To 2019 o Tζον Βαρβάτος µας περιµένει στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα ταξίδι-αστραπή, για να µας παρουσιάσει τη νέα του capsule συλλογή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση των Led Zeppelin. Θυµάµαι να µιλάµε χωρίς διαλείµµατα, όχι απαραίτητα µόνο για µουσική και µόδα, αλλά και για ιστορίες µε ξενύχτια, σε ένα κοκτέιλ πάρτι στο Attica, στην Πανεπιστηµίου, µε τον Ελληνα οµογενή σχεδιαστή που µας κάνει εθνικά υπερήφανους χρόνια τώρα µε την ανδρική µόδα που σχεδιάζει, ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στις βιτρίνες, στην Εβδοµάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, ανάµεσα στους «headliners» και τους κολοσσούς της βιοµηχανίας.

Και όµως, ο Βαρβάτος δεν είναι ροκ σταρ ούτε το επεδίωξε. Εµπνέεται από µύθους, ξεσπά µε δερµάτινα ρούχα, επιµένει στο µαύρο και το «Back to Black», σαν µότο ζωής. Οταν συναντηθήκαµε, δεν είχαν ξεκινήσει τα οικονοµικά προβλήµατα και οι κατηγορίες γυναικών στην επιχείρησή του για σεξιστική αντιµετώπιση. Οση ώρα µιλούσαµε, παρατηρούσα τη διάθεση για επικοινωνία και θυµάµαι πόσο συχνά χρησιµοποιούσε τα χέρια του για να γίνει ακόµη πιο παραστατικός µε τις εικόνες που ήθελε να µοιραστεί, χέρια δουλεµένα, ξενυχτισµένα, µε πολύτιµα κοσµήµατα. Νουάρ εικόνες, υποφωτισµένες. ∆εν είναι και εύκολο να επιβιώσεις «σόλο» σε έναν κόσµο που εξαγοράζεται και αλλάζει.

Επειτα από σενάρια χρεοκοπίας, ανέλαβε τον σχεδιασµό της εταιρείας Under Armour και πριν από λίγο καιρό είδαµε και τις φωτογραφίες από τη συλλογή για τον χειµώνα που διανύουµε, εµπνευσµένη από τον Ντέιβιντ Μπάουι. Για πρώτη φορά µάλιστα τον βλέπουµε να εκτελεί και χρέη φωτογράφου, όχι µόνο σχεδιαστή και καλλιτεχνικού διευθυντή. Αφού µπορούσε να το κάνει ο Εντί Σλιµάν, παλιότερα για τα ανδρικά του Dior, και ο Αντονι Βακαρέλο, για τον Υves Saint Laurent, γιατί όχι και ο «δικός» µας Τζον;


Ο δικός µας Τζον Βαρβάτος…

Tι ξέρουµε για τον 68χρονο Ελληνοαµερικανό δηµιουργό, που εµπνέεται από τα sixties και τα seventies, χωρίς τίποτα να µυρίζει ναφθαλίνη; Εχει πάρει το όνοµα του παππού του. Η γιαγιά του καταγόταν από τη Σπάρτη. Επιστρέφει συχνά στη χώρα µας για διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Εχει µια κόρη. Του αρέσει να παρακολουθεί live. Συνηθίζει να πίνει ουίσκι µε Red Bull, σφηνάκια τεκίλα και µπίρα. ∆ηµιουργεί συλλογές πάντα µε έναν µουσικό ως πηγή έµπνευσης, όπως τον Τζίµι Χέντριξ και τώρα τον Μπάουι.

Μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ, ακολουθούσε µε πάθος τα γκρουπ της γενέτειράς του και πήγαινε µε το ποδήλατο στα δισκοπωλεία της γειτονιάς για να αγοράσει τα αγαπηµένα του περιοδικά. Και γιατί δεν έγινε τραγουδιστής και επέλεξε να γίνει σχεδιαστής µόδας; «Ηµουν σε ένα συγκρότηµα ως έφηβος, αλλά δεν ήµουν αρκετά καλός», έχει πει. Εργάστηκε κοντά στον Κάλβιν Κλάιν και τον Ραλφ Λόρεν. Ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 2000. Για να «χρησιµοποιεί» για τις καµπάνιες του διάσηµους ερµηνευτές, όπως ο Ιγκι Ποπ και ο Αλις Κούπερ. «Μου αρέσουν όσοι κουβαλάνε µέσα τους ένα µικρό, κακό αγόρι», έχει πει.

Στο λεύκωµα «John Varvatos: Rock in Fashion», σαν ένα ηµερολόγιο µε πανκ, άναρχες αναφορές, µπορεί να κρύβονται και οι απαντήσεις. Και τώρα που θα σχεδιάζει για την Under Armour, το αµερικανικό όνειρο θα ντυθεί στα... µαύρα. Με αστραπές και στάµπες. Θεωρείται από τους σηµαντικότερους συλλέκτες µεµοραµπίλια του rock ’n’ roll διεθνώς. Ποια θα ήταν τα πρώτα πράγµατα που θα έσωζε αν το γραφείο του τυλιγόταν στις φλόγες; Tην κιθάρα µε τις υπογραφές των µελών των Led Zeppelin και τους χρυσούς δίσκους που του χάρισαν ο Τζίµι Πέιτζ και ο Ρόµπερτ Πλαντ. Εχει στην κατοχή του 20.000 δίσκους. Αυθεντικό βινύλιο, ρετρό, σχεδόν εµµονικό. Το 2014 ίδρυσε και δική του δισκογραφική εταιρεία: την John Varvatos Records.

Τρία χρόνια µετά συγκαταλεγόταν στους 50 πλουσιότερους Ελληνοαµερικανούς µε περιουσία άνω των 120 εκατ. δολασίων. Οταν µαθεύτηκε πως ήταν υπερχρεωµένος (µε 140.000.000), λάνσαρε τεκίλα σε συνεργασία µε τον Νικ Τζόνας, αντιµετώπισε τις κατηγορίες γυναικών υπαλλήλων του πως δεν αµείβονται όπως οι άνδρες συνάδελφοί τους, έδωσε αποζηµιώσεις, συνεργάστηκε µε την Chrysler και την Converse. Τραγούδησε και το «Ι will survive» σε πανκ διασκευή.


«Ντύνει» και τον πρωθυπουργό

Και τώρα που «συναντά» τον Ντέιβιντ Μπάουι, τον φοράει και ο Μπραντ Πιτ. Ο Κρις Χέµσγουορθ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο Ράιαν Ρέινολντς, ο Τζον Λέτζεντ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει µε κάθε ευκαιρία την προτίµησή του στους Ελληνες σχεδιαστές, φοράει συχνά -κυρίως στις πιο casual εµφανίσεις του- ρούχα του John Varvatos, όπως λένε οι φίλοι του, χωρίς να αποκαλύπτει την ετικέτα, ως ένας από τους λίγους πολιτικούς που επιµένει να επενδύει στην «ήσυχη πολυτέλεια».

«Η ζωή είναι απλώς ένα πάρτι», διαβάζω στη λεζάντα που συνοδεύει την ασπρόµαυρη φωτογραφία του Πρινς στο Instagram του ο Τζον Βαρβάτος, µε πολλά ποτήρια σε µορφή πυραµίδας. Ενα πάρτι σε εξέλιξη µε τον Μπάουι να τραγουδά «Under Pressure» και (φυσικά) το «The Man Who Sold The World».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής