Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο πενθεί την απώλεια ενός ακόμη “χαρισματικού τέκνου του” που έλαμψε τη δεκαετία του ’80 και του ’90 στα γήπεδα του πλανήτη, καθώς ο Αντρέας Μπρέμε έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή.

Αναζητώντας την κορυφαία στιγμή της καριέρας θρύλων της “στρογγυλής θεάς” – γιατί τέτοιος ήταν ο Γερμανός ξανθομάλλης ακραίος αμυντικός – σπανίως θα εστιάσεις σε μια εκτέλεση πέναλτι. Ενδεχομένως γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται “εύκολη” για τον εκτελεστή από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Τι συμβαίνει όμως όταν από ένα δικό σου χτύπημα στο 85ο λεπτό κρίνεται η κατάκτηση ενός ολόκληρου Μουντιάλ;

Αντρέας Μπρέμε, ο παίκτης που... γκρέμισε το όνειρο του Ντιέγκο Μαραντόνα

Στις 8 Ιουλίου 1990 στο κατάμεστο “Ολίμπικο” της Ρώμης ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρισκόταν πρόσωπο με πρόσωπο με μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της ανεπανάληπτης καριέρας του. Η δική του εθνική Αργεντινής, χωρίς κανείς να την υπολογίζει, είχε αποκλείσει στον ημιτελικό στο “δικό του σπίτι” (το “Σαν Πάολο” της Νάπολι που σήμερα φέρει το όνομά του) την οικοδέσποινα Ιταλία… διχάζοντας τους κατοίκους της πόλης που μεγαλούργησε, καθώς αρκετοί βρέθηκαν στο γήπεδο για να υποστηρίξουν το “θεό” τους και όχι την εθνική ομάδα της χώρας τους.

Με ήρωα τον Σέρχιο Γκοϊκοετσέα – τον θρυλικό “πεναλτάκια” εκείνης της διοργάνωσης που είχε οδηγήσει στον τελικό την Αργεντινή με τις αποκρούσεις του τόσο στον ημιτελικό με την Ιταλία, όσο και στον προημιτελικό με τη Γιουγκοσλαβία – ο Μαραντόνα βρέθηκε για 85’ λεπτά αγκαλιά με ένα αδιανόητο επίτευγμα.

Argentina 1-1 (4x3) Italy | 1990 World Cup Semifinal | Full highlight -1080p HD | Diego Maradona



Στο 85ο λεπτό του τελικού, όμως, ο Ρούντι Φέλερ κέρδισε πέναλτι σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Αντρέας Μπρέμε ανέλαβε το “βάρος” να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και τη χώρα του… στα ουράνια!

Για δευτερόλεπτα οι μνήμες όλων στο “Ολίμπικο” επέστρεφαν τέσσερα χρόνια πριν στα γήπεδα του Μεξικού. Όχι μόνο στον τελικό του “Αζτέκα” και τη νίκη-θρίλερ των Αργεντινών επί των Γερμανών που χάρισε στον “Ντιεγκίτο” το μοναδικό Μουντιάλ της καριέρας του, όσο στον προημιτελικού ανάμεσα στο Μεξικό και την Δυτική Γερμανία. Το παιχνίδι είχε επίσης οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι και ο Αντρέας Μπρέμε ήταν ένας από τους παίκτες που έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα.

21/06/1986 Mexico v West Germany



Με το σκορ ισόπαλο 1-1, πήρε φόρα και με το αριστερό την “κάρφωσε” στο κέντρο της εστίας. Τι θα έκανε απέναντι στον “ανίκητο” Γκοϊκοετσέα, τέσσερα χρόνια αργότερα; Έστησε και πάλι την μπάλα στη βούλα με την περίσσεια αυτοπεποίθηση που τον διέκρινε, αλλά αυτή τη φορά αντί να εκτελέσει με το θεωρητικά καλό του αριστερό το έπραξε με το δεξί! Χαλαρό πλασέ στη δεξιά γωνία του Αργεντινού τερματοφύλακα και η Δυτική Γερμανία παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τόσο απλά!

ARD Sportschau: Andreas Brehme Tor (Elfmeter, 85" Minute) vs Argentinien (WM 1990, Finale)



Ουκ ολίγοι αναλυτές προσπάθησαν να εξηγήσουν το πρωτόγνωρο φαινόμενο της εκτέλεσης δύο τόσο κρίσιμων πέναλτι σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, από τον ίδιο ποδοσφαιριστή… με διαφορετικό πόδι. Άλλοι υποστήριζαν ότι ο Μπρέμε επέλεξε τη συγκεκριμένη εκτέλεση για να ξεγελάσει τον Γκοϊκοετσέα, άλλοι ότι η κίνησή του ήταν προϊόν σκάουτινγκ. Το μυστήριο λύθηκε τελικά μετά από πολλά χρόνια σε συνέντευξη του ίδιου του Γερμανού στο περιοδικό “Four Four Two” και μάλλον… απογοήτευσε τους λάτρεις της ανάλυσης!

“Ειλικρινά δεν έχω ιδέα γιατί το εκτέλεσα με το δεξί. Στα δικά μου μάτια δεν είχα δυνατό και αδύναμο πόδι. Είχα εμπιστοσύνη και στα δύο. Το 1986 με είχαν ρωτήσει μετά τον προημιτελικό γιατί επέλεξα να εκτελέσω το πέναλτι με το αριστερό, ενώ διέθετα τόσο καλό δεξί. Μετά τον τελικό στη Ρώμη, με ρωτούσαν για το αντίθετο. Ούτε καν είχα παρατηρήσει ότι εκτέλεσα τα δύο πέναλτι με διαφορετικό πόδι», ομολόγησε μα περίσσεια ειλικρίνεια ο Αντρέας Μπρέμε, ο οποίος δεν δίστασε να καταθέσει και δημόσια τη διαφωνία του με τον τεράστιο Φραντς Μπεκενμπάουερ για την… “κοσμοθεωρία των πέναλτι”.

Η διαφωνία Μπρέμε - Μπεκενμπάουερ για τα πέναλτι

“Ο Μπεκενμπάουερ έλεγε πάντα ότι πρέπει να προπονείσαι για να είσαι έτοιμος τη στιγμή της εκτέλεσης ενός πέναλτι. Πάντα διαφωνούσα. Όσα πέναλτι και να εκτελέσεις στην προπόνηση, είναι τελείως διαφορετικό να στήνεις την μπάλα σε ένα γεμάτο στάδιο με 60.000 θεατές”, είχε υποστηρίξει στη συνέντευξή του, δίνοντας παράλληλα την εξήγηση για την απαράμιλλη ψυχραιμία των Γερμανών σε περιπτώσεις που η αδρεναλίνη… χτυπάει κόκκινο: “Είναι χαρακτηριστικό του λαού μας. Μπορούμε να διαχειριζόμαστε εξαιρετικά στιγμές μεγάλης πίεσης”.

Για ποιο λόγο, όμως, είχε επιλέξει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ τον Μπρέμε να εκτελέσει το καθοριστικό πέναλτι στον τελικό του 1990 και όχι τον “μεγάλο αρχηγό” Λόταρ Ματέους;

“Ουσιαστικά δεν είχαμε βασικό εκτελεστή πέναλτι στην εθνική ομάδα. Άλλοτε τα εκτελούσε ο Ματέους, άλλοτε εγώ, άλλοτε ο Φέλερ. Ο Λόταρ δεν αισθανόταν καλά εκείνη τη στιγμή, και έτσι προσφέρθηκα να αναλάβω την εκτέλεση. Μπορεί να εκπλαγεί ο κόσμος, αλλά δεν αισθανόμουν το παραμικρό άγχος”…

Το... ριμέικ του ιστορικού πέναλτι Μπρέμε - Γκοϊκοετσέα

Για να αντιληφθεί κανείς την ιστορικότητα της συγκεκριμένης εκτέλεσης, 13 ολόκληρα χρόνια μετά (στις 10 Σεπτεμβρίου του 2023) οι δύο πρωταγωνιστές της, ο Αντρέας Μπρέμε και ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα τοποθετήθηκαν ξανά... πρόσωπο με πρόσωπο για να αναβιώσουν τη μυθική τους μονομαχία στο "Ολίμπικο" κατά τη διάρκεια αναμέτρησης της Bundesliga ανάμεσα στη Βόλφσμπουργκ και την Μπάγερν. Ο Γερμανός εκτέλεσε ξανά με το δεξί, αλλά αυτή τη φορά... άλαξε γωνία και έστειλε την μπάλα στην αντίθετη γωνία, με τον Αρεντινό πορτιέρο να πιστεύει ότι θα σημάδευε την ίδια πλευρά με εκείνη που τον είχε νικήσει το 1990. 
Final Penalty World Cup 1990 - Brehme and Goycochea Again (Remake 2003)



Και κάπως έτσι από τα έντεκα βήματα ο Αντρέας Μπρέμε πέρασε στο πάνθεον του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τόσο απλά! Όπως ακριβώς έφυγε ξαφνικά ένα πρωί από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών…