Την κορυφή της Ευρώπης με ένα πολύ ξεχωριστό υποβρύχιο κατέκτησαν μαθητές, μέλη ομάδας ρομποτικής από το Ηράκλειο. Οι μαθητές επιστράτευσαν την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητά τους και, έπειτα από πολλή δουλειά, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στο διαγωνισμό «Future League» για τη βιωσιμότητα του «Science on Stage Europe», ενός μη κερδοσκοπικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν 35 χώρες από όλη την Ευρώπη.

Ο τελικός του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού διεξήχθη στο Βερολίνο στις 24 Νοεμβρίου και η ομάδα ρομποτικής και STEM του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ηρακλείου Curie-osity ήταν εκείνη που προκρίθηκε και τελικά εκπροσώπησε τη χώρα μας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το βραβείο.

Η πρωταθλήτρια ομάδα αποτελείται από τους Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, τον Κωνσταντίνο Κανακούδη από το Αμερικανικό Κολλέγιο Anatolia της Θεσσαλονίκης, καθώς και τη Νεφέλη Άρχου, τη Φαίδρα Άρχου και τον Αλέξανδρο Πετράκη από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου. Υπεύθυνοι για το συντονισμό των προσπαθειών των μαθητών, εκτός από τον Αστρινό Τσουτσουδάκη, φυσικό, υπεύθυνο 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου, είναι η Αναστασία Παπακωνσταντίνου, βιολόγος στο Γυμνάσιο Γουβών και η Ηρώ Κολιάκου, υπεύθυνη STEM Centre του Anatolia College.

Διαβάστε ακόμα: Μπάσκετ: Στο Ηράκλειο Κρήτης το Ευρωπαϊκό Παίδων

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Seewache, the guardian of the sea» κατασκευάστηκε υποβρύχιο με υψηλής ανάλυσης κάμερα που επικοινωνεί με κινητή συσκευή, φέρει αισθητήρες βάθους, θερμοκρασίας και φωτεινότητας και έχει τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων νερού. Το μικρό ROV (remotely operating vehicle) καταδύεται αρχικά σε περιοχή υποψήφια για καλλιέργεια φυκιών και διερευνά την ύπαρξη συγκεκριμένων ποικιλιών, που αποτελούν δείκτη ρύπανσης της περιοχής.

Πρόκειται για ανθεκτικά είδη που έχουν επιζήσει σε βάρος άλλων ευπαθέστερων στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες, στη συνέχεια καταδύεται ξανά με τους αισθητήρες και προσδιορίζονται οι κατάλληλοι τύποι βρώσιμων φυκιών.