Για τον γιο της μοδίστρας και του πωλητή μελανιών από τη Μπράγκα η ζωή κυλούσε όμορφα μέχρι εκείνο το πρωινό. Πριν από περίπου 18 χρόνια, ο Κάρλος Καρβαλιάλ βίωνε οικογενειακές στιγμές ευτυχίας με τη σύζυγό του, την κόρη τους και τον γιό τους. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπράγκα, της ομάδα της γενέτειράς του και όλα κυλούσαν ήμερα.

Ξαφνικά έμοιαζε να έρχεται η καταστροφή. Η 12χρονη τότε κόρη του Άνα Λία αδιαθέτησε και την πήγαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Βρέθηκε στην εντατική, λίγο αργότερα μαζί και ο γιος του Χοσέ, τότε εννέα ετών.

Ο ίδιος έχει περιγράψει εκείνες τις στιγμές που είδε την κόρη του… σχεδόν νεκρή. «Ήταν πολύ δύσκολο. Φανταστείτε ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά και ξαφνικά, χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η κόρη μας αρρώστησε και μπήκε στο νοσοκομείο σχεδόν νεκρή. Είχε επίπεδο σακχάρου στο αίμα 1.640. Για όποιον δεν γνωρίζει από αυτά, λέω ότι ακόμα και πάνω από 500 θεωρείται σοβαρό».

Ο Καρβαλιάλ, το ποδόσφαιρο και η ζωή που αλλάζει σε μία νύχτα

Ο Καρβαλιάλ ήταν τότε 40 ετών και είχε να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο –για τα παιδιά του επρόκειτο- όσο και ως λογικός άνθρωπος. Είχε τα δύο παιδιά του στην εντατική, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση –ειδικά την κόρη του- και έπρεπε να μείνει ψύχραιμος αν και μπορούσε απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Ευτυχώς τύχαμε σε έναν γιατρό που κατάφερε να επαναφέρει την κόρη μου. Μετά διαπιστώσαμε ότι και ο γιος μας είχε το ίδιο πρόβλημα. Μπήκαν και οι δύο στην εντατική. Ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, βρίσκεσαι με ένα πρόβλημα μπροστά σου για μια ζωή. Έτσι είναι ο διαβήτης».

Όλα πήγαν κατ’ ευχήν για την οικογένεια Καρβαλιάλ. Μάλιστα σήμερα η κόρη του είναι γιατρός, συγκεκριμένα ρευματολόγος στο νοσοκομείο της Μράγκα. Κι αυτή περιπέτεια σημάδεψε τον Πορτογάλο προπονητή: «Εκεί αρχίζεις να σχετικοποιείς τα πάντα και το μεταδίδω αυτό και στους παίκτες μου. Υπάρχουν προβλήματα και προβλήματα. Το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι οι ασθένειες ή οι θάνατοι κοντινών ανθρώπων. Όλο αυτό με άλλαξε, με έκανε να επικεντρωθώ περισσότερο στη δουλειά μου και από τότε δεν δίνω πια τόση σημασία στο τι μπορούν να πουν ή να γράψουν για μένα».

Όταν ο γιος του νέου προπονητή του Ολυμπιακού τον έσωσε από μασκοφόρους

Τον Ιούλιο του 2020 ο Κάρλος Καρβαλιάλ επέστρεφε στο σπίτι του μετά από έναν αγώνα της Ριο Άβε στη Μαδέρα. Στάθμευσε  το αυτοκίνητό του και αποβιβάστηκε από αυτό όταν δύο μασκοφόροι του επιτέθηκαν. Άρχισαν να τον χτυπούν, αλλά ο Πορτογάλος αντέδρασε και πάλεψε ταυτόχρονα με τους δύο. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα όταν ένα τρίτο άτομο μπήκε στον καβγά κουνώντας απειλητικά ένα μαχαίρι. Με αίματα στα χέρια και στα πόδια, ο Πορτογάλος τεχνικός κάλεσε σε βοήθεια μόλις είδε το τρίτο άτομο. Ο 23χρονος τότε γιός του, ο Χοσέ, πετάχτηκε έξω από το σπίτι. Άρχισε να πετροβολεί τους τρεις μασκοφόρους, οι οποίοι προς στιγμήν τα έχασαν. «Ξαφνιάστηκαν και έτρεξαν όταν πέταξε τις πέτρες», έχει πει ο Καρβαγιάλ: «Τα κατάφερνα καλά με τους δύο, δεν μου δημιούργησαν πολλά προβλήματα, αλλά όταν είδα ότι ο τρίτος είχε μαχαίρι τότε ούρλιαξα και ήρθε ο Χοσέ. Ευτυχώς, καταφέραμε να μπούμε γρήγορα  μέσα στο σπίτι και η αστυνομία έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά».

Το όλο σκηνικό βελτίωσε ακόμα περισσότερο τη σχέση πατέρα και γιου: ««Ο Χοσέ είναι ο ήρωάς μου. Ήμασταν κοντά στο παρελθόν, αλλά, περνώντας αυτό μαζί, δημιουργήθηκε ένας ιδιαίτερος δεσμός».

Από τότε ο προπονητής του Ολυμπιακού ενίσχυσε την ασφάλεια στο σπίτι του στην Μπράγκα τοποθετώντας νέα παράθυρα, κλειδαριές, βιντεοκάμερες και ένα κουμπί πανικού. Λίγες ημέρες αργότερα, βλέποντας ένα drone να πετά συχνά από το σπίτι νόμισε ότι οι ληστές ετοιμάζονταν να επιστρέψουν. Ειδοποίησε την αστυνομία, αλλά επρόκειτο για drone του Δήμου, ο οποίος προγραμμάτιζε κάποια έργα στην περιοχή που κατοικούν ο Πορτογάλος τεχνικός και η οικογένειά του. Για αρκετό καιρό δεν έφευγε από την Πορτογαλία και μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος που έχει απορρίψει την άκρως δελεαστική πρόταση που του είχε κάνει η Φλαμένγκο από τη Βραζιλία.   

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα OnTime της Τετάρτης 6/12.