Το ταλέντο τους στη ροµποτική απέδειξαν οι µαθητές της οµάδας «The Inventors», οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της προπονήτριάς τους, ∆ανάης Μπρίλλη, κατέλαβαν την πρώτη θέση και το έπαθλο των 5.000 ευρώ στον διαγωνισµό µαθητικής ροµποτικής «RoboChallenge», που διοργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης σε συνεργασία µε τον φορέα «Ελληνικό Κτηµατολόγιο». Στην εκδήλωση συµµετείχαν συνολικά 10 µαθητικές οµάδες και µία οµάδα πρωτοετών φοιτητών, που κλήθηκαν να παρουσιάσουν ροµποτικούς µηχανισµούς για να γυρνούν αυτοµατοποιηµένα και συγχρονισµένα µε έναν bookscanner τις σελίδες των παλαιών βιβλίων που θα ψηφιοποιηθούν στα υποθηκοφυλακεία και κτηµατολογικά γραφεία της χώρας. Η κ. Μπρίλλη, η οποία είναι ηλεκτρολόγος µηχανικός και µηχανικός υπολογιστών, εξηγεί στο «S» ότι οι µαθητές της σε µερικές εβδοµάδες έφτιαξαν µηχανισµούς αυτόµατης φυλλοµέτρησης και σάρωσης σελίδων για το Κτηµατολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Οι «The Inventors» αποκαλύτπουν τα μυστικά τους στο «Secret»

ΓΙΩΡΓΟΣ, 15 ΕΤΩΝ
«Η οµάδα µας»

Είµαστε οι «Inventors», η αγωνιστική οµάδα ροµποτικής του ∆ήµου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης, που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα µας επάξια τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσµιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Η οµάδα µας είναι η πρώτη ελληνική οµάδα ροµποτικής που κατάφερε όχι µόνο να προκριθεί σε παγκόσµιο διαγωνισµό ροµποτικής, αλλά και να γυρίσει µε το χρυσό µετάλλιο από το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Ροµποτικής το 2019. Στο πλαίσιο του διαγωνισµού FIRST Tech Challenge (FTC), στον οποίο λαµβάνουµε µέρος τα τελευταία τρία χρόνια, πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη ενός αυτόµατου αλλά και τηλεχειριζόµενου ροµπότ, η οµάδα καλείται να δράσει σαν πραγµατική επιχείρηση, αποκτώντας έτσι, πέρα από τεχνικές γνώσεις, επιχειρηµατική σκέψη και soft skills.

Επίσης, έχουµε ως άµεσο στόχο να εξελίξουµε το SuperScan, προσθέτοντας προηγµένες λειτουργίες βασισµένες σε τεχνικές µηχανικής µάθησης (Machine Learning), όπως αυτόµατη αναγνώριση κειµένου και δυνατότητα εκφώνησής του, κάνοντας, έτσι, όλη την πληροφορία προσβάσιµη σε όλους. Ηδη η οµάδα µας ανεβάζει ρυθµούς για να ολοκληρώσει το ροµπότ της και το Εngineering Νotebook της για τον εθνικό διαγωνισµό που θα γίνει τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, µε όνειρο την πρόκριση στον παγκόσµιο τελικό του Χιούστον.

ΧΡΗΣΤΟΣ, 16 ΕΤΩΝ
«Τι φτιάξαµε»

Το SuperScan είναι ένα εύχρηστο scanner βιβλίων µε τη δυνατότητα να αλλάζει σελίδες αυτόµατα, χωρίς να απαιτείται επίβλεψη από κάποιον υπάλληλο, ενώ παράλληλα εντοπίζει έξυπνα και λαµβάνει υπόψη τα διαφορετικά µεγέθη βιβλίων. Για να αλλάξει τις σελίδες, το SuperScan χρησιµοποιεί ένα σύστηµα υποπίεσης. Μια καµπίνα προσεγγίζει το βιβλίο και, αφού το φωτογραφίσει, «ρουφάει» τις σελίδες του όσο ανεβαίνει, οπότε ένας µικρός ανεµιστήρας δηµιουργεί µια ροή αέρα που γυρίζει τη σελίδα. Για τον εύκολο χειρισµό του, δηµιουργήσαµε µια εφαρµογή µέσω της οποίας το SuperScan επιστρέφει ένα επεξεργασµένο αρχείο PDF έπειτα από κάθε επιτυχή σάρωση.

superscan_2

ΑΓΓΕΛΟΣ, 14 ΕΤΩΝ
«Οφέλη από τη διαδικασία»

Πέρα από το έπαθλο, όλη η διαδικασία µάς προσέφερε πολλές µικρές νίκες και οφέλη. Ως ένας από τους δύο βασικούς προγραµµατιστές της οµάδας, βελτίωσα τις δεξιότητές µου στον προγραµµατισµό σε Python, αναπτύσσοντας πολύπλοκους αλγορίθµους όρασης υπολογιστών για τον έλεγχο της ποιότητας της εικόνας, καθώς και αλγορίθµους για τον έλεγχο όλων των µηχανισµών του SuperScan.

ΓΙΩΡΓΟΣ, 14 ΕΤΩΝ
«Το σκέφτοµαι επαγγελµατικά»

Στην οµάδα µας, όλοι δουλέψαµε πυρετωδώς και σχεδόν σε όλους τους τοµείς για την ολοκλήρωση του SuperScan σε ένα τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα! Εγώ συγκεκριµένα ασχολήθηκα µε τον προγραµµατισµό του συστήµατος, καθώς και κάποια µικρά κοµµάτια του Engineering Notebook. Ανέλαβα µεγάλο κοµµάτι της επεξεργασίας της εικόνας που λαµβάνουν οι κάµερες, µε τη χρήση σύγχρονων τεχνικών όρασης υπολογιστών (Computer Vision), για την αυτόµατη αναγνώριση διαφορετικών µεγεθών σελίδας, ενώ, επίσης, υλοποίησα την επικοινωνία µεταξύ των εγκεφάλων του SuperScan σε δύο διαφορετικές γλώσσες προγραµµατισµού και όλο το γραφικό περιβάλλον της εφαρµογής µας.

Ο προγραµµατισµός είναι ένα µεγάλο πλέον κοµµάτι της ζωής µου, καθώς είµαι, µάλιστα, ο ένας από τους δύο βασικούς προγραµµατιστές της οµάδας FTC, ενώ, ακόµα, συµµετέχω και σε άλλους διαγωνισµούς τεχνολογίας. Σίγουρα, πιστεύω πως θα ήταν κάτι που θα ήθελα να σπουδάσω και να ασχοληθώ στην επαγγελµατική µου καριέρα.

ΜΑΡΟΥΣΩ, 13 ΕΤΩΝ
«Για τί ασχολούµαι µε τη ροµποτική»

Η ροµποτική για µένα είναι ένας κόσµος όπου η δηµιουργικότητα, η πρόκληση και η καινοτοµία συναντώνται. Το να είµαι µέλος µιας οµάδας ροµποτικής µε ενθαρρύνει να ανακαλύπτω συνεχώς νέα πράγµατα και να επιλύω προβλήµατα µε δηµιουργικούς τρόπους. Η ροµποτική δεν είναι µόνο ένας τρόπος να εφαρµόσω τεχνικές δεξιότητες, αλλά είναι επίσης µια ευκαιρία να αναπτύξω την ικανότητα συνεργασίας µε άλλους και να δηµιουργήσω κάτι που µπορεί να επηρεάσει θετικά τον κόσµο µας.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»