain, ένα πικάντικο εσπεριδοειδές µε ξηρό άρωµα πούδρας, γλυκάνισο και περγαµόντο. Ενα κλασικό άρωµα το οποίο δηµιουργήθηκε το 1912. Φορούσε όµως και το «No 5» της Chanel, όπως διαβάζουµε σε επιστολή της του 1955, που φιλοξενείται τώρα στην αναδροµική έκθεση του Μουσείου Victoria & Albert για την  Gabrielle  «Coco» Chanel.

Προσωπικότητα

Μπορεί ωστόσο ένα άρωµα να αποκαλύψει στοιχεία για την προσωπικότητα εκείνου που το φοράει; Στο πολυσυζητηµένο βιβλίο του µε τίτλο «Ρεζέρβα», ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε ότι ο πατέρας του Κάρολος «πάντα µύριζε διάφορα. Το φαγητό, τα τριαντάφυλλα, τα µαλλιά µας. Μπορεί και να ήταν λαγωνικό σε µια άλλη ζωή. Του ήταν δύσκολο µάλλον να µυρίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την προσωπική του µυρωδιά. Το ‘‘Eau Sauvage’’ το έβαζε στα µάγουλά του, στον λαιµό του, ακόµη και στο πουκάµισό του. Λουλουδάτο και πιπεράτο, ήταν φτιαγµένο στο Παρίσι. Το έγραφε στο µπουκάλι. Κάτι που µε έκανε να σκεφτώ τη µαµά». Ολα για τη µητέρα του...

Η Κέιτ Μίντλετον, πάντως, για τον γάµο της µε τον πρίγκιπα Ουίλιαµ, το 2011, επέλεξε ένα ανοιξιάτικο άρωµα µε λευκές, ανθισµένες νότες από το όχι και τόσο αναγνωρίσιµο βρετανικό brand «Illuminum». Ισως να επηρεάστηκε από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, που είχε επιλέξει άρωµα από λευκά λουλούδια για την ηµέρα του γάµου της το 1981, το «Quelques Fleurs» του Houbigant, µε γιασεµί, κρίνο και τριαντάφυλλο. Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε κι ένα ακόµη αγαπηµένο άρωµα της µητέρας του, το «First» του οίκου Van Cleef & Arpels, µε νότες γιασεµιού, κεχριµπαριού και σανταλόξυλου, ακόµη µία δυνατή ανάµνηση από εκείνη.  Η αξέχαστη Γκρέις Κέλι, από την άλλη, προτίµησε άρωµα της Creed για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό. Ο σύζυγός της είχε µάλιστα παραγγείλει το «Fleurissimo» ως δώρο για την ηµέρα του γάµου τους. Ιστορίες µε µπαχαρικά, µε απαλές νότες από αιθέρια έλαια, γιασεµί και φρέζια. Προσθέστε και λίγα εσπεριδοειδή, λεβάντα, καπνό και µανταρίνι, µέλι, κανέλα, σταφύλια και γκρέιπφρουτ... Οσο για τη δούκισσα του Σάσεξ, επιµένει ότι αγαπάει το «Wild Bluebell» του Jo Malone. Ο Ιούδας µύριζε υπέροχα. Και η Μέγκαν Μαρκλ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής