Τον θάνατο σκόρπισε στη Νορβηγία, το 2011, ο 32χρονος εθνικιστής Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος μέσα σε ένα 24ωρο σκότωσε 77 ανθρώπους.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το μεγαλύτερο μακελειό στη χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου του 2011, ο Άντερς Μπρέιβικ πυροδότησε αρχικά έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο του Όσλο, οδηγώντας στον θάνατο 8 ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 150.

Οι εκρήξεις έγιναν κοντά στο γραφείο του τότε Νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ και στόχος ήταν ο αντιπερισπασμός των Αρχών.

*Διαβάστε εδώ: Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η φρικτή δολοφονία του Κωστή Πολύζου από τη μητέρα και τον πατριό του


Άντερς Μπρέιβικ: Σκότωσε 69 ανθρώπους σε 80 μόλις λεπτά 

Ωστόσο, αυτό που θα ακολουθούσε των εκρήξεων δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Άντερς Μπρέιβικ πήγε στο νησί Utøya μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό και σκότωσε σε 80 μόλις λεπτά 69 νέους και νέες που συμμετείχαν σε θερινή κατασκήνωση της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο Μπρέιβικ εκτελούσε εν ψυχρώ όποιον έβρισκε μπροστά του, με το μικρότερο σε ηλικία θύμα του να είναι ένας έφηβος 14 ετών.

Αρχικά, οι νορβηγικές Αρχές θεώρησαν ότι η αιματηρή επίθεση έγινε από φανατικούς Ισλαμιστές, οι οποίοι ήθελαν να εκδικηθούν, επειδή η Νορβηγία συμμετείχε στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως οι δύο τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν γίνει από έναν μόνο άνθρωπο και μάλιστα Νορβηγό.

Ο Άντερς Μπρέιβικ, κατά τη σύλληψή του, δεν αντιστάθηκε και υποστήριξε ότι σκοπός της επίθεσής του ήταν να σώσει τη Νορβηγία και τη Δυτική Ευρώπη από τη «μουσουλμανική κατάληψη».


Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη

Η δίκη του ψυχρού εκτελεστή, ο οποίος διαγνώστηκε με ναρκισσιστικό και αντικοινωνικό σύμπλεγμα προσωπικότητας, ξεκίνησε στις 16 Απριλίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου του ίδιου έτους, με το δικαστήριο να του επιβάλει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή στη Νορβηγία, που είναι τα 21 χρόνια κάθειρξη.

Ο Μπρέιβικ καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης χαμογελούσε ειρωνικά, ενώ δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, γιατί πίστευε ότι δεν χρειαζόταν.

Μάλιστα, σύμφωνα με νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, 10 χρόνια μετά την επίθεση, ο καταδικασμένος τρομοκράτης έστελνε από τη φυλακή επιστολές σε επιζώντες της επίθεσης και τις οικογένειες των θυμάτων, όπου επαναλάμβανε αποσπάσματα από το ακροδεξιό μανιφέστο του, στο οποίο εξέφραζε την οργή του για την πολυπολιτισμικότητα και το Ισλάμ, ενώ παράλληλα κατηγορούσε τον φεμινισμό για την «πολιτισμική αυτοκτονία της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι ο Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος χαιρετά ναζιστικά σχεδόν σε κάθε ακροαματική διαδικασία, έχει ζητήσει την πρόωρη αποφυλάκισή του δύο φορές από τη δικαιοσύνη, με τα αιτήματά του να απορρίπτονται.