Στις 7 Ιανουαρίου το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρήνησε το θάνατο του μεγάλου Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος αποτέλεσε το σπουδαιότερο κεφάλαιο της ιστορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Τον Φραντς Μπεκενμπάουερ συνοδεύουν πολλές ιστορίες που περιγράφουν τα επιτεύγματά του σαν ποδοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας. Υπάρχουν πράγματα που θαυμάζεις, αλλά και εμπλοκές σε σκάνδαλα. Μια πορεία γεμάτη με όλη τη έννοια της λέξης, Φυσικά όλα αυτά, μπορεί να μην είχαν συμβεί, αν δεν υπήρχε ο Ντέτμαρ Κράμερ.



Πέραν του ποδοσφαίρου, υπήρξαν και μερικά σκάνδαλα στην πορεία του "Κάιζερ". Ένα από αυτά, ίσως το πλέον κομβικό, συνέβη το 1963, όταν σε ηλικία 18 ετών, αποκαλύφθηκε ότι η τότε κοπέλα του ήταν έγκυος και ότι ίδιο δεν σκόπευε να την παντρευτεί. Το γεγονός αυτό δεν θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις μέρες μας, αλλά τότε θεωρήθηκε τόσο μεγάλο σκάνδαλο, αφού η κοινωνία της τότε Γερμανίας ήταν αμείλικτη σε τέτοια ζητήματα, που ο Μπεκενμπάουερ εκδιώχθηκε από την εθνική ομάδα νέων της Δυτικής Γερμανίας.

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Με τον "Ναπολέοντα" από το Ντόρτμουντ, απογείωσε τη Μπάγερν


Θα μπορούσε λοιπόν αυτός ο τεράστιος παίκτης, για ένα ηθικό παραστράτημα να πάει...στράφι, αλλά εμφανίστηκε ο άνθρωπος που μεσολάβησε ώστε το παραστράτημα να μην είναι...ασυγχώρητο και να πάρει τη δεύτερη ευκαιρία του, που τον έφερε εκεί που όλοι ξέρουμε. Το όνομα του Ντέτμαρ Κράμερ συνδέθηκε με αυτό του Μπεκενμπάουερ στη σπουδαία καριέρα του δεύτερου. 

Όταν η Γερμανική Ομοσπονδία έδιωξε από την Εθνική Ελπίδων τον Μπεκενμπάουερ, ο Κράμερ, γνωστός ως ο "Καθηγητής Ποδοσφαίρου", λόγω της προσοχής του στη λεπτομέρεια αλλά και ως "Ναπολέων" λόγω του μικροσκοπικού αναστήματός του, προσέφερε στη Γερμανία το μεγαλύτερο δώρο, με την παρέμβαση του, με τη συγχώρεση του "Κάιζερ".



Μάλιστα δεδομένης της κόντρας που υπάρχει μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ, είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με καταγωγή από το Ντόρτμουντ, έσωσε την καριέρα του σημαντικότερου ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου, ενώ όντας προπονητής του 12 χρόνια μετά, οδήγησαν μαζί το σύλλογο, δύο σερί χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης.



Δεκαετίες αργότερα ανακαλύφθηκε ότι ο Μπεκενμπάουερ είχε αποκτήσει μια κόρη εκτός γάμου, αλλά η γερμανική στάση απέναντι στις εξωσυζυγικές σχέσεις είχε μάλλον μαλακώσει μέχρι τότε και, σε κάθε περίπτωση, ο "Κάιζερ" είχε κερδίσει με το παραπάνω το δικαίωμα στη δημόσια συγχώρεση. 

Αν και είχε υπηρετήσει τη Γερμανία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αλεξιπτωτιστής, ο Κράμερ (που ειρήσθω εν παρόδω πέρασε και από τον Άρη στο τέλος της καριέρας του)  μάλλον προσέφερε τη μεγαλύτερη υπηρεσία του στη Γερμανία με το να της χαρίσει τον Φραντς Μπεκενμπάουερ!