Μετά από 102 χρόνια λειτουργίας ο ιστορικός κινηματογράφος Ιντεάλ κλείνει οριστικά παρά τις αντιδράσεις για το λουκέτο.

Ο κινηματογράφος Ιντεάλ, από το 1921, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, έχει υποδεχθεί και διαμορφώσει ολόκληρες γενιές σινεφίλ και θα λείψει πολύ από τους σύγχρονους λάτρεις του σινεμά στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα: Αναστασία Ρουβά: Η 15χρονη κόρη του Σάκη Ρουβά - Κάτιας Ζυγούλη μοιράζεται ταλέντο και ομορφιά με τους γονείς της (Βίντεο)

Η τελευταία προβολή έχει προγραμματιστεί για απόψε Παρασκευή (29.12.2023) στις 22:00, με την ταινία Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο. Τα εισιτήρια, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν ανάρπαστα μέσα σε ελάχιστες ώρες. Όμως, οι διοργανωτές σημειώνουν ότι «θα υπάρχει λίστα αναμονής στην είσοδο του σινεμά σε περίπτωση διαθέσιμων θέσεων, καθώς αντιλαμβανόμαστε (και θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε) την επιθυμία όλων εσάς που θέλετε να βρίσκεστε στο ΙΝΤΕΑΛ σε αυτήν τη σημαδιακή τελευταία του προβολή».

Τέλος εποχής για τον ιστορικό κινηματογράφο

Το κλείσιμο σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον διάσημο κινηματογράφο, ενώ αλλαγή τοπίου διαπιστώνεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο Ιντεάλ ήταν η παλαιότερη εν λειτουργία αίθουσα.

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το κτίριο του Τσίλλερ εμβαδού 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο.

«Ιντεάλ» από το «Ιδεώδες»

Ο Ιντεάλ ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» με το όνομά του να σημαίνει «Ιδεώδες». Μέσα στα χρόνια, οι θεατές κατάφεραν να δουν μεγάλες ταινίες και παραστάσεις.

Αρχικά, ο κινηματογράφος διέθετε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη.

Έγινε ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που έγινε πλήρως ομιλών με υπερ-σύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Η σύγχρονη εποχή

Το 1991, το Σινέ Ιντεάλ έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης. Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου. Όμως στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas.

Οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της πόλης που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα, αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο.

Μέχρι το τέλος, δηλαδή το επικείμενο κλείσιμό του, το Ιντεάλ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.1. Στην καμπίνα του, η μηχανή προβολής για φιλμ λειτουργεί ακόμα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει ταινίες σε φεστιβάλ και αφιερωματικές διοργανώσεις.