Σαν βόµβα έπεσε την περασµένη εβδοµάδα η είδηση για την απόλυση του Σαµ Αλτµαν από την OpenAI και έκτοτε έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη Σίλικον Βάλεϊ και τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας.

Η αναπάντεχη αποποµπή του από τη θέση του CEO της OpenAI έφερε αναταραχές στον τεχνολογικό κολοσσό, µε το ∆ιοικητικό Συµβούλιο να λέει χαρακτηριστικά πως «δεν έχει πλέον εµπιστοσύνη στην ηγεσία του, επειδή δεν υπήρξε σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του».

Το παιδί-θαύµα της Τεχνητής Νοηµοσύνης είδε -στο απόγειο της δόξας του- την υπόληψή του να καταποντίζεται από τη µία στιγµή στην άλλη, ωστόσο η δικαίωση δεν θα αργούσε να έρθει.


«The Altman effect»

Το δεύτερο σοκ ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Γκρεγκ Μπρόκµαν, πρόεδρος του ∆.Σ. της εταιρείας και συνιδρυτής, παραιτήθηκε διαµαρτυρόµενος για την απόλυση του Αλτµαν, γράφοντας στην πλατφόρµα X πως κανείς από τους δύο δεν είχε ενηµερωθεί για το τι θα συνέβαινε, µέχρι λίγα λεπτά πριν από την εκδίωξη, η οποία ανακοινώθηκε µέσω βιντεοκλήσης. Και ακολούθησε το απόλυτο χάος. Το ∆.Σ., που έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Αλτµαν, ένα από τα πιο περιζήτητα στελέχη τεχνολογίας στον κόσµο, έπρεπε να αντιµετωπίσει την οργή εκατοντάδων υπαλλήλων που ξεσηκώθηκαν και απείλησαν ακόµη και µε παραίτηση, χαρακτηρίζοντας «πραξικόπηµα» την απόλυση του CEO.

Ολα αυτά, τη στιγµή που ο Αλτµαν, χωρίς να χάσει χρόνο, εντάχθηκε στο δυναµικό της Microsoft, ως επικεφαλής της οµάδας που αναλαµβάνει την έρευνα πάνω στην Τεχνητή Νοηµοσύνη, δείχνοντας πως το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Την ανακοίνωση έκανε ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, αναφέροντας: «Είµαστε πολύ ενθουσιασµένοι που µοιραζόµαστε τα νέα, ότι ο Σαµ Αλτµαν και ο Γκρεγκ Μπρόκµαν (πρώην πρόεδρος της OpenAI), µαζί µε άλλους συναδέλφους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν µιας νέας προηγµένης οµάδας Τεχνητής Νοηµοσύνης. Ανυποµονούµε να προχωρήσουµε γρήγορα για να τους παρέχουµε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους». Ο Μπρόκµαν µε τη σειρά του ανέφερε: «Ετοιµάζουµε κάτι καινούργιο και θα είναι απίστευτο. Η αποστολή συνεχίζεται».

Μετά τη θύελλα και το «τσουνάµι» φυγής, που προκάλεσε η απόλυση του Αλτµαν, η δικαίωση και η αποκατάσταση του ονόµατος του «γκουρού» της τεχνολογίας δεν άργησε να έρθει, µε τον ίδιο να επιστρέφει τελικά στην OpenAI, αναλαµβάνοντας χρέη CEO. H ανακοίνωση της επιστροφής, λίγες µόλις ηµέρες µετά την αποποµπή, ξάφνιασε ακόµη περισσότερο την τεχνολογική κοινότητα, δείχνοντας ότι τελικά το ∆ιοικητικό Συµβούλιο υπέκυψε στις απειλές των εργαζοµένων και των επενδυτών, παρά τις εκτιµήσεις του ότι η στρατηγική του Αλτµαν οδηγούσε σε ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοηµοσύνης και επικίνδυνη εµπορευµατοποίηση. «Aγαπώ την ΟpenΑΙ και ό,τι έκανα τις τελευταίες ηµέρες ήταν στην υπηρεσία της διατήρησης αυτής της οµάδας και της αποστολής της. Οταν αποφάσισα να συµµετάσχω στη Microsoft ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ο καλύτερος δρόµος για εµένα και την οµάδα. Με το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο και την υποστήριξη του Σάτια Ναντέλα ανυποµονώ να επιστρέψω στην OpenAI και να αξιοποιήσω την ισχυρή συνεργασία µας µε τη Μicrosoft», έγραψε ο Αλτµαν µετά την ανακοίνωση της επιστροφής.


Τεράστια επιρροή

Κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει το µυαλό και τις ικανότητες του Σαµ Αλτµαν, ο οποίος δικαίως θεωρείται το παιδί-θαύµα της Σίλικον Βάλεϊ, ειδικά µετά την κυκλοφορία του ChatGPT που τον έκανε διάσηµο παγκοσµίως και του εξασφάλισε τον τίτλο «Oppenheimer της εποχής µας». Φέτος ταξίδεψε σε 22 χώρες, όπου πραγµατοποίησε συναντήσεις υψηλού προφίλ, µε ηγέτες όπως ο Ρίσι Σούνακ, ο Εµανουέλ Μακρόν και ο Ναρέντρα Μόντι. Ο Αλτµαν δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, αφού σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνιας στις εκλογές του 2018, ωστόσο τελικά δεν συµµετείχε.

Γνωστός για τη φιλανθρωπική δράση του, την ίδια χρονιά ανακοίνωσε το «United Slate», ένα φιλανθρωπικό project για τη βελτίωση της στέγασης και της υγειονοµικής περίθαλψης. Και τα κατορθώµατά του δεν τελειώνουν εκεί, αφού ο Αλτµαν ήταν ένας από τους 100 ανθρώπους µε τη µεγαλύτερη επιρροή παγκοσµίως, σύµφωνα µε το περιοδικό «Time», για το 2023. Παλαιότερα, είχε αναδειχθεί ένας από τους «Καλύτερους Νέους Επιχειρηµατίες στην Τεχνολογία» από το «Businessweek» το 2008 και κορυφαίος επενδυτής κάτω των 30 από το περιοδικό «Forbes» το 2015, ενώ είχε προσκληθεί να συµµετάσχει στη Λέσχη Μπίλντερµπεργκ το 2016, το 2022 και το 2023.

Ανοιχτά οµοφυλόφιλος ο ίδιος έχει λάβει µεταξύ άλλων και το βραβείο Ric Weiland για την προώθηση της ισότητας και της αποδοχής των µελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον χώρο της τεχνολογίας. Ο Αλτµαν πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της AI, ενώ έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό του µια θέση στη λίστα αναµονής της Nectome, που υπόσχεται να κάνει upload τον εγκέφαλό του στο cloud, ώστε στο µέλλον να επανέλθει ως µια άλλη µορφή Τεχνητής Ν οηµοσύνης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής