Η οικογένεια Γκουαρδιόλα έχει το ποδόσφαιρο στο... αίμα της. Μετά τον Πεπ, υπάρχει και ο Πέρε, ο οποίος διαγράφει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο της στρογγυλής θεάς. Από άλλη θέση βέβαια. Το όνομα του Πέρε Γκουαρδιόλα ήρθε στην επιφάνεια μέσω της Τζιρόνα. Πρόκειται για την ομάδα – θαύμα της Ισπανιάς που θέλει να «σπάσει» το δίπολο Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα στην μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 Οι αναλύσεις γίνονται για τον προπονητή της, τον Μίτσελ, ο οποίος έχει περάσει πολλά κομμάτια, στο αγωνιστικό προφίλ της Τζιρόνα, με την δική του διαφορετική φιλοσοφία, που ξεπερνάει τα συνηθισμένα.

 Ωστόσο πίσω από την ομάδα της ομώνυμης πόλης, η οποία βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Βαρκελώνης, «κρύβεται» ένας Γκουαρδιόλα. Για την ακρίβεια ο μικρός αδελφός του Πέπε Γκουαρδιόλα.

 Πρόκειται για τον Πέρε Γκουαρδιόλα, που ξεκίνησε να παίζει μπάλα σαν τον διάσημο αδελφό του, στην Τζιμνάστικ Μανρέσα, αλλά γρήγορα κατάλαβε πως δεν μπορούσε να ακολουθήσει τα βήμα του κατά έξι χρόνια μεγαλύτερου αδελφού του. Αποφάσισε να σπουδάσει ηλεκτρομηχανική, ωστόσο «θαμπωμένος» από τα εκατομμύρια ευρώ που έχει το ποδόσφαιρο, αποφάσισε γρήγορα να αλλάξει ρότα. 

Οι σπουδές του Πέρε Γκουαρδιόλα

Σπούδασε μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων, για να φτάσει να εργαστεί στον βραχίωνα της πολυεθνικής NIKE, μέσω φυσικά του αδερφού του, που μεσουρανούσε στην Μπαρτσελόνα. Τα δικαιώματα της NIKE στην Ισπανία τα είχε ο Σάντρο Ροσέλ, που έχει διατελέσει και πρόεδρος στην Μπαρτσελόνα, φίλος του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Πέρε ωστόσο παράγει έργο ενώ κλείνει σημαντικές συμφωνίες, πάντα με βάση την Μπαρτσελόνα. Μερικές από αυτές είχαν να κάνουν με τους Ρονάλντο, Ροναλντίνιο. Μένει 12 χρόνια στην συγκεκριμένη εταιρεία αθλητικής ένδυσης και υπόδησης γνωρίζοντας πολλούς ποδοσφαιριστές.

Η απόφαση να γίνει ατζέντης

 Μέσα από αυτή την ενασχόληση αποφασίζει να ανοίξει γραφείο εκπροσώπησης παικτών, με βασικό μέτοχο τον Τζάουμε Ρόιρες, «αφεντικό» του τηλεοπτικού κολοσσού Mediapro. Μερικοί από τους πελάτες του ήταν οι Αλκάνταρα, Ινιέστα αλλά και ο Λουίς Σουάρες, τον οποίο και πήγε στην Μπαρτσελόνα.

 Δεν άργησε να εμπλακεί και σε αγοραπωλησίες ομάδων, όπως έκανε με την Γρανάδα την οποία απέκτησε ο Κινέζος επιχειρηματίας, Τζιάνγκ Λιζάνγκ, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε σύμβουλο του τον Αντόνιο Κορδόν. Ο τελευταίος το καλοκαίρι ήρθε από τα μέρη μας για τον Ολυμπιακό. 

Η Μάντσεστερ Σίτι και οι Γκουαρδιόλα

 Με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να είναι το αφεντικό στην Μάντσεστερ Σίτι δεν άργησε να έρθει μια ακόμα συνεργασία, με τις «πλάτες» του. Οι «πολίτες» ανήκουν στο City Football Group, το επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το οποίο έχει κάνει αγορές αρκετών ομάδων σε όλο τον πλανήτη.

 Ο Πέρε Γκουαρδιόλα, που ασχολείται με την Τζιρόνα από το 2012, «πείθει» το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αγοράσει το πλειοψοφικό πακέτο των μετοχών, το καλοκαίρι του 2017. Κι έτσι έρχεται η αναγέννηση μιας ομάδας όπου εδρεύει σε πόλη 100.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν.

 Το 18% των μετοχών της Τζιρόνα

 Αντίθετα είχαν να λένε για πολλές από τις σκηνές που γυρίστηκαν στην πόλη για την 6η σεζόν του «Game Of Thrones». Ο 47χρονος πλέον Πέρε Γκουαρδιόλα, ωστόσο, ζει το δικό του «Game Of Thrones», έχοντας κρατήσει ένα 18% των μετοχών της Τζιρόνα. Το υπόλοιπο ανήκει στους Άραβες που του δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη για να «τρέξει» την ομάδα και πλέον είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο μικρός αδερφός του Πεπ, έχει και την ελευθερία κινήσεων να παίρνει παίκτες από την μεγάλη δεξαμενή της Μάντσεστερ Σίτι.

Για να φτάσει φέτος η Τζιρόνα να έχει πέντε παίκτες δανεικούς από τους πρωταθλητές Αγγλίας και Ευρώπης. Ο Πέρε Γκουαρδιόλα έχει κερδίσει πολλούς πόντους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και μπορεί να λέει πως δεν χρειάζεται πλέον την βοήθεια του αδερφού του.

Τα ατού του Πέρε Γκουαρδιόλα

 Όσοι τον γνωρίζουν καλά έχουν να λένε για το πόσο καλός διαπραγματευτής είναι. Και πως βρίσκει πάντα λύσεις σε όλα τα προβλήματα. «Είναι ένα αξιόπιστο άτομο και είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό το είδος ανθρώπου στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι ένας ικανός και πολύ έξυπνος άνθρωπος», είπε για τον Πέρε Γκουαρδιόλα ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα, «Relevo».

 «Βλέπει πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Είναι αισιόδοξος άνθρωπος. Είναι εύκολο να δουλέψεις μαζί του, δεν πανικοβάλλεται ποτέ. Πάντα βρίσκει λύσεις. Στη δουλειά, είναι σημαντικό και ανακουφιστικό να έχεις κάποιον που αποπνέει τέτοια ενέργεια», θα πει με την σειρά του, ο Φεράν Σοριάνο, εκτελεστικό αφεντικό του City Football Group. Τώρα ο Πέρε Γκουαρδιόλα πίνει τον καφέ του στην μαγευτική εικόνα και μπορεί να υπερηφανεύεται πως γράφει το δικό του κεφάλαιο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής